Як проходить перша консультація у психолога

07.06.2022

Якщо ви ще жодного разу не зверталися за допомогою до психотерапевта, але чітко усвідомлюєте, що настав час — не зайвим буде дізнатися про особливості подібних сеансів. Вивчивши інформацію, набагато простіше зрозуміти, якою має бути кожна така зустріч та відчуття після відвідування психолога.

Ми радимо звертатися лише до перевірених фахівців і рекомендуємо сервіс психологів онлайн Meclee.com

Які питання задає психолог на прийомі

На консультаціях спеціаліст ставить багато навідних, уточнюючих питань. А також спільні, які допомагають розпочати діалог або продовжити, якщо повисла пауза.

Наприклад:

  • «Що призвело до такої ситуації?»
  • «Чи намагалися Ви самостійно вирішити проблему і які були результати?»
  • Що нового сталося в житті після нашої останньої зустрічі?
  • «Правильно я Вас зрозумів, що…»
  • Що ви відчували в той момент? Які почуття Вас переповнювали?
  • «Що сталося далі?» або “До чого це призвело?”
  • “Як ви думаєте, наші сеанси допомагають Вам?”

Звичайно, це далеко не весь можливий список, і питання безпосередньо залежать від проблеми, з якою доведеться впоратися, нових нюансів, що стають ясними під час роботи. Головне – зрозумійте, що основне завдання психолога – вислухати, вникнути в проблему та навідними питаннями допомогти вам самостійно знайти рішення.

Які питання ставить психолог на першій консультації

Швидше за все, на першому сеансі ви почуватиметеся дещо скуто. Тому будьте готові, що психотерапевт намагатиметься м’яко, за допомогою різноманітних питань розговорити вас. Щоб зрозуміти, із яким запитом до нього прийшли.

Іноді трапляється, що, перш ніж записатися до психолога на онлайн консультацію, людина готувалась, тримала в голові питання, а потім розгубилася і забула. Це нормально і не варте переживань. Досвідчений терапевт завжди знайде правильний підхід та допоможе вам.

Що не можна казати психологу

У ваших інтересах знайти такого психолога, якому ви зможете повністю довіряти. А наявний показник, що цей терапевт не “ваш” – бажання приховувати щось. Коли у вас течуть сльози на прийомі у психолога, це свідчення високої кваліфікації спеціаліста. Це означає, що він зміг допомогти вам розкрити душу і показати себе справжнього, вийняти назовні той біль, який ви, можливо, так довго тримали у собі.

Але знайте: грамотний психолог ніколи не буде насильно витягувати з вас інформацію, про яку ви чомусь вирішили промовчати. Є різні методики, які допомагають зрозуміти людину навіть за її мовчанням.

Коли психолог може порушити конфіденційність

Гарантія конфіденційності — це обов’язкова умова роботи з досвідченим фахівцем, адже ви довіряєте йому найпотаємніше. Таємниця, оберігається психологом, можна порівняти з лікарською. З тією різницею, що останній не має права розголошувати третім особам інформацію про ваше фізичне здоров’я. Все, що ви розповідаєте психологу, з ним же залишається. Кожен психолог онлайн Meclee дотримується цього правила на всі сто відсотків.

Є лише один варіант, коли конфіденційність може бути порушена: якщо фахівець розуміє, що є пряма загроза здоров’ю та життю пацієнта чи оточуючим.