Банош, сирник та ліниві вареники: як італієць готує українські страви

21.11.2023
Марко Черветті

Марко Черветті

Марко Черветті — італієць, кухар, бренд-шеф ресторанних проєктів Fozzy Group, який після початку повномасштабного вторгнення не просто залишився в Україні, але й почав мандрувати країною, що відкрити для себе найцікавіші локальні продукти та краще зрозуміти українську кухню. Він веде влог про мандрівки, а також залюбки ділиться власними інтерпретаціями українських страв, які його вразили найбільше. Ми попросили його поділитися своїм поглядом на те, як готувати банош, сирники та ліниві вареники.

Банош

Інгредієнти:

  • Сир (Горгонзола та Ементаль або інший сир на смак) — 400 г
  • Вершки — 500 мл
  • Вода — 1,5 л
  • Кукурудзяне борошно або крупа — 500 г
  • Вершкове масло — 80 г
  • Оливкова олія — 50 мл
  • Сіль
  • Перець

Як готувати:

  1. Розігрій духову шафу до 180 градусів.
  2. У великій каструлі змішай вершки та воду. Посоли, додай кілька столових ложок олії, постав на вогонь.
  3. Зріж з сиру скоринку, поріж його невеличкими шматочками.
  4. Велику форму для запікання з товстими стінками змасти вершковим маслом.
  5. Коли суміш вершків з водою закипить, потроху додавай кукурудзяну крупу, постійно помішуючи вінчиком. 
  6. Заварену крупу переклади в форму для запікання. Виклади сир на банош та занур шматочки всередину, зверху додай трохи вершкового масла.
  7. Постав форму в духову шафу, запікай півтори години. Виклади на тарілку великою ложкою та додай трохи чорного меленого перцю. На наступний день банош можна знову розігріти, попередньо порізавши шматками, наче пиріг.

Ліниві вареники зі шпинатом та корицею

 

Інгредієнти:

  •  Шпинат заморожений — 150 г
  • Кисломолочний сир — 250 г
  • Пармезан тертий — 120 г
  • Панірувальні сухарі — 120 г
  • Борошно — 120 г
  • Яйця — 2 шт.
  • Вершкове масло
  • Сіль, перець
  • Оливкова олія 
  • Кориця

Як готувати:

  1. Шпинат наріж, виклади в миску та додай кисломолочний сир. Великі грудки сиру розімни руками. 
  2. Додай по три столових ложки пармезану, панірувальних сухарів та борошна. Посоли, приправ чорним перцем.
  3. Розбий в суміш яйця, ретельно перемішай, ненадовго постав в холодильник.
  4. Для формування вареників змасти руки оливковою олією, сформуй з тіста ковбаски, обваляй в борошні та виклади на вкриту борошном поверхню. 
  5. Відвари ліниві вареники в окропі, виклади в змащену вершковим маслом форму для запікання.
  6. Посип сухарями та пармезаном, додай трохи кориці та шматочки вершкового масла.
  7. Запікай при температурі 180 градусів, доки вареники не вкриються скоринкою. Готові вареники виклади на тарілку, додай ще краплю пармезану та кориці.

Сирник без борошна з карамеллю

Інгредієнти:

  • Цукор – 300 г
  • Вершки – 50 мл
  • Яйця – 6 шт.
  • Згущене молоко – 1 банка
  • Молоко – 200 мл
  • Сир кисломолочний – 250 г

Як готувати:

  1. Розігрій духову шафу до 180 градусів.
  2. Для карамелі пересип цукор в каструльку та постав на вогонь. Коли цукор розтане і набуде коричневого кольору, додай вершки.
  3. Перелий карамель в форму для запікання. 
  4. Для сирника яйця кімнатної температури, молоко та згущене молоко збий разом в блендері.
  5. До суміші додай кисломолочний сир та збий ще раз.
  6. Перелий суміш у форму з карамеллю.
  7. Випікай 40-50 хвилин, доки сирник не вкриється золотистою скоринкою.
  8. Залиш страву охолонути, потім проведи ножем вздовж стінок форми та перегорни сирник на тарілку, щоб карамель опинилася зверху.