Як налагодити раціон: прості поради від нутриціолога

15.08.2023

Анастасія Голобородько, фуд-терапевтка, нутриціологиня, спікерка з освіти в їжі розповіла читачам порталу WoMo з яких маленьких кроків треба розпочати, аби налагодити раціон, та як харчування впливає на ваше здоров’я.

Як оптимізувати раціон

Анастасія Голобородько

Харчування – широка сфера життя, не варто зводити її до єдиного компонента – ваги, краси і чогось ще. Ну і варто додати, що нейтральних харчових продуктів немає; простіше кажучи, те, що ви їсте, робить вас здоровішим або болючішим. Це завжди вибір та функціонал. Тому важливо знати базу, а далі робити медичний чекап та змінювати своє життя на краще – поступово і через харчування. «Їж менше, тренуйся більше» — деструктивний шлях, аби ці тренування не пішли на шкоду мозку

Оптимізувати раціон та переформатувати його відповідно до своїх цілей можна завжди. У деяких системах та підходах міжсезоння – весна та осінь – вважаються найбільш сприятливими. Внутрішні системи та біологічні ритми перебудовуються на тепліший і холодніший сезон, відповідно. Але це не означає, що якщо стати на шлях здоров’я ви вирішили у грудні, треба чекати квітня.

Що можна зробити:

  • Почніть зі сну та «висипайте» свою норму (7-8 годин у середньому)
  • Не ігноруйте сніданок, їжте приблизно одночасно: тіло любить ритм
  • Уникайте переробленої їжі та мас (сосиски, ковбаси, чипси, борошно, десерти). Хороша їжа – проста їжа. Ви повинні вміти розпізнавати, що у тарілці, що у складі. Бачите 15 інгредієнтів та знаєте не всі – не їжте
  • Почніть практикувати тренування-гормезис. Це помірне стресове навантаження, 20-30 хвилин 4 дні на тиждень. Можна розпочати з інтенсивної ходьби, пізніше додаючи силові, а також вправи на гнучкість та координацію
  • Збільште кількість овочів у вашому раціоні, зменште вуглеводи. Скоротіть кількість зернових та молочних продуктів у раціоні, волокнистих крохмалистих овочів типу кукурудзи та картоплі. Не зловживайте жирами; навіть горіхи та здорові кокосові десерти надмірно корисні
  • Дотримуйтесь адекватної нічної паузи між їдою: з 19 вечора до 7-8 ранку їжі бути не повинно
  • Уникайте продуктів перероблювання – ковбаса, сосиски, крабові палички тощо і скоротить червоне м’ясо, якщо ви м’ясоїд. Існує прямий зв’язок між вживанням цих продуктів із ризиком хвороб серця, діабету та онко – як у чоловіків,  так і у жінок.