82% українців вважають, що безпритульних тварин необхідно стерилізувати — дослідження

Стерилізація безпритульних тварин
02.03.2023

Україна входить до десятки країн з найбільшою кількістю безпритульних тварин. Компанія Gradus вперше в Україні провела дослідження щодо ставлення українців до стерилізації тварин.

Компанія Gradus оприлюднила результати дослідження про ставлення українців до стерилізації тварин. Дослідження стало особливо актуальним через збільшення кількості безпритульних тварин внаслідок війни та показало:

  • 82% українців підтримують стерилізацію безпритульних тварин;
  • 63% українців визнають проблему безпритульних тварин;
  • половина опитаних підтримує стерилізацію тварин за будь-яких обставин;
  • 38% підтримують стерилізацію за наявності для неї об’єктивної причини.

Зазначимо, що стерилізація є найефективнішим і найгуманнішим рішенням для боротьби з неконтрольованим розмноженням безпритульних тварин. Також вона може продовжити життя тварини на 3-5 років та суттєво зменшує ризик появи пухлин і низки інших захворювань.

Читайте також: У притулку у Бородянці загинули понад 300 тварин

«Україна входить до десятки країн з найбільшою кількістю безпритульних тварин. Існує дві складові для розв’язання цієї проблеми: перша — це адопція, а друга — це, звичайно, стерилізація. Попри, можливо, поширену думку, стерилізація — це все-таки гуманна процедура, оскільки ми рятуємо тварин від потенційних майбутніх страждань. Так, у межах нашого проєкту з безкоштовної стерилізації безпритульних тварин разом із Royal Canin нам вдалося вже простерилізувати 1000 кішок та майже 400 собак», — зазначила Ольга Чевганюк, директорка UAnimals.

За даними UAnimals, одна пара котів та всі їхні нащадки протягом 7 років можуть народити 420 тисяч кошенят, а одна пара собак та їхнє потомство за цей же період — 84 тисяч цуценят.

Читайте також: UAnimals опублікував ролик, на якому тварини виконали гімн України

Щодо домашніх тварин, то відповідальні господарі дедалі свідоміше підходять до здоров’я своїх улюбленців. Так, за даними опитування, 50% власників котів та 28% власників собак стерилізували своїх улюбленців. Більшість респондентів зазначили, що вони вирішили стерилізувати свого улюбленця за власним бажанням (66% власників котів та 58% власників собак).

Читайте також: Кіт Степан одягнув худі українського бренда, щоб привернути увагу до бездомних котиків в Україні

Стерилізація також впливає на тривалість та якість життя як домашніх улюбленців, так і безпритульних тварин. Заохочення власників домашніх тварин бути відповідальними, проводити профілактичні візити до ветеринарного лікаря, а також стерилізувати своїх улюбленців є дуже важливим для збереження здоров’я, благополуччя та продовження життя котів і собак. Експерти переконані, що впровадження цих рекомендацій допоможе покращити життя тварин та дозволить мінімізувати неконтрольоване розмноження, що врешті зменшить кількість безпритульних тварин в Україні.