Таємниці походження піци

03 Березня 2025

Піцу вважають гастрономічним символом Італії, яким насолоджуються люди по всьому світі, особливо популярна Пронто піца в ІФ. Але, як саме це відбувається з кожною популярною стравою, постійно точаться суперечки навколо того, хто перший випік піцу. Тож, які таємниці приховує в собі історія, як виникнення піци?

Де і коли з’явилася піца?

Як вважаєте скільки років назад з’явилася піца? 100, 200 або 300? Ми вас приголомшимо новиною, що насправді історія сягає тисячоліть. Майже, як і історія виникнення людства. Дійсно, давні люди, які населяли середземноморський регіон, випікали хлібні коржики на каміннях. Такий коржик вони просочували оливковою олією та викладали на нього шматочки м’яса або сезонні овочі.

Цей хлібний коржик не тільки добре втамовував голод, а ще його було зручно використовувати як тарілку. Дотепер між вченими точаться суперечки хто ж p стародавніх народностей першим винайшов популярну страву? Збереглися відомості, що такі хлібні коржики випікали у стародавньому Єгипті ще 6000 років тому, коли там винайшли дріжджі. Але нещодавно археологи розкопали в йорданській пустелі руїни хатинки мисливців, де знайшли скам’янілі залишки хлібного коржика. А цим залишкам, на хвилиночку, вже понад 14 000 років. А древні перси в 538 році до нашої ери випікали свої коржі на щитах, щоб було, що їсти у військових походах. Тож, як бачимо, місць народження таких коржиків існує багато.

Легендарна піца “Маргарита”

Може коржі й випікали древні греки та перси, але Батьківщиною справжньої піци по праву вважають Італію. У XVIII столітті там масово почали з’являтися перші піцерії. А наприкінці XIX століття світ дізнався про легендарну піцу “Маргарита”. Існує така цікава легенда, як виникла “Маргарита”. Влітку 1889 року Неаполь відвідала королівська родина. Короля Умберто І та королеву Маргариту зацікавили страви місцевої кухні, а точніше, піца. Тож відомий піцайоло Раффаеле Еспозіто приготував для монаршої сім’ї декілька варіантів піци. Один з них особисто вразив королеву. Це була піца, яка складалася з:

  •  помідорів;
  •  моцарели;
  •  базиліка.

Така вдала комбінація продуктів була не тільки дуже смачною, а ще нагадувала кольори італійського прапора:

  •  білий;
  •  червоний;
  •  зелений.

Тож зрозуміло, що така страва не залишилася без уваги вельми шановного сімейства, і королева забажала додати її до королівського меню. Пройшов ще певний час, і піцою “Маргарита” могли ласувати та в інших європейських країнах.