Китай – батьківщина чаю, а отже, можна порадувати себе нескінченною кількістю оригінальних напоїв. От тільки – якими вони бувають, і з чого починати? Класифікацією китайських зіллів ділиться спеціалізований чайний магазин New Tea.
Від чого залежить смак вашого улюбленого китайського чаю? Від секретів виробництва чи особливостей клімату, в якому він зростав? А може, від щирої любові чайних майстрів до своєї справи? Все це й не тільки визначає характер та смако-ароматику. Тож сьогодні магазин китайського чаю New Tea допоможе розібратися з класифікацією зіллів із Піднебесної. А отже, і досвідчений поціновувач, і новачок, який лише обирає, який купити чай, зможуть стати ще ближчими до чайного дива.
Ступені ферментації
Ферментація – те, що відбувається з хімічними сполуками в чайному листі, коли він із сирого перетворюється на готовий до заварювання. За винятком пуерів, більшість чаїв проходять ферментацію до того, як бути розфасованими. Для цього їх:
- прожарюють;
- пропарюють;
- сушать;
- катають;
- скиртують;
- подрібнюють.
Все це дозволяє розкритися індивідуальності сортів, їх аромату, смаку, а також зберегти корисні властивості до того моменту, як до чайного листа доторкнеться перший пролив гарячої води. До того ж ступінь ферментації ще й визначає, яким буде чай за звичною колірною класифікацією.
5% ферментації – зелений чай
Зелені чаї вважаються найближчими до природньої сировини та не ферментованими. А отже, чайні майстри мають якомога скоріше перервати зміни, які починають відбуватися з чайною сировиною після її збору. Для цього використовують високі температури. Результатом стають такі витвори мистецтва, як Лунцзин та Ганпаудер.
5-10% ферментаціїї – білий чай
Це слабкоферментований чай: такий, як Бай Му Дань (Біла Півонія) чи Шоу Мей (Брови Старця). Його підв’ялюють дещо довше, ніж зелений, щоб він зберіг природний аромат, але став іще більш корисним та смачним.
10-20% ферментації – жовтий чай
Такий чай тривало обдають теплом та вологою парою, що призводить до жовтіння чайного листа й розкриття особливих ноток смаку. Представником цього виду є особливий і заспокійливий Цзюнь Шань.
15-70% ферментації – улуни
Світлі й темні улуни значно відрізняються за ступенем ферментації та особливостями смаку й аромату. Однак, їх об’єднують визнані корисні властивості та особлива технологія виробництва «Цзо Цин» – тобто, вичинка зелені. Цей процес відбувається вручну або за використанням технологій:
- струшуванням на піддонах;
- у бамбукових барабанах.
Це дозволяє отримати саме той відсоток ферментації, який притаманний конкретному улуну:
Світлий – молочний улун або Алі Шань Тайвань;
Середньоферментований – Те Гуань Інь;
Темний – улун ГАБА або Да Хун Пао.
70-90% ферментації – червоний чай
Так називаються повністю ферментовані чаї, і це саме їх українці мають на увазі, згадуючи, що «треба купити чай». У цьому випадку ферментація стає основним процесом:
- чайний лист добре зминається;
- клітинні мембрани листа руйнуються;
- випускається сік;
- забезпечується постійний притік повітря для реакції окислення.
Саме так ми отримуємо класичні червоні чаї, без яких неможливо уявити бадьорий ранок чи дружню зустріч: золотавий Дянь Хун або димний Лапсанг Сушонг.
80-90% ферментації – Хей Ча
Хей Ча – це справжній чорний чай: такий, як шу пуер. Його ще називають постферментованим, адже він здатний повільно дозрівати роками, набуваючи нових відтінків аромату та смаку. В цьому випадку на чай впливають не внутрішні речовини чи робота технологів, а зовнішні фактори:
- температура;
- кисень;
- мікроорганізми.
Саме тому пуери завжди сприймаються по-новому.
Сьогодні купити чай в Україні з широкого асортименту досить просто. Однак, варто обирати правильний чайний магазин чи спеціалізований інтернет-магазин чаю. І тепер ви знаєте, які чаї ви вже куштували, а які – ні, а отже – поцікавитися в консультанта конкретними сортами чи продуктами. Купити чай у Києві – найсвіжіший, найзапашніший, оригінальний – ви можете просто зараз, адже тепер знаєте про чайний магазин у Києві New Tea.