До Дня Соборності України волонтери та шеф-кухарі приготували 804 кілограми салату з куркою та ананасом. Національний рекорд з його приготування урочисто встановили в легендарній Чорнобаївці. Салатом-рекордсменом пригощали херсонців, які живуть у прибережних районах, медиків та військовослужбовців.
Подію організував благодійний фонд «МХП — Громаді» спільно з БФ «Іскра добра». Страву назвали «Салатом єдності» з нагоди свята та єднання волонтерів та бізнесу з різних куточків України, які допомагають військовим та тим, хто цього найбільше потребує.
Цей захід став нагадуванням, що для прифронтових територій, як-от Херсонщина, досі актуальна проблема з доступом до гарячої їжі та повноцінного харчування. Розуміючи це, волонтери фонду «Ісра добра»» кілька років поспіль доставляють гарячі обіди її мешканцям, постраждалим від війни — вони їдуть туди, куди не їдуть інші.

З 2022 року БФ «МХП — Громаді» спільно зі своїм стратегічним партнером — міжнародною компанією МХП — передали вже понад 13 тис. тонн курятини на більш ніж 1 млрд грн для захисників, ВПО та тих, хто живе на прифронтових територіях.
Єднання — для добрих справ
Для рекорду використали курятину, яку надало одне з підприємств МХП — «Оріль-Лідер». Підприємство на встановленні рекорду особисто представляв його директор Олександр Сплодитель, який зазначив: «Співпраця з БФ «Іскра добра» для нас більше ніж просто партнерство. Це приклад того, як соціально відповідальний бізнес може реально змінювати життя на краще. Ми надзвичайно раді, що курочка з «Оріль-Лідер», над вирощуванням якої працюють тисячі людей нашого підприємства, стала частиною такого важливого рекорду. Рекорду, який символізує, що спільними зусиллями бізнесу й волонтерів можна створити ще більше добрих справ для суспільства».


Його підтримує Олександр Шпиль, керівник групи соціального розвитку БФ «МХП — Громаді»: «Для нас ініціативи, які об’єднують громади навколо добрих справ, — пріоритет. Спільно з «Іскрою добра» ми раді долучитися до встановлення рекорду з виготовлення найбільшої порції салату з куркою та ананасом. Ця подія не лише підкреслює силу волонтерського руху, але й символізує єдність та бажання допомагати тим, хто цього найбільше потребує».
«Цей мегакрутий проєкт об’єднав майже всі регіони нашої країни. Приїхали люди з Києва, Дніпра, Чернігівщини, Херсонщини, Миколаївщини, заходу України. Тому в нас вийшов дійсно справжній салат єдності», — ділиться враженнями заступник голови правління БФ «Іскра добра» та шеф-кухар Олег Бібіков. І пропонує рецепт.





Рецепт «Салату єдності»
Салат-рекордсмен готували майже два дні — багато часу пішло саме на підготовчі роботи, зокрема на те, щоб почистити 2460 яєць.
Загалом рецепт дуже простий і водночас смачний.
Серед основних інгредієнтів:
- Варена курка — 450 кг
- Яйця — 2460 шт.
- Твердий сир — понад 100 кг
- До них у потрібних пропорціях (понад 50 кг) додавали ананас і кукурудзу, а соус готували з майонезу та сметани.


«Наша команда — це приклад того, як єдність і спільна мета можуть подолати будь-які виклики. Завдяки самовідданості людей ми змогли творити добро навіть у найважчих умовах. Лише разом, об’єднавшись, ми здатні нагодувати тих, хто цього найбільше потребує, і дарувати надію, тепло і підтримку», — голова правління ГО «Іскра добра» Ігор Кукобко.



Одразу після приготування «Салат єдності» поїхав до своїх адресатів — мешканців прибережних громад Херсонщини, медиків та захисників і захисниць цього регіону. Єдність у добрих справах — це найбільша сила.