Як смачно приготувати весняну спаржу: три перевірених рецепти і два смачних соуси

06.05.2024

Спаржа — це не просто овоч, вона — справжня перлина весняного сезону, що не лише радує вишуканим смаком, але й дарує цінну порцію вітамінів та мікроелементів. Її ніжні паростки, з’являючись разом із першими променями сонця, наповнюють організм енергією та бадьорістю, а також стають неперевершеною окрасою будь-якого столу.

Цікаво, що спаржа є одним з найстаріших культивованих овочів у світі. Її вирощували ще більше ніж 2000 років тому в Стародавньому Єгипті та Римі. Крім того, спаржу вважають природним афродизіаком, який підвищує відчуття задоволення та покращує статеву функцію.

Рецепт приготування відварної спаржі

Інгредієнти:

  • Біла спаржа 1 пучок (500 г)
  • Сіль до свого смаку

Спосіб приготування:

  • Спаржу очистити, промити та зв’язати в пучок (8-10 шт.)
  • Обрізати кінчики та варити в підсоленій воді на сильному вогні 20-25 хвилин.
  • Спаржа гарна тільки тоді, коли вона не переварена, інакше вона втрачає аромат і стає водянистою. Як тільки головки стануть м’якими, спаржа готова.
  • Готову спаржу потрібно перекласти на сито і дати стекти, після чого можна класти спаржу на блюдо, вкрите серветкою.
  • Пучок спаржі розв’язати, накрити краями серветки і в такому вигляді подати до столу.Смачного!

Рецепт приготування зеленої смаженої спаржі

 

Інгредієнти:

  • Часник 3–5 зубчиків
  • Зелена або біла спаржа 1 пучок (500 г)
  • Оливкова олія 1 ст. ложка
  • Вершкове масло 2 ст. ложки
  • Сіль до свого смаку
  • Суміш перців до свого смаку
  • Зелень чи кунжут до свого смаку

Спосіб приготування:

  • Спаржу промийте, очистить по довжині овочерізкою (1,5 мл) та обріжте товсті, жорсткі кінці. 
  • Часник дрібно посікти ножем або пропустіть через прес.
  • У сковороді на вогні вище середнього розігрійте обидва види масла.
  • Помішуючи, обсмажуйте часник 1 хвилину. Додайте спаржу та зробіть середній вогонь.
  • Приправте сіллю та перцем. 
  • Готуйте 10-15 хвилин, періодично помішуючи. Смачного!

Рецепт приготування спаржі у беконі

Інгредієнти:

  • Зелена або біла спаржа 1 пучок (500 г)
  • Бекон 200 г (обернути кожен паросток)
  • Оливкова олія 1 ст. ложка
  • Вершкове масло 2 ст. ложки
  • Сіль до свого смаку
  • Суміш перців до свого смаку
  • Пармезан до свого смаку

Спосіб приготування:

  • Спаржу промийте, очистить по довжині овочерізкою (1,5 мл) та обріжте товсті, жорсткі кінці. 
  • Загорніть у бекон і викладіть на попередньо змащене маслом та рослинною олією деко. 
  • Запікайте 15-20 хвилин. 
  • Перед подачею посипте тертим пармезаном. Смачного!

Соуси, які смакуватимуть зі спаржею

Голландський соус

Інгредієнти:

  • Яйце 2 шт.
  • Вершкове масло 100 г
  • Лимонний сік 1 ст. ложка
  • Сіль до свого смаку

Спосіб приготування:

  • Порізати масло кубиками та розтопити на повільному вогні.
  • Розбовтайте жовток з лимонним соком (можна використовувати сік 1/3 або 1/2 лимона на ваш смак) і щіпкою солі в мисці з круглим дном.
  • Поставте миску на водяну баню на найменший вогонь і збивайте протягом 5-6 хвилин, поки жовтки не збільшаться у розмірі і не стануть пишними та повітряними.
  • ВАЖЛИВО: слідкуйте за температурою соусу – якщо його перегріти, він перетворитися на омлет.
  • Додайте потроху розтоплену олію в жовткову масу і продовжуйте збивати. Маса ще більше збільшиться у розмірах і має стати пишною, в’язкою та однорідною.
  • Додаємо перець (сіль якщо потрібно).
  • Коли соус готовий частину соусу можна викласти на тарілку, зверху покладіть спаржу і поверх спаржі рясно полийте залишками теплого соусу. Смачного!

Соус Бешамель

Інгредієнти:

  • Сіль до свого смаку
  • Вершкове масло 30 г
  • Борошно пшеничне 30 г
  • Молоко 300 мл 
  • Дрібка мускатного горіха

Спосіб приготування:

  • Розтопіть вершкове масло та додайте борошно. Постійно помішуйте.
  • Влийте 300 мл молока, візьміть вінчик та інтенсивно помішуйте, доки соус не стане густої консистенції. Важливо, щоб не утворилися грудочки. Кількість молока можна збільшити, щоб соус був не таким густим. 
  • Додайте сіль до смаку.
  • Підсилити смак соусу можна за допомогою меленого мускатного горіха.
  • Тепер на тарілку можна викладати в ряд спаржу, а зверху полити соусом. Смачного!