WoMo-знахідка: Дитяча кулінарна книжка «Ням! Готують діти»

25 покрокових рецептів для майбутніх шеф-кухарів

21.06.2018

Їжа — базова потреба для дорослих та дітей. А здорова та смачна їжа, яку дитина може приготувати самостійно, — це і задоволена потреба, і час, проведений весело і з користю. Найкращі рецепти для маленьких кухарів тепер зібрано у кольоровій книжці «Ням! Готують діти».

Юлія Березенко, головна редакторка видавництва «Братське»

Підготовка цього видання тривала більше року. Ми робили його без поспіху і з любов’ю. Це був складний, цікавий і дуже наповнений час. Перший етап – ретельний відбір простих і цікавих рецептів, щоб діти від 6-8 років могли їх самостійно приготувати. Цю роботу якнайкраще і в своєму неповторному стилі зробила ініціаторка створення книжки — блогерка Маша Сердюк. Вона у легкій і жвавій манері розписала детальні кроки для кожного рецепту і доповнила їх історико-культурними екскурсами, секретами і порадами. Усі рецепти випробовували, смакували, вдосконалювали усією редакцією разом із дітьми.

Коли Маша закінчила роботу над текстом, постало питання, як оформити візуальну складову, щоб дітям було щонайменше зрозуміло і доступно. Ми подумали, що фотографія найкраще передасть реальний вигляд страви на кожному етапі приготування. Тоді Facebook нас познайомив із ще однією чудовою фуд-блогеркою, стилістом-фотографом Юлією Нієдрою. Юля дуже ретельно продумувала зйомки кожного рецепту, підбирала посуд, текстиль, рослинний декор. Це було якесь магічно-естетичне дійство, у якому брали участь наші діти або діти рідних і знайомих. У кадрі малеча поводилася природно: розсипала борошно, розхлюпувала крем-суп, криво нарізала скибки. Деякі сліди цього дитячого «дуркування» на кухні помітні у книжці, ми навмисне їх залишили.

Найскладніше виявилося небанально поєднати текст і фотографії. Після дуже довгих пошуків ми вийшли на ілюстраторку Марі Кінович, яка відчула настрій книжки одразу. Увесь нудний білий простір заповнився ягодами, какао-бобами, спеціями. І в кожного розділу з’явилася мудра істота, яка ділиться кулінарними секретами із дітьми або трохи бешкетує.

Маша Сердюк, авторка книги та блогу «Котлетка»

Я веду кулінарний блог, в мене всі рецепти дуже прості. Якось давала майстер-клас, на якому були присутні діти. Я готувала котлети, а один хлопець років шести досить скептично спостерігав за моїми маніпуляціями. Він попередив мене, що: а) готувати котлети — це дуууже складно і він сумнівається, що в мене це вийде; б) найкращі котлети у світі робить його мама, а все інше — то лише жалюгідна подоба. І як же мене потішило, коли він спочатку сказав: «Овва, оце і все? Раз-раз і вже готово?» А потім їв їх і їв, ще й просив додаткових порцій. Я подумала, що діти насправді не мають уявлення, що готувати — це весело і взагалі нескладно. І подумала, як було би класно зробити книжку з рецептами для дітей.

А потім я познайомилися з Юлею Березенко з видавництва «Братське». І виявилося, що вона теж мріє про таку книжку, бо в неї є діти і вона хоче, аби в них було під рукою саме таке видання. Ось так все співпало. Робили ми її два роки. Ніяк не могли визначитися з концепцією. Думали спочатку про якихось героїв, типу братик і сестричка, які щось там куховарять. Але щось ці братик і сестричка ніяк не придумувалися. І потім наша редакторка Валя Вздульська каже: «Не треба нічого придумувати. Пиши від себе». Ну я і написала.

Книжка буде цікавою як для дітей 5-6 років, так і для підлітків, бо окрім рецептів там є різні цікаві факти про їжу та кулінарні лайфхаки. Думаю, батькам, теж буде цікаво дізнатися щось із нашої книжки і приготувати разом з дітлахами салати, мілкшейк чи мегаторт із мегакремом.

Під час зйомок ми бачили, що дітям насправді вся ця тема дуже цікава. Головне не обмежувати їх. І цією книжкою ми як раз хочемо показати, що готувати — це круто, весело і легко. А коли готуєш сам, то страви смакують ще більше. І хтозна, може, завдяки нашим підказкам ми отримаємо нового Джеймі Олівера чи Гордона Рамзі.

  • Ціна: 300 грн
  • Де придбати: bratske.org.ua
— Читайте також: WoMo-находка: Детская книга о здоровом питании «Что в тарелке»