Що приготувати на День святого Миколая: топ-7 рецептів для святкової вечері

День святого Миколая — одне із перших свят різдвяного сезону, яке несе в собі яскраві традиції та забави. В цей день слухняні дітлахи отримують подарунки від Миколайчика, а бешкетники — різочку.

Крім різноманітних подій, концертів, вистав та святкових дійств, які проводяться в цей день, пропонуємо вам спланувати вечір 6 грудня, приготувавши смачну вечерю для себе, рідних чи близьких. Ми підготували для вас 7 смачних рецептів страв та напоїв, які легко готувати та які наситять вас, подарують святковий настрій та зігріють цього зимового вечора.

Читайте також: День святого Миколая 2025: красиві привітання та побажання, листівки

Кіш з солоною бринзою і зеленню

Інгредієнти:

  • 375 г готового пісочного тіста зі зниженим вмістом жиру в упаковці
  • 4 середніх яйця, злегка збиті
  • 175 мл знежиреного молока
  • 150 г замороженого горошку
  • 150 г замороженої квасолі
  • 50 г нарізаної хрінниці сійної або шпинату
  • 4 зелені цибулини, нарізані
  • 15 г свіжого кропу, нарізаного
  • 100 г м’якого козячого сиру, нарізаного кружальцями по 1 см або бринзи
  • 40 г волоських горіхів, грубо подрібнених (за бажанням)
  • зелений салат, для подачі (за бажанням)

Розігрійте духовку до 200°C, вентилятор 180°C і поставте 25-сантиметрову форму для тарталеток на деко. Розкатайте тісто так, щоб воно підійшло до форми (вам потрібно буде відрізати 5-10 см шматочок з кінця і притиснути його до довшої сторони прямокутника тіста, щоб створити більш квадратну форму, яка підійде до форми). Змочіть пальцем трохи води або молока, щоб склеїти краї тіста.

Рішуча. Справжня. Небайдужа.

17 грудня 2025 року в Києві SHE Congress об’єднає власниць бізнесу, керівниць, медійних і культурних діячок, волонтерок. Під слоганом «Рішуча. Справжня. Небайдужа» учасниці поговорять про вибір, який формує майбутнє, команди та суспільство. На сцені SHE Congress кожна історія рішучості є важливою — про кроки в бізнесі й кар’єрі, освіті й комунікаціях, спорті й здоров’ї, благодійності та волонтерстві. І навіть про ті рішення, на які ще не наважилися — адже це теж частина шляху.

Забронюйте Вашу участь за найкращими умовами!

Втисніть тісто у форму, залишаючи краї звисати. Застеліть форму папером для випічки, наповніть квасолею або рисом і випікайте 10 хвилин. Вийняти папір і квасолю, підрівняти краї тіста, потім повернути в духовку на 7-8 хвилин, поки тісто не приготується.

Тим часом у великій мисці збиваємо яйця з молоком. Заморожені горошок і квасолю бланшируємо в окропі, потім добре відціджуємо, проціджуємо під холодною водою і знову відціджуємо.

Додайте до яєчної суміші крес-салат (хрінницю сійну) або шпинат, зелену цибулю та кріп. Вилити у форму для випікання, зверху викласти сир і волоські горіхи, якщо використовуєте.

Зменшити духовку до 180°C, вентилятор 160°C і випікати ще 30-35 хвилин до золотистої скоринки та повної готовності. Подавати теплим або кімнатної температури, за бажанням з хрустким зеленим салатом. У холодильнику може зберігатися до 3 днів.

Глазурований лосось в мандариновому соку

Інгредієнти:

  • 500 г філе лосося без кісток
  • 2 зубчики часнику, дрібно натерті
  • 2 см шматочок свіжого імбиру, очищеного і дрібно натертого
  • 6 клементинів, 4 з яких очищені від цедри та соку, 2 тонко нарізані
  • 2 ст.л прозорого меду
  • ½ ч. л соєвого соусу зі зниженим вмістом солі
  • 1 бодяну
  • 2 ч.л оливкової олії
  • 10 г свіжого коріандру, зірване листя
  • 5 г свіжої шніт-цибулі, нарізаної
  • 2 зелені цибулини, тонко нарізані

Розігріти духовку до 200°C, вентилятор 180°C. Викласти лосось шкірою вниз на деко, застелене папером для випікання.

Часник, імбир, цедру та сік клементину покласти в каструлю з медом, соєвим соусом і паличкою кориці. Варити на середньому вогні 3-5 хвилин до загустіння й утворення сиропу.

Змастіть лосось олією, розкладіть зверху нарізані клементини, потім полийте мандариновою глазур’ю. Запікайте 12-15 хвилин до повної готовності, але щоб середина залишалася злегка рожевою.

Перекласти на тарілку; полити глазур’ю з дека. Посипати зеленню та зеленою цибулею.

Картопляне пюре

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі, почищеної та нарізаної рівними шматочками
  • 50 мл молока
  • 25 г вершкового масла

Доведіть до кипіння велику каструлю з підсоленою водою і додайте картоплю. Знову доведіть до кипіння і варіть під кришкою 15-20 хвилин або поки картопля не стане м’якою; ви зможете легко проколоти її виделкою.

Відцідити картоплю через друшляк і відставити на 3-4 хвилини, щоб вона обсохла на парі — це допоможе їй стати особливо пухнастою при пюреванні.

Тим часом влийте молоко в каструлю з картоплею і злегка підігрійте на повільному вогні. Висипте суху картоплю назад у каструлю і добре розімніть до повного з’єднання з молоком. Продовжуйте розтирати, щоб отримати дійсно однорідне пюре, зачерпуючи по краях каструлі, щоб нічого не пропустити, або залиште злегка текстурованою, якщо бажаєте.

Перед подачею на стіл додайте вершкове масло, приправте і перемішайте.

Святкова закуска: кальмари в паніровці

Інгредієнти:

  • 500 г очищених кальмарів
  • 400 мл незбираного молока
  • 70 г кукурудзяного борошна
  • 70 г простого борошна
  • 2 лимони, 1 з цедрою та 1 нарізаний часточками
  • 1 ст.л дрібно нарізаної петрушки
  • 1/2 ч.л копченої паприки
  • рослинна олія, для смаження
  • жменя листя шавлії

Для соусу айолі:

1 невеликий зубчик часнику
200 г майонезу хорошої якості
1 лимон, сік

Наріжте 500 г очищених кальмарів кільцями завтовшки 1 см. Щупальця залиште цілими або, якщо вони великі, розріжте їх навпіл. Покладіть кальмари в миску і залийте 400 мл незбираного молока. Залиште їх принаймні на 30 хвилин, щоб вони стали м’якими, а в ідеалі — на 8 годин. Чим довше ви залишите кальмари, тим ніжнішими вони будуть.

Тим часом дуже швидко приготуйте соус айолі, натерши 1 невеликий зубчик часнику на 200 г якісного майонезу. Посоліть, поперчіть та вичавіть лимонний сік. Добре перемішати й відставити в сторону, поки не знадобиться.

У неглибоку миску покласти 70 г кукурудзяного борошна і 70 г звичайного борошна. Рясно посоліть і поперчіть. Додайте цедру лимона, 1 ст.л дрібно нарізаної петрушки та ½ ч.л копченої паприки. Добре перемішайте і відставте в сторону. Візьміть невеликі жмені кальмарів і дайте стекти зайвій рідині. Кидаємо в борошняну суміш і струшуємо надлишки. Відкладіть на тарілку з одного боку, готові до приготування.

У глибокій сковороді розігріти 2,5 см рослинної олії. Перевірте температуру, кинувши невелику щіпку борошна в олію. Якщо олія зашипить, вона готова. Коли олія достатньо розігріється, акуратно покладіть половину кальмарів в олію. Дайте кальмарам смажитися 2-3 хвилини, один раз перевернувши їх. Коли вони підрум’яняться, додайте в сковороду жменю листя шавлії, готуйте 1 хвилину, а потім вийміть кальмари і шавлію шумівкою. Викласти на промокальний папір. Повторити з рештою кальмарів.

Посипати сіллю і подавати з часточками лимона та часниковим соусом айолі.

Домашній лимонад з грейпфрутом, лаймом і розмарином

Інгредієнти:

  • 1 червоний грейпфрут
  • 1 лайм
  • 3 гілочки розмарину, плюс додатково для подачі (за бажанням)
  • 1 л газованої мінеральної води

Очистіть грейпфрут за допомогою овочечистки й видаліть білу м’якоть зі шкірки. Розріжте грейпфрут на сегменти, обрізаючи залишки м’якоті з країв, потім покладіть м’якоть і шкірку в герметичну банку об’ємом 1,5 л.

Тонко наріжте лайм і додайте в банку разом з 3 гілочками розмарину. Обережно залити 1 л газованої мінеральної води, закрити та поставити в холодильник на 30 хвилин для настоювання. Подавайте з льодом і додатковою гілочкою розмарину, якщо хочете.

Імбирні пряники: рецепт пряничних чоловічків

Інгредієнти:

  • 100 г золотистого сиропу
  • 150 г темно-коричневого цукру
  • 150 г несолоного вершкового масла
  • 1 лимон, натертий цедрою
  • 1 ст.л меленого імбиру
  • 2 ч.л меленої кориці
  • 1 ч.л бікарбонату соди
  • 375 г звичайного борошна
  • 1 середнє яйце
  • 100 г королівської цукрової пудри
  • 2 ст.л (20 г) смородини

Вилити золотистий сироп у велику каструлю з цукром, вершковим маслом, лимонною цедрою та спеціями. Варити на повільному середньому вогні, часто помішуючи, протягом 5 хвилин, поки цукор не розчиниться. Збільшити вогонь і довести суміш до кипіння. Зніміть з вогню і вбийте соду — суміш буде пінитися, коли сода вступить в реакцію. Перемішайте до однорідності, а потім залиште охолоджуватися на 15 хвилин.

Вбийте яйце до однорідної маси, потім всипте борошно. Не перевантажуйте суміш — змішуйте лише до повної однорідності, інакше печиво розтечеться під час випікання.

Тісто спочатку буде липким, але не додавайте борошна. Вишкрібаємо з миски на чисту поверхню і вимішуємо разом до однорідності. Загорнути в харчову плівку і поставити в холодильник на 1 годину.

Розігріти духовку до 180°C, вентилятор 160°C. Розкатайте тісто на злегка присипаній пилом поверхні до 5 мм. За допомогою формочок для пряників вирізати фігурки й викласти на деко, застелене папером для випічки, залишаючи місце для того, щоб вони могли трохи розтікатися.

Випікайте в духовці партіями по 10 хвилин до золотисто-коричневого кольору по краях. Дати охолонути протягом 5 хвилин на деках, а потім обережно перекласти на решітку для повного охолодження.

Найкращий рецепт гарячого шоколаду

Інгредієнти:

  • 25 г какао-порошку
  • 60 г цукрової пудри
  • 850 мл молока
  • 100 г класичного 74% чорного шоколаду, подрібненого

Збийте какао-порошок і цукрову пудру в 50 мл молока до повного розчинення.

Решту молока вилити в каструлю, додати шоколадну суміш і довести до кипіння.

Подрібніть чорний шоколад і викладіть майже весь у чашку.

Влийте кипляче молоко і посипте рештою шоколаду, щоб подати до столу.