Солодка неділя: три десерти для осені від Валентини Хамайко

05.11.2023

Валентина Хамайко, телеведуча «Сніданку. Вихідний» на телеканалі 1+1, мама чотирьох дітей

«Солодка неділя», книга з 58 сімейних та авторських рецептів десертів — на кожний тиждень року від Валентини Хамайко.

Валентина розповідає: «Після народження другої дитини я вирішила на деякий час залишитись вдома і присвятити себе дітям. Але коли ти опиняєшся у рутині домашьної роботи, хочеться якось відвести душу і ти починаєш фантазувати. Тоді мені внутрішньо дуже захотілось навчитись пекти хліб. Опинившись у декреті, я почала вивчати цю тему. У мене почали з’являтись кулінарні книги, а потім сестра запропонувала повчитись за кордоном. І я, вже будучи вагітною третьою дитиною, поїхала навчатись у Британію на майстер-класи. Продовжила навчання я і в Україні. Ідея цієї книги полягає в тому, щоб полегшити вибір рецептів, які можна приготувати на вихідних, не витрачаючи часу на пошуки. Один рецепт на один тиждень. Для мене критеріями підбору рецептів були: доступність інгредієнтів (щоб ми не шукали свіжу малину взимку), легкість у приготуванні (тут є рецепти, які можна і з дитиною готувати) та корисність. Книга давалась мені непросто. Діти, їхнє навчання, робота, — час залишався тільки вночі. Тож за ніч я і пекла по три рецепти, а зранку ми фотографували їх з фуд-стилістами. Від початку народження ідеї минув рік, а от сама робота над книгою зайняла приблизно півтора місяця. У книжці я поділилась тими рецептами, які готую для своєї родини». Ми ж вибрали для вас десерти, що припадають на осінній сезон.

Тарт із грушею

Запечена груша стає неймовірно смачною і кремовою. Не пропустіть! Сезон груш короткий.

Інгредієнти для тіста:

  • 200 г борошна
  • 100 г масла
  • 10 г какао
  • 1 яйце
  • 50 г меленого мигдалю
  • 50 г цукру
  • 1 ст. л. сметани

Інгредієнти для начинки:

  • 4 — 5 груш
  • 70 г цукру
  • 50 г масла
  • 2 яйця
  • 100 г мигдалевого борошна
  • 1 ст. л. вершкового ликеру
  • 2 ч.л. какао

Збиваємо масло із половиною цукру, порціями додаємо борошно, мигдаль та какао. Окремо розтираємо яйце із сметаною та цукром. Всі інгредієнти з’єднуємо і вимішуємо тісто. Воно має бути м’яким і пластичним. Кладемо тісто у холодильник на 30 хв. Після цього тісто розкачуємо у тонкий пласт і перекладаємо у форму діаметром 22 — 24 см, формуючи бортики. За допомогою ложки чи ножа вирівнюємо висоту бортиків: вони мають бути 3 — 4 см. Накриваємо тісто пергаментом, насипаємо на нього суху квасолю або горох і випікаємо основу тарта 15 хв при температурі 180°. Знімаємо пергамент з квасолею (горохом) і випікаємо ще 10 хв. Для начинки змішуємо м’яке масло з цукром, мигдалевим борошном, какао, яйцями та лікером до однорідності. Груші чистимо і розрізаємо кожну навпіл. Кладемо груші на дощечку розрізом донизу і, не прорізаючи до краю у верхівці, робимо на кожній частині повздовжні надрізи на відстані 5 мм. На готову основу викладаємо начинку і кладемо на неї груші, щоб вони набули форми віяла. Трішки втоплюємо грушу в начинку. Випікаємо тарт 25 — 30 хв при 180°.

Яблучно-сливова пастила

Якщо хочете надовго зберегти смак літа, готуйте фруктову пастилу — неймовірно смачні натуральні солодощі. Підійдуть будь-які фрукти та ягоди: яблуко, малина й чорна смородина, груша та м’ята, чорниця та чорна смородина з яблуком. Смаків — безліч, обирайте чи вигадуйте свій!

Інгредієнти:

  • 4 яблука
  • 6 — 8 слив
  • 1 ч.л. меду

Миємо яблука та сливи, видаляємо із них кісточки та серцевини. Кришимо фрукти невеликими шматками і кладемо в блендер. (Я кладу яблука зі шкіркою, бо домашні). Додаємо мед і подрібнюємо до однородної маси. Масу викладаємо рівним шаром товщиною не більше 1 см на деко, застелене силіконовим килимком, і добре розрівнюємо. Пастила має бути однаковою по товщині по всій поверхні. Лише так вона рівномірно просохне. Ставимо деко у духовку і підсушуємо пастилу при 100° в режимі конвекції 3 — 4 години. Дверцята залишіть напіввідчиненими. (Я, приміром, підставляю під них дерев’яну лопатку). Через 3 години перевіряємо готовність: пастила має легко відходити від поверхні килимка, мусить бути нелипкою. Готову пастилу нарізаємо смужками шириною 8 — 10 см і згортаємо рулетиками. P.S. Фруктове пюре можна присмачити корицею, натуральною ваніллю, м’ятою, додати подрібнені горіхи. Треба лише дотримуватися пропорції: 60 — 70% яблук і 30 — 40% ягід чи фруктів за смаком.

Осінній пиріг з яблуками та гранолою

Осінь — ідеальний час для яблучних пирогів. Вигадуючи цей рецепт, я намагалася зробити його максимально корисним: яблук багато, тіста мало, та й приготоване воно на житньому та вівсяному борошні.

Інгредієнти для тіста:

  • 80 г вівсяного борошна
  • 60 г житнього борошна
  • 50 г вершкового масла
  • 2 ст.л. цукру
  • 1 яйце
  • 1 — 2 ст.л. сметани
  • 0,5 ч.л. розпушувача
  • 0,5 ч.л. меленої кориці
  • дрібка солі

Інгредієнти для начинки:

  • 6 яблук
  • 150 мл сметани (або вершків)
  • 1 ст.л. манної крупи
  • 2 ст.л. цукру
  • 2 ст.л. мигдалевого борошна
  • 5 г ванільного цукру

Інгредієнти для граноли:

  • 100 г вівсяних пластівців «Екстра»
  • 20 г масла
  • 2 ст.л. меду
  • 1 ст.л. цукру
  • 85 г волоських горіхів (або суміші ліщини та волоських горіхів)

Обидва види борошна просіюємо із розпушувачем, корицею і сіллю. Яйце, цукор, розм’якшене масло і 1 ст. л. сметани змішуємо, додаємо до сухої суміші і вимішуємо тісто на першій швидкості. Якщо тісто занадто сухе, додаємо ще трохи сметани. Тісто має зібратися в грудку і стати гладким та однорідним. Загортаємо тісто у харчову плівку і ставимо у холодильник на 30 хв. Розкачуємо тісто в пласт товщиною 5 мм, або просто розплескуємо по формі діаметром близько 21 см з бортиками. Бортики мають сягати висоти 3 — 4 см. Тісто у формі накриваємо пергаментом, зверху насипаємо сухий горох або квасолю і випікаємо основу пирога 20 хв при 170°. Забираємо пергамент з горохом (квасолею) і випікаємо основу ще 10 хв.

Для начинки чистимо яблука. Розрізаємо кожне навпіл і, видаливши серцевини, нарізаємо дуже тонкими скибочками. Готуємо соус зі сметани (вершків), манки, цукру та ванільного цукру, ретельно змішуючи всі інгредієнти. Готову основу присипаємо мигдалевим борошном: воно вбере надлишок вологи і тісто не розмокне. Викладаємо шар яблук товщиною 3 — 5 мм і покриваємо їх тонким шаром соусу. Шари яблук і соусу повторюємо, заповнюючи основу до верху. Останній шар викладаємо на рівні бортиків основи. Пиріг випікаємо 40 — 50 хв при 160°. Для граноли в каструлі розтоплюємо масло з цукром і медом. В рідку суміш всипаємо пластівці й подрібнені горіхи і добре перемішуємо. Суміш викладаємо рівним шаром на деко, застелене пергаментом, підсушуємо в духовці при 170°. Періодично суміш перемішуємо і стежимо, щоб не підгоріла. Щойно гранола набуде карамельного кольору, вона готова. Гарячою гранолою посипаємо пиріг і злегка притискаємо, вирівнюючи поверхню. Готовому пирогу даємо охолонути.

Новини партнерів