День святого Миколая — одне із перших свят різдвяного сезону, яке несе в собі яскраві традиції та забави. В цей день слухняні дітлахи отримують подарунки від Миколайчика, а бешкетники — різочку.
Крім різноманітних подій, концертів, вистав та святкових дійств, які проводяться в цей день, пропонуємо вам спланувати вечір 6 грудня, приготувавши смачну вечерю для себе, рідних чи близьких. Ми підготували для вас 7 смачних рецептів страв та напоїв, які легко готувати та які наситять вас, подарують святковий настрій та зігріють цього зимового вечора.
Читайте також: День святого Миколая 2024: красиві привітання та побажання, листівки
Кіш з солоною бринзою і зеленню
Інгредієнти:
- 375 г готового пісочного тіста зі зниженим вмістом жиру в упаковці
- 4 середніх яйця, злегка збиті
- 175 мл знежиреного молока
- 150 г замороженого горошку
- 150 г замороженої квасолі
- 50 г нарізаної хрінниці сійної або шпинату
- 4 зелені цибулини, нарізані
- 15 г свіжого кропу, нарізаного
- 100 г м’якого козячого сиру, нарізаного кружальцями по 1 см або бринзи
- 40 г волоських горіхів, грубо подрібнених (за бажанням)
- зелений салат, для подачі (за бажанням)
Розігрійте духовку до 200°C, вентилятор 180°C і поставте 25-сантиметрову форму для тарталеток на деко. Розкатайте тісто так, щоб воно підійшло до форми (вам потрібно буде відрізати 5-10 см шматочок з кінця і притиснути його до довшої сторони прямокутника тіста, щоб створити більш квадратну форму, яка підійде до форми). Змочіть пальцем трохи води або молока, щоб склеїти краї тіста.
Втисніть тісто у форму, залишаючи краї звисати. Застеліть форму папером для випічки, наповніть квасолею або рисом і випікайте 10 хвилин. Вийняти папір і квасолю, підрівняти краї тіста, потім повернути в духовку на 7-8 хвилин, поки тісто не приготується.
Тим часом у великій мисці збиваємо яйця з молоком. Заморожені горошок і квасолю бланшируємо в окропі, потім добре відціджуємо, проціджуємо під холодною водою і знову відціджуємо.
Додайте до яєчної суміші крес-салат (хрінницю сійну) або шпинат, зелену цибулю та кріп. Вилити у форму для випікання, зверху викласти сир і волоські горіхи, якщо використовуєте.
Зменшити духовку до 180°C, вентилятор 160°C і випікати ще 30-35 хвилин до золотистої скоринки та повної готовності. Подавати теплим або кімнатної температури, за бажанням з хрустким зеленим салатом. У холодильнику може зберігатися до 3 днів.
Глазурований лосось в мандариновому соку
Інгредієнти:
- 500 г філе лосося без кісток
- 2 зубчики часнику, дрібно натерті
- 2 см шматочок свіжого імбиру, очищеного і дрібно натертого
- 6 клементинів, 4 з яких очищені від цедри та соку, 2 тонко нарізані
- 2 ст.л прозорого меду
- ½ ч. л соєвого соусу зі зниженим вмістом солі
- 1 бодяну
- 2 ч.л оливкової олії
- 10 г свіжого коріандру, зірване листя
- 5 г свіжої шніт-цибулі, нарізаної
- 2 зелені цибулини, тонко нарізані
Розігріти духовку до 200°C, вентилятор 180°C. Викласти лосось шкірою вниз на деко, застелене папером для випікання.
Часник, імбир, цедру та сік клементину покласти в каструлю з медом, соєвим соусом і паличкою кориці. Варити на середньому вогні 3-5 хвилин до загустіння й утворення сиропу.
Змастіть лосось олією, розкладіть зверху нарізані клементини, потім полийте мандариновою глазур’ю. Запікайте 12-15 хвилин до повної готовності, але щоб середина залишалася злегка рожевою.
Перекласти на тарілку; полити глазур’ю з дека. Посипати зеленню та зеленою цибулею.
Картопляне пюре
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі, почищеної та нарізаної рівними шматочками
- 50 мл молока
- 25 г вершкового масла
Доведіть до кипіння велику каструлю з підсоленою водою і додайте картоплю. Знову доведіть до кипіння і варіть під кришкою 15-20 хвилин або поки картопля не стане м’якою; ви зможете легко проколоти її виделкою.
Відцідити картоплю через друшляк і відставити на 3-4 хвилини, щоб вона обсохла на парі — це допоможе їй стати особливо пухнастою при пюреванні.
Тим часом влийте молоко в каструлю з картоплею і злегка підігрійте на повільному вогні. Висипте суху картоплю назад у каструлю і добре розімніть до повного з’єднання з молоком. Продовжуйте розтирати, щоб отримати дійсно однорідне пюре, зачерпуючи по краях каструлі, щоб нічого не пропустити, або залиште злегка текстурованою, якщо бажаєте.
Перед подачею на стіл додайте вершкове масло, приправте і перемішайте.
Святкова закуска: кальмари в паніровці
Інгредієнти:
- 500 г очищених кальмарів
- 400 мл незбираного молока
- 70 г кукурудзяного борошна
- 70 г простого борошна
- 2 лимони, 1 з цедрою та 1 нарізаний часточками
- 1 ст.л дрібно нарізаної петрушки
- 1/2 ч.л копченої паприки
- рослинна олія, для смаження
- жменя листя шавлії
Для соусу айолі:
1 невеликий зубчик часнику
200 г майонезу хорошої якості
1 лимон, сік
Наріжте 500 г очищених кальмарів кільцями завтовшки 1 см. Щупальця залиште цілими або, якщо вони великі, розріжте їх навпіл. Покладіть кальмари в миску і залийте 400 мл незбираного молока. Залиште їх принаймні на 30 хвилин, щоб вони стали м’якими, а в ідеалі — на 8 годин. Чим довше ви залишите кальмари, тим ніжнішими вони будуть.
Тим часом дуже швидко приготуйте соус айолі, натерши 1 невеликий зубчик часнику на 200 г якісного майонезу. Посоліть, поперчіть та вичавіть лимонний сік. Добре перемішати й відставити в сторону, поки не знадобиться.
У неглибоку миску покласти 70 г кукурудзяного борошна і 70 г звичайного борошна. Рясно посоліть і поперчіть. Додайте цедру лимона, 1 ст.л дрібно нарізаної петрушки та ½ ч.л копченої паприки. Добре перемішайте і відставте в сторону. Візьміть невеликі жмені кальмарів і дайте стекти зайвій рідині. Кидаємо в борошняну суміш і струшуємо надлишки. Відкладіть на тарілку з одного боку, готові до приготування.
У глибокій сковороді розігріти 2,5 см рослинної олії. Перевірте температуру, кинувши невелику щіпку борошна в олію. Якщо олія зашипить, вона готова. Коли олія достатньо розігріється, акуратно покладіть половину кальмарів в олію. Дайте кальмарам смажитися 2-3 хвилини, один раз перевернувши їх. Коли вони підрум’яняться, додайте в сковороду жменю листя шавлії, готуйте 1 хвилину, а потім вийміть кальмари і шавлію шумівкою. Викласти на промокальний папір. Повторити з рештою кальмарів.
Посипати сіллю і подавати з часточками лимона та часниковим соусом айолі.
Домашній лимонад з грейпфрутом, лаймом і розмарином
Інгредієнти:
- 1 червоний грейпфрут
- 1 лайм
- 3 гілочки розмарину, плюс додатково для подачі (за бажанням)
- 1 л газованої мінеральної води
Очистіть грейпфрут за допомогою овочечистки й видаліть білу м’якоть зі шкірки. Розріжте грейпфрут на сегменти, обрізаючи залишки м’якоті з країв, потім покладіть м’якоть і шкірку в герметичну банку об’ємом 1,5 л.
Тонко наріжте лайм і додайте в банку разом з 3 гілочками розмарину. Обережно залити 1 л газованої мінеральної води, закрити та поставити в холодильник на 30 хвилин для настоювання. Подавайте з льодом і додатковою гілочкою розмарину, якщо хочете.
Імбирні пряники: рецепт пряничних чоловічків
Інгредієнти:
- 100 г золотистого сиропу
- 150 г темно-коричневого цукру
- 150 г несолоного вершкового масла
- 1 лимон, натертий цедрою
- 1 ст.л меленого імбиру
- 2 ч.л меленої кориці
- 1 ч.л бікарбонату соди
- 375 г звичайного борошна
- 1 середнє яйце
- 100 г королівської цукрової пудри
- 2 ст.л (20 г) смородини
Вилити золотистий сироп у велику каструлю з цукром, вершковим маслом, лимонною цедрою та спеціями. Варити на повільному середньому вогні, часто помішуючи, протягом 5 хвилин, поки цукор не розчиниться. Збільшити вогонь і довести суміш до кипіння. Зніміть з вогню і вбийте соду — суміш буде пінитися, коли сода вступить в реакцію. Перемішайте до однорідності, а потім залиште охолоджуватися на 15 хвилин.
Вбийте яйце до однорідної маси, потім всипте борошно. Не перевантажуйте суміш — змішуйте лише до повної однорідності, інакше печиво розтечеться під час випікання.
Тісто спочатку буде липким, але не додавайте борошна. Вишкрібаємо з миски на чисту поверхню і вимішуємо разом до однорідності. Загорнути в харчову плівку і поставити в холодильник на 1 годину.
Розігріти духовку до 180°C, вентилятор 160°C. Розкатайте тісто на злегка присипаній пилом поверхні до 5 мм. За допомогою формочок для пряників вирізати фігурки й викласти на деко, застелене папером для випічки, залишаючи місце для того, щоб вони могли трохи розтікатися.
Випікайте в духовці партіями по 10 хвилин до золотисто-коричневого кольору по краях. Дати охолонути протягом 5 хвилин на деках, а потім обережно перекласти на решітку для повного охолодження.
Найкращий рецепт гарячого шоколаду
Інгредієнти:
- 25 г какао-порошку
- 60 г цукрової пудри
- 850 мл молока
- 100 г класичного 74% чорного шоколаду, подрібненого
Збийте какао-порошок і цукрову пудру в 50 мл молока до повного розчинення.
Решту молока вилити в каструлю, додати шоколадну суміш і довести до кипіння.
Подрібніть чорний шоколад і викладіть майже весь у чашку.
Влийте кипляче молоко і посипте рештою шоколаду, щоб подати до столу.