Гарний смак: 7 розумних книжок про хороше вино

Осінь це час збору та переробки нового врожаю винограду, а також привід дізнатись більше про культуру виробництва та споживання висококласних вин.

Про користь продуктів природного бродіння людству відомо вже не одне тисячоліття — ще у 2200 році до н. е. давні шумери та єгиптяни вживали вино як ліки. Саме тому вино — не розкіш, а елемент здорової дієти та частина світової культури. Так, наприклад, історія Італії та історія вина співіснують в одній площині, відтоді, як греки завезли перші лози на Апеннінський півострів приблизно у 800 році до н.е. А для французів вже багато століть вино залишається важливою частиною культурної спадщини. У священному ж Талмуді напряму говориться: у вина, на відміну від інших продуктів, є дві унікальні властивості — воно одночасно насичує і розраджує людину.

Звісно, якість та кількість вина при цьому дуже важливі, то ж нумо вивчати секрети найкращих вин разом з національною книжковою платформою Yakaboo.

Історія вина в 100 пляшках

Оз Кларк

Є особлива втіха — вивчати історію геніальних винаходів людства. Вино точно є одним з них, то ж запрошуємо до прочитання найкращої книги про вино, виданої у Великобританії за версією “Gourmand Drink Awards — 2015”. Зірковий винний експерт Оз Кларк відкоркує для читачів 100 пляшок, кожна з яких втілила найважливіші інновації, відкриття та історичні події свого часу. Він простежить історію вина: від міхів з козячої шкіри — до новітніх технологій; від першої етикетки — до шедеврів дизайну найдорожчих марок, створених визначними художниками ХХ століття. Усе про славетні вінтажі, культові вина, унікальні виноградники — цікаво, дотепно та смачно!

Wine Simple. Про вино від сомельє світового класу

Крістін Мюльке, Альдо Сом

Читати, дегустувати, перечитувати. Автори радять прочитати цю книгу перший раз, щоб розібратись в основах знань про вина, а потім повернутися до книжки та пройтися ще раз тими розділами, у яких є те, що може бути корисним саме вам. Але як зрозуміти, що вам найбільше до душі? Насолоджуйтесь, не лякайтеся і будьте відкриті до нового.

Пізніше ви зможете використати книгу як довідник, з яким ви будете купувати вина, дегустувати їх і впевнено навчатися. На цих сторінках вам трапиться багато технічних термінів, які ви знайдете у глосарії.

Натуральне вино для кожного. Що це? Де його знайти? Як у нього закохатись?

Еліс Фейрінг

Чи всяке дороге вино — натуральне? Ні, натуральне вино, це, виявляється, окремий тип вина. Воно практично не містить домішок, виготовляється з винограду, вирощеного в органічний та біодинамічний спосіб. Іншими словами — це вино “як колись”. Кожне виноробне господарство, унікальний клімат, майстерність виноробів створюють неповторні смаки навіть з напоїв однієї лози! Користуйтеся ілюстрованим путівником від знаної американської винознавчині допоможе розібратись у термінології та виробниках, дистриб’юторах і тонкощах дегустації.

Raisin. 100 великих натуральних емоційних вин

Ґійом Ларош, Седрік Блатрі, Аррі Анноні

Великий ілюстрований атлас найкращих натуральних вин, про які розповідають справжні знавці. Добірні вина — це не просто смак, це насамперед емоція, яка  виникає завдяки повазі до людей і любові до землі. Історії ста найвидатніших вин надихають на пошуки нових смакових вражень та неймовірних історій. Якщо ви колись думали, що натуральне вино — це щось простеньке, “домашнє”, то ця книжка переконає вас у тому, що у простоті процесів захована таємниця не тільки чуттєвої, а й духовної насолоди вином.

Amber Revolution. Як світ закохався в оранжеве вино

Саймон Вулф, Раян Опаз

Оранжеве, або бурштинове, вино. Щось новеньке, з чим варто познайомитись. Йдеться про старовинну грузинську технологію, яку відродили винороби-ентузіасти з Фріулі та Словенії. Секрет особливого кольору та терпких ноток у вині з’являється тому, що під час бродіння та витримки сік настоюється на шкірках та кісточках. Нині цей стиль набуває дедалі більшого поширення, а книжка Саймона Вулфа розповість вам все про найкращих виробників оранжевого вина із 20 країн усього світу. Милуйтеся також неймовірними фото: виноградники, чудові пейзажі та портрети самих виноробів.

Вино без правил. Як пити круте вино і не залежати від думки винних снобів

Анна Євгенія Янченко

Анна Євгенія Янченко — та сама неймовірна й дотепна усезнайка, яка веде блог “Сомельє в зелених штанях”. Вона продегустувала понад 15 000 вин і знає, що добре вино далеко не завжди дороге. У своїй книзі авторка дає зрозумілі практичні поради: як читати етикетку і обирати келихи; пояснює, що таке декантер і звідки взялися таніни, чим відрізняється Шампанське від Проссеко, розвіює міфи стосовно порошкових вин, описує найвідоміші винні регіони світу. Вино — це наука й розвага: шукайте у книзі річний квест винними сортами світу.

Як пити вино. Найпростіший спосіб дізнатися, що вам смакує

Ґрант Рейнольдс, Кріс Стенґ

Йдете найлегшим шляхом й берете завжди звичні піно нуар чи шардоне? Можливо, ви просто не знаєте, що вам насправді подобається. Експериментуйте з цією книжкою у руках: тут про смаки, відтінки, поєднання зі стравами, про підробки та правильне зберігання вина. Тепер ви та найкрутіші сомельє розмовлятимете однією мовою. Чи це не найприємніше у тому, що подобається: знати все до найменших дрібниць про життя лози, секрети виробництва вина та ті особливі нюанси, які роблять зі звичайного гастрономічного задоволення справжню пристрасть.