Два рецепти смачного томатного супу: гарячий та холодний

20.05.2024

Томатні супи, як правило, низькокалорійні, саме це робить їх гарним вибором для людей, які слідкують за вагою. Також вони багатиі на вітаміни А і С, а також на антиоксидант лікопен, який допомагає захистити організм від деяких видів раку та серцево-судинних захворювань.

Томати походять з Південної Америки, зокрема з сучасних територій Перу та Еквадору. Вони були одомашнені й почали культивуватися близько 700 років до нашої ери. До Європи овоч потрапив завдяки іспанським конкістадорами у XVI столітті. Спочатку їх вважали отруйними через те, що вони належать до родини пасльонових, до якої входять і деякі отруйні рослини. Перші рецепти томатного супу з’явилися у XVIII столітті. Одним з найраніших документованих рецептів використання томатів можна вважати рецепт, що з’явився в кулінарній книзі «Мистецтво кулінарії викладене просто та легко» Ханни Гласс, опублікованій в Англії у 1758 році. А ось гаспачо, популярний в Іспанії холодний томатний суп, походить з Андалусії. Він виготовляється з сирих томатів, огірків, паприки, цибулі, часнику, оливкової олії, оцту та хліба. Це страва з давніми коріннями, що належить до часів мавританського правління в Іспанії.

Рецепт класичного супу Гаспачо

(Іспанська кухня)

Інгредієнти:

  • Томати — 450 г
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • Консервований перець — 1 шт.
  • Огірки — 1 шт.
  • Томатний сік — 3 склянки
  • Кінза — 35 г.
  • Червоний винний оцет — 1 чайна ложка
  • Оливкова олія — ¼ склянки
  • Соус TABASCO — до свого смаку
  • Грінки — до свого смаку

Спосіб приготування:

Наріжте на невеликі шматочки половину томатів, огірок, цибулю та покладіть у комбайн. Додайте червоний перець, щоб отримати стан пюре. Перекладіть у миску.

Додайте томатний сік, нарізану кінзу, оцет, оливкову олію та кілька крапель табаско. Добре перемішайте.

З помідорів, що залишилися, вийміть насіння і наріжте невеликими кубиками. Так само наріжте огірок та цибулю. Додайте все до супу. Посоліть і поперчіть і поставте охолоджуватися в холодильник. Для подачі додайте грінки за бажанням!

Смачного!

Рецепт томатного крем-супу

(Італійська кухня)

Інгредієнти:

  • Томати — 5 шт.
  • Болгарський перець — 1 шт.
  • Цибуля — 1-2 (невеликі цибулини)
  • Часник — 7 зубчиків
  • Вершки — 150 мл
  • Чебрець і базилік
  • Сіль, цукор — до свого смаку
  • Оливкова олія
  • Вершкове масло — 20 гр. 
  • Томатний сік — 450 мл
  • Вода — 200 мл
  • Грінки — до свого смаку

Спосіб приготування:

На томатах робимо хрестоподібний надріз та поміщаємо в окріп. Через хвилину дістаємо помідори з окропу та знімаємо шкірку.

Нарізаємо на шматочки та викладаємо на лист для випікання. Туди ж викладаємо 4 зубчики часнику, перець та цибулю. Болгарський перець попередньо очистити від шкіри та серцевини та порізати на невеликі шматочки.

Поливаємо овочі олією, додаємо сіль, перець і трохи цукру. Відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів, на 20-25 хвилин.

В каструлю з товстим дном кладемо вершкове масло та ставимо на середній вогонь. Коли масло розтане, додаємо туди 3 зубчики часнику та одну подрібнену цибулину.

Овочі з духовки перекладаємо в каструлю до олії з часником, додаємо томатний сік.

Подрібнюємо всю отриману масу блендером до однорідності.

Додаємо на смак базилік та чебрець. Та заливаємо вершки. Змішуємо все за допомогою блендера.

Доводимо до кипіння, вимикаємо та залишаємо на 20 хвилин.

Подаємо в гарячому вигляді, додавши грінки у кожну тарілку.

Смачного!