Спаржа — це не просто овоч, вона — справжня перлина весняного сезону, що не лише радує вишуканим смаком, але й дарує цінну порцію вітамінів та мікроелементів. Її ніжні паростки, з’являючись разом із першими променями сонця, наповнюють організм енергією та бадьорістю, а також стають неперевершеною окрасою будь-якого столу.
Цікаво, що спаржа є одним з найстаріших культивованих овочів у світі. Її вирощували ще більше ніж 2000 років тому в Стародавньому Єгипті та Римі. Крім того, спаржу вважають природним афродизіаком, який підвищує відчуття задоволення та покращує статеву функцію.
Рецепт приготування відварної спаржі
Інгредієнти:
- Біла спаржа 1 пучок (500 г)
- Сіль до свого смаку
Спосіб приготування:
- Спаржу очистити, промити та зв’язати в пучок (8-10 шт.)
- Обрізати кінчики та варити в підсоленій воді на сильному вогні 20-25 хвилин.
- Спаржа гарна тільки тоді, коли вона не переварена, інакше вона втрачає аромат і стає водянистою. Як тільки головки стануть м’якими, спаржа готова.
- Готову спаржу потрібно перекласти на сито і дати стекти, після чого можна класти спаржу на блюдо, вкрите серветкою.
- Пучок спаржі розв’язати, накрити краями серветки і в такому вигляді подати до столу.Смачного!
Рецепт приготування зеленої смаженої спаржі
Інгредієнти:
- Часник 3–5 зубчиків
- Зелена або біла спаржа 1 пучок (500 г)
- Оливкова олія 1 ст. ложка
- Вершкове масло 2 ст. ложки
- Сіль до свого смаку
- Суміш перців до свого смаку
- Зелень чи кунжут до свого смаку
Спосіб приготування:
- Спаржу промийте, очистить по довжині овочерізкою (1,5 мл) та обріжте товсті, жорсткі кінці.
- Часник дрібно посікти ножем або пропустіть через прес.
- У сковороді на вогні вище середнього розігрійте обидва види масла.
- Помішуючи, обсмажуйте часник 1 хвилину. Додайте спаржу та зробіть середній вогонь.
- Приправте сіллю та перцем.
- Готуйте 10-15 хвилин, періодично помішуючи. Смачного!
Рецепт приготування спаржі у беконі
Інгредієнти:
- Зелена або біла спаржа 1 пучок (500 г)
- Бекон 200 г (обернути кожен паросток)
- Оливкова олія 1 ст. ложка
- Вершкове масло 2 ст. ложки
- Сіль до свого смаку
- Суміш перців до свого смаку
- Пармезан до свого смаку
Спосіб приготування:
- Спаржу промийте, очистить по довжині овочерізкою (1,5 мл) та обріжте товсті, жорсткі кінці.
- Загорніть у бекон і викладіть на попередньо змащене маслом та рослинною олією деко.
- Запікайте 15-20 хвилин.
- Перед подачею посипте тертим пармезаном. Смачного!
Соуси, які смакуватимуть зі спаржею
Голландський соус
Інгредієнти:
- Яйце 2 шт.
- Вершкове масло 100 г
- Лимонний сік 1 ст. ложка
- Сіль до свого смаку
Спосіб приготування:
- Порізати масло кубиками та розтопити на повільному вогні.
- Розбовтайте жовток з лимонним соком (можна використовувати сік 1/3 або 1/2 лимона на ваш смак) і щіпкою солі в мисці з круглим дном.
- Поставте миску на водяну баню на найменший вогонь і збивайте протягом 5-6 хвилин, поки жовтки не збільшаться у розмірі і не стануть пишними та повітряними.
- ВАЖЛИВО: слідкуйте за температурою соусу – якщо його перегріти, він перетворитися на омлет.
- Додайте потроху розтоплену олію в жовткову масу і продовжуйте збивати. Маса ще більше збільшиться у розмірах і має стати пишною, в’язкою та однорідною.
- Додаємо перець (сіль якщо потрібно).
- Коли соус готовий частину соусу можна викласти на тарілку, зверху покладіть спаржу і поверх спаржі рясно полийте залишками теплого соусу. Смачного!
Соус Бешамель
Інгредієнти:
- Сіль до свого смаку
- Вершкове масло 30 г
- Борошно пшеничне 30 г
- Молоко 300 мл
- Дрібка мускатного горіха
Спосіб приготування:
- Розтопіть вершкове масло та додайте борошно. Постійно помішуйте.
- Влийте 300 мл молока, візьміть вінчик та інтенсивно помішуйте, доки соус не стане густої консистенції. Важливо, щоб не утворилися грудочки. Кількість молока можна збільшити, щоб соус був не таким густим.
- Додайте сіль до смаку.
- Підсилити смак соусу можна за допомогою меленого мускатного горіха.
- Тепер на тарілку можна викладати в ряд спаржу, а зверху полити соусом. Смачного!