Соус песто родом із Лігурії. Його готують на основі базиліку, оливкової олії, кедрових горішків, часнику та твердого сиру. Він став улюбленим доповненням до різних страв у багатьох країнах світу.
Щодня ми працюємо на інфофронті, виствілюючи подвиги українських жінок та впливаючи на світову спільноту інформаційно.
Ми просимо нас підтримати, аби ми й надалі могли виконувати нашу місію на шляху до української перемоги
Підтримати womo.uaІсторія соусу песто
Цікаво, що традиційно соус песто готують у мармуровій ступі, а всі інгредієнти дерев’яним пестом (звідси і назва). Деякі спеціалісти з історії страв вважають, що песто придумали для того, щоб заготовляти базилік на зиму. Адже в Лігурії його дуже багато.
Однак існує й інша версія: деякі дослідники фудкультури вважають, що песто був приготований випадково. Цікаво, що базилік потрапив до Італії з Азії та використовувався в медицині як засіб проти кліщів, екземи та ще багатьох шкірних захворювань.
Є дані, що спочатку базилік з оливковою олією використовували як засіб від екземи, і одного разу моряк, якого цим лікували, намазам суміш на хліб, і йому сподобалось. Так базилік і потрапив з медицини в кулінарію.
Вперше соус песто офіційно був приготований в 1865 році, хоча, за даними дослідників, його готували ще в Середні віки та їли разом із фокачо.
Цікаво: сьогодні цей соус готують блендером, а оригінальний смак можна відчути тільки в Італії, в сімейних ресторанах, де шанують традиції.
Як приготувати песто: рецепт від шефа, Володимира Ярославського
Для приготування соусу песто тобі знадобляться такі продукти:
- 200 г листя базиліка;
- 125 г кедрового горіха;
- 10 г часнику;
- 175 г тертого пармезану;
- 8 г солі;
- 450 г оливкової олії;
- для смаку 30 г лимонного соку.
Готувати просто:
промите і просушене листя базиліку кинути в чашу блендера, додати все інше, крім соку лимона, і подрібнити. Додати сік і ще раз все перемішати — це для того, щоб базилік не темнів від кислоти. Спробувати на смак — і додати ще чогось, якщо є бажання.
Цікаво: коли Італія об’єдналась, в арсеналі італійської кухні з’явилось декілька рецептів цього соусу. А схожі рецепти можна знайти і в інших європейських кухнях: у Франції готують песто без горіхів, в Німеччині замість базиліку використовують черемшу, а в Австрії замість кедрових горіхів – гарбузове насіння.
Про користь соусу песто
Соус, приготований за класичним рецептом, має велику кількість вітамінів: РР, В12, Е, С, В9, а також мікро- та макроелементів: магній, фосфор, калій, натрій. Цей продукт прекрасно стимулює роботу імунної системи, покращує травлення. Крім того, песто знижує тиск та покращує роботу серця (за рахунок калію та магнію у своєму складі).
Лайфхак: у здоровому харчуванні песто можна використовувати як заправку для салатів, або ж соус для пасти з твердих сортів пшениці та морепродуктів.