Популярний британський шеф-кухар неодноразово доводив усьому світу, що все геніальне просто. Щонайменше якщо йдеться про кулінарію. Чарівного кухаря завжди відрізняла енергія, фантазія та почуття гумору, що привертало увагу мільйонів шанувальників. Відтоді минуло чимало років. Шоумен перетворився на ресторатора, письменника та підприємця, а ще став батьком п’ятьох дітей і борцем за правильне харчування. Чим сьогодні займається знаменитий Джеймі Олівер, чиї рецепти щодня використовують тисячі жінок з усього світу?
Майбутня зірка кухні
Джеймі народився в англійському селищі Клаверінг. Його батькам належав невеликий паб, де їхній син разом із сестрою Анною-Марі проводив багато часу. Вже у восьмирічному віці він допомагав матері та батькові з приготуванням випічки та м’яса. Свою роль у цьому відіграла і вроджена особливість хлопчика. Він страждав на дислексію, що серйозно впливало на його здатність до читання та письма.
Пізніше Олівер в інтерв’ю розповідав, що дислексія серйозно вплинула на його успішність. Втім, він не лише закінчив школу, але й здобув додаткову освіту в коледжі, де вивчав харчові технології. Його першим робочим місцем був італійський ресторан, у якому хлопець отримав посаду шеф-кондитера. Італієць Антоніо Карлуччі певною мірою став хрещеним батьком амбітного хлопця на самому початку його шляху.
Пізніше Джеймі влаштувався шеф-кухарем в інший італійський заклад у Фулхемі. Телекомпанія BBC знімала у цьому кафе програму, присвячену різдвяним стравам. Олівер випадково потрапив у випуск, після чого його одразу помітили продюсери телеканалу. За кілька років рожевощокий хлопець, що активно жестикулював, ділився секретами кулінарії вже у власному шоу.

«Голий кухар»
Авторська програма стартувала на британському телеканалі у 1999 році й не мала нічого спільного з оголеною натурою. Її назва означала відвертість ведучого з глядачами та відсутність секретів. Джеймі Олівер три сезони вчив телеглядачів просто, швидко та з мінімальним набором продуктів готувати страви з фантазією. Публіка полюбила амбітного кулінара за його гумор, стиль та оригінальні рецепти. За рік додалася ще одна програма, після чого кухар зрозумів, що готовий випустити збірку рецептів. І не помилився: його перша кулінарна книга стала бестселером.
Секрети Джеймі Олівера прості: завжди мати під рукою 5 інгредієнтів — рафіновану оливкову олію для смаження, оливкову олію extra virgin для заправки, червоний винний оцет, морську сіль та спеції, потовчені у ступці. Ці помічники підкреслюють смак будь-якої страви.
У наступні роки кар’єра британця неодноразово перепліталася з Італією. Наставником кухаря був відомий італійський шеф-кухар Дженнаро Контальдо. У партнерстві з Олівером він відкрив в Оксфорді перший ресторан, присвячений італійській кухні — Jamie’s Italian, який став першим у міжнародній мережі. А Джеймі настільки перейнявся країною та її стравами, що присвятив їй кілька книг і випустив серіал «Італійські канікули з Джеймі Олівером».

Телевізійна кухня Джеймі
Популярність кухаря швидко зростала. Після перших програм та книг йому почали пропонувати рекламні проєкти. Один із найбільших контрактів він уклав із британською мережею супермаркетів Sainsbury’s, який за десять років співпраці приніс йому майже 13 мільйонів доларів. Не все було гаразд, часто виникали конфлікти. Але загалом представники бренду визнавали, що кожна поява Олівера у рекламі супроводжувалася миттєвим зростанням продажів.
Наступне шоу називалося просто — «Кухня Джеймі». У документальному серіалі кухар навчав кулінарної мудрості молодих учасників із малозабезпечених сімей. У фіналі п’ятірка найкращих отримувала можливість працювати в одному з ресторанів відомого шефа. Ця програма, як і попередні, стала дуже популярною. І вже за рік Олівер запустив продовження — «Повернення на кухню Джеймі». Цей досвід став у пригоді у подальшій роботі, спрямованій на благодійність та популяризацію здорового харчування.

Задля здоров’я
Допомога незаможним — це не єдина соціальна акція популярного шоумена. Раніше він зняв документальний фільм «Цукрова лихоманка». У ньому він пояснював, що людина непомітно для себе вживає набагато більше цукру, ніж їй необхідно, тому що багато продуктів містять її у прихованому вигляді. І що таке зловживання може завдати шкоди, подібної до впливу тютюну або алкоголю.
Після цього Олівер неодноразово порушував питання нездорового харчування британських школярів. Почасти завдяки його діям уряд країни звернув увагу на проблему шкільних обідів. Кілька років тому він закликав заборонити продаж енергетиків дітям, оскільки такі напої негативно впливають на їхнє здоров’я. Він чудово знає, про що говорить — у Джеймі п’ятеро дітей. І їхнім харчуванням він переймається.

Доньки та синочки
З майбутньою дружиною, моделлю Джульєт Нортон, він познайомився у 1993 році, задовго до своєї популярності. Але одружилися вони лише за сім років, коли Джеймі зрозумів, що зможе забезпечити дружину та майбутніх дітей. Пара оселилася у рідному селищі Олівера. Незабаром одна за одною народилися дві дочки, ще через шість років з’явилася третя. А 2010 року Джульєт народила хлопчика. Тоді батько казав, що він почувається абсолютно щасливим. Але щастя багато не буває. І через шість років у сім’ї з’явився ще один син. Англійські газети облетіла фотографія, де щасливий Олівер зустрічає із клініки дружину в оточенні чотирьох дітей.

Джульєт завжди була і залишається головним дегустатором на їхній сімейній кухні. Олівер каже, що її думка завжди важлива для нього, оскільки вона прихильниця простих і доступних страв. І якщо з рецептом справляється його дружина, то всім шанувальникам кухні Джеймі Олівера він точно буде під силу.

Від кухні до імперії
Сьогодні активи відомого на весь світ кухаря охоплюють кілька напрямів. Це медіахолдинг, який відповідає за випуск книг, журналів та телепрограм, співпрацю з великими брендами побутової техніки та мережу ресторанів. І якщо з першими двома підрозділами все складається непогано, то ресторанний бізнес останніми роками зазнав чимало кардинальних змін. Десятки ресторанів у всьому світі довелося закрити, без роботи залишилися тисячі працівників. Шеф-кухареві довелося рятувати робочі заклади, що залишилися, власними мільйонними вкладеннями.
Але активний кухар не збирався зупинятися. І вже за кілька років знову вийшов на попередній рівень. Підприємницький дух та завзятість допомогли йому відновити свою імперію завдяки кулінарним бестселерам, телешоу та ефективним освітнім програмам з харчування.

10 складових успіху Джеймі Олівера
- Простота і смак. Джеймі довів, що корисна їжа може бути смачною, яскравою і простою у приготуванні.
- Доступні рецепти. Він використовує недорогі продукти, щоб кожен міг повторити страву вдома.
- Економія часу. Його рецепти розраховані на тих, хто не має години для готування, але хоче їсти смачно.
- Природна харизма. Енергія й щирість Джеймі зробили його улюбленцем мільйонів глядачів.
- Соціальна місія. Олівер створив мережу ресторанів Fifteen, де працевлаштовував молодь із вразливих груп.
- Без зіркових амбіцій. Він не женеться за Мішленівськими зірками, залишаючись “своїм” серед звичайних кухарів.
- Віра у кожного. Джеймі переконаний: готувати може кожен, головне — не боятися пробувати.
- Творче мислення. Він слухає власну інтуїцію, не копіює інших і завжди шукає нові ідеї.
- Легка подача. З дитинства він умів спілкуватися з усіма — це допомогло стати зіркою телебачення.
- Пріоритет — смак. Джеймі вміє створювати справжні кулінарні шедеври без складних технік і дорогих інгредієнтів.