Баклажани — знаходять своє місце на столах багатьох культур і кухонь світу. Від класичних середземноморських до пікантних азійських страв, баклажани здатні перетворити будь-яку страву на витвір мистецтва. Сам овоч родом з Індії та Південної Азії, де вони вирощувалися ще понад 1500 років тому. В Європу вони потрапили завдяки арабським торговцям у середньовіччі.
Користь баклажанів:
- Баклажани багаті на вітаміни С, К, В6 та фолієву кислоту. Вони також містять калій, магній, марганець та мідь.
- Містять потужні антиоксиданти, такі як антоціаніни, які допомагають боротися з вільними радикалами та захищають клітини від ушкоджень.
- Завдяки вмісту калію та клітковини баклажани сприяють зниженню рівня холестерину та підтримують здоров’я серцево-судинної системи.
- Низька калорійність та високий вміст клітковини роблять баклажани ідеальним продуктом для тих, хто хоче підтримувати здорову вагу.
Італійська капоната
Інгредієнти:
- Баклажани – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Селера – 1 стебло
- Помідори – 400 г
- Оливкова олія – 50 мл
- Каперси – 2 ст.л.
- Оливки без кісточок – 50 г
- Цукор – 1 ст.л.
- Винний оцет – 2 ст.л.
- Сіль, перець, орегано – до свого смаку
Приготування:
- Баклажани нарізати кубиками, посолити і залишити на 30 хвилин, щоб пішла гіркота.
- Цибулю і селеру дрібно нарізати, обсмажити в оливковій олії до золотистого кольору.
- Додати до цибулі і селери дрібно нарізані помідори, тушкувати 15 хвилин.
- Віджати баклажани, додати до овочів, тушкувати ще 15 хвилин.
- Додати каперси, оливки, цукор, оцет, сіль, перець і орегано. Тушкувати до готовності.
Турецький баба гануш
Останні новини
- Яскрава осінь з diadia: український бренд презентує новий дроп, що змінює сірі будні
- У Києві покажуть вебсеріал «Кожна смерть зменшує мене» про роботу парамедиків батальйону «Госпітальєри»
- Михайло Павлик – критик марксизму та борець за жіночі права: цікаві факти з життя відомого українця
- Карпати, їжа і покликання кухаря — про що нова книга від CREATIVE PUBLISHING
- Інтригувальна, витончена, але напрочуд ніжна: читаємо уривок із роману «Коббл-Гілл» Новости на главной
Інгредієнти:
- Баклажани – 2 шт.
- Кунжутна паста (тахині) – 3-4 ст.л.
- Часник – 2-3 зубчики
- Лимонний сік – 2 ст.л.
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Кумин – 1/2 ч.л.
- Паприка – 1/4 ч.л.
- Сіль, перець – за смаком
Приготування:
- Баклажани розрізати навпіл, змастити оливковою олією і запікати в духовці до м’якості.
- Витягнути м’якоть баклажанів, видалити шкірку.
- У блендері з’єднати м’якоть баклажанів, тахіні, часник, лимонний сік, оливкову олію, кумін, паприку, сіль і перець. Добре збити до однорідної маси.
Японські міцунасі
Інгредієнти:
- Баклажани – 2 шт.
- Борошно для темпури
- Яйце – 1 шт.
- Льодяна вода – 1/2 склянки
- Рослинна олія для смаження
- Соус для подачі
Приготування:
- Баклажани нарізати довгими тонкими смужками.
- Приготувати кляр: змішати борошно, яйце і льодову воду.
- Обваляти смужки баклажанів у клярі і смажити в розпеченій олії до золотистої скоринки.
- Подавати з соусом пондзу.
Індійські баджан
Інгредієнти:
- Баклажани – 2 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Зелень коріандру – пучок
- Чілі – 1 шт.
- Кориандр мелений – 1 ч.л.
- Кумін мелений – 1 ч.л.
- Куркума – 1/2 ч.л.
- Гарма масала – 1/2 ч.л.
- Сіль, перець – за смаком
- Рослинна олія для смаження
Приготування:
- Баклажани, картоплю і цибулю натерти на крупній тертці.
- Дрібно нарізати зелень коріандру і чилі.
- Змішати всі інгредієнти, додати спеції і сіль за смаком.
- Сформувати котлети і обсмажити їх на олії до золотистої скоринки.
Корейська бібімбап
Інгредієнти:
- Рис – 2 склянки
- Баклажани – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 2 зубчики
- Гострий перець – 1 шт.
- Соєвий соус – 2 ст.л.
- Рослинна олія – 2 ст.л.
- Сіль, перець – за смаком
Приготування:
- Зварити рис.
- Баклажани, цибулю і часник нарізати соломкою.
- Обсмажити баклажани, цибулю і часник в олії до золотистого кольору.
- Додати гострий перець, соєвий соус, сіль і перець.
- Змішати рис з обсмаженими овочами.