До міжнародного для супу: три смачні прості рецепти, перевірені редакцією

05.04.2024

Щороку 5 квітня відзначається міжнародний день супу. Археологи кажуть, що суп з’явився дуже давно. Частина дослідників вважає, що суп з’явився тоді, коли люди навчилися виготовляти вогнетривкий керамічний посуд, а інші зауважують, що наші пращури робили мішки зі шкіри, клали туди розігріте на вогнищі камыння і, коли вода достатньо нагрівалася, кидали у шкіряний чан рибу та корінці. Підтвердження щодо останньої теорії знайшли у пізньопалеолітичній стоянці у Донецькій області.  

Анастасія Ніколаєнко,
головна редакторка WoMo.ua

Слово «суп» походить від французького soupe («суп», «бульйон»), яке своєю чергою бере початок від латинського слова suppa («хліб, змочений у бульйоні»). А ось що дійсно цікаво, так це те, що у Франції в 16 столітті для позначення суперпоживного та недорогого супу, який продавали вуличні торговці, використовували слово «ресторан» (що означає «те, що відновлює»).

Тож вперше це слово використали у рекламі для заохочення до страви, що допомагає відновитися після фізичного виснаження. Згодом паризький підприємець відкрив магазин, що спеціалізувався саме на таких супах.

Тож сучасне слово «ресторан» має цікаву історію і раніше не використовувалося для позначення закладів харчування.

Суп-пюре із селери та кабачків 

Дуже простий у приготуванні, але смачний та поживний суп із селери закохає вас у себе з першої ложки. Зазвичай суп готують без м’яса, проте ви можете на власний розсуд додати невеликий шматок курятини, чи будь-якого іншого м’яса. Гірше не буде. Я останнім часом радо додаю невеликий шмат індички.

  • Приготування — 35 хвилин 
  • Порцій — 3

Складові: 

  • Корінь селери — половина великого або один маленький 
  • Кабачок — 2 маленьких 
  • Плавлений сир — 1 шт. 
  • Цибуля — 1 шт. 
  • Сіль та спеції 
  • Насіння гарбуза 

Приготування: 

  1. Селеру, цибулю та кабачки очистіть та наріжте невеликими шматками. У невеликій каструлі розігрійте олію, додайте овочі та смажте протягом 10 хвилин. Не забувайте мішати, аби овочі підсмажились з усіх боків. 
  2. Коли овочі пустять сік, тушкуйте ще 5 хвилин, додайте солі та спецій (смакуватимуть куркума, тим’ян та заатар) та залийте окропом. 
  3. Суп має варитися ще хвилин 15, після чого додайте один нарізаний плавлений сирок та проваріть ще 10 хвилин. 
  4. Як страва трохи охолоне, збийте блендером до однорідної структури. Подавайте із гарбузовим насінням. 

Норвезький риб’ячий суп для гарного настрою 

Аби зварити такий суп, можна використовувати навіть хребти та залишки червоної риби. Готується він напрочуд просто, що також сприяє гарному настрою. 

  • Приготування — 35 хвилин 
  • Порцій — 3

Складові: 

  • Обрізки свіжої червоної риби — 80-100 г 
  • Вершки — 1 ст. л 
  • Картопля — 2 шт. 
  • Морква — 1 шт.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Зелений горошок — жменька 
  • Сіль, чорний перець 

Приготування: 

  1. Залийте рибу 2 літрами води та поставте на вогонь. Очистіть та наріжте невеликими шматками овочі, додайте у каструлю, відваріть. Додайте сіль та перець.
  2. На пательні підсмажте на вершковому маслі цибулю до золотавого кольору, додайте вершків та тушкуйте ще 2  хвилини. 
  3. Вилийте вершки з цибулею до супу, додайте зелений горошок, варіть ще 7 хвилин. 

Гарбузовий крем-суп

Такий суп з гарбуза та курки дуже просто готувати, а головне, що він яскравого кольору, тож зелені зернятка його зроблять ще красивішим. До речі смак гарбуза буде зовсім непомітним. 

  • Приготування — 45 хвилин 
  • Порцій — 3

Складові: 

  • Гарбуз — 250 г
  • Гарбузове насіння
  • Філе куряче — 1 шт. 
  • Цибуля — 1 шт. 
  • Вершки 
  • Сіль, перець

Приготування:

  1. Гарбуз трохи змастіть олією, заверніть у фольгу та відправте у духовку на 20 хвилин. 
  2. Відваріть куряче філе зі спеціями та сіллю. 
  3. На пательні підсмажте на вершковому маслі цибулю до золотавого кольору, додайте вершки та тушкуйте ще 2 хвилини. 
  4. Дістаньте курку, дайте трохи застигнути, наріжте шматочками. Поки вона застигає, гарбуз відправте у каструлю, аби трохи проварився. Туди ж додайте цибулю та м’ясо курки. 
  5. Варіть ще 10 хвилин, доки гарбуз не буде м’яким. Збийте блендером до однорідної структури. Подавайте із гарбузовим насінням.