«До п’ятниці я абсолютно вільний»: 5 фільмів про відпочинок

Підбірка фільмів про відпустку, вихідні і відпочинок

09.05.2021

Надя Куприненко, киновед, обозреватель WoMo

Довгі вихідні для багатьох українців зараз виглядають як знущання. Більшість із нас уже й без того вимушено відпочили під час карантинів і локдаунів, а країн, де можна було б без коронавірусних обмежень провести вихідні, одна дві та й годі. Ще й у рідній країні видалася погода, яка не дуже спонукає до прогулянок чи відпочинку на природі. 

Ну, що ж 🙂 Як зазвичай, нас врятує кіно. Хай це буде кіно про відпочинок. Пропоную п’ятірку перевірених часом історій, котрі можна переглядати і під час відпочинку, і у його передчутті, і просто у непогодну днину. 

Роззява / Le Corniaud (1965)

Цьому фільму вже понад 50 років, і він досі вважається одним з кращих про відпустку.

Французький комедіограф Жерар Урі був майстром кінокомедій — йому підкорялися усі можливі піджанри: кримінальна комедія, пригодницька, сатирична і т.д. Урі відомий також за фільмами «Велика прогулянка», «Укол парасолькою», «Манія величі» та іншими.

«Роззява» — одна з найяскравіших робіт майстра. Це французько-італійська кримінальна комедія у стилі роуд-муві за участю двох яскравих представників французької кіношколи — Бурвіля і Луї де Фюнеса. Саме Бурвиль виконує роль роззяви Антуана, котрий, вирушивши у відпустку на своєму автомобілю, на першому же перехресті отримує удар в бампер від «Роллс-Ройса» багатого бізнесмена Леопольда у виконанні Луї де Фюнеса. Як компенсацію за розбите авто Леопольд дарує Антуану кабріолет, і той продовжує свою подорож до Італії, не тямлячи себе від щастя. Однак безплатний сир  буває тільки у мишоловці, про що Антуан найближчим часом і дізнається.

Варто уваги те, що «голосом» Луї де Фюнеса у радянському прокаті був актор театру і кіно Володимир Кенігсон. Коли сам де Фюнес побачив свої фільми з персонажами, дубльованими Кенігсоном, він сказав: «Не знав, що я такий хороший актор».

Цитата: «Зайва сором’язливість породжує погані думки.»

 

Свербіж сьомого року / The Seven Year Itch (1955)

Комедія Біллі Вайлдера з Мерілін Монро у головній ролі.

Саме у цьому фільмі є безсмертний епізод, у якому спідниця Монро злітає над вентиляційною решіткою.

Аби отримати потрібний результат, режисеру довелося зробити 40 дублів.

Сюжет фільму легкий, необтяжений, як спекотний літній день, і наповнений запаморочливою сексуальністю Монро.

За сюжетом, дружина книговидавця Річарда Шермана, з котрою він живе ось уже сьомий рік, їде у відпустку разом із дітьми.  Залишившись сам удома, Шерман знайомиться з сусідкою по квартирі, до якої негайно спалахує пристрастю. Вони проводять деякий час разом, але багата фантазія Шермана малює йому найжахливіші картини помсти, котру влаштує йому дружина у випадку зради.

Головною музичною темою фільму став другий концерт Сергія Рахманінова.

Цитата: «У таку спеку я, знаєте, що роблю? Тримаю білизну у холодильнику.»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Благаю, будь як усі»: 5 фільмів про жінок-математиків

 

Вікі Крістіна Барселона / Vicky Cristina Barcelona (2008)

Фільм Вуді Алена.

Дві американки приїздять на літо до Барселони і відразу ж потрапляють у любовний чотирикутник з іспанськими пристрастями. У ролі спокусника — Хав’єр Бардем.

Фірмовий гумор Вуді Алена перетворив історію з банальним сюжетом на фільм, котрий багато хто згадує одразу після того, як чує слово «Барселона».

Ролі у фільмі зіграли Скарлетт Йоханссон і Ребека Голл, а Пенелопа Крус отримала «Оскара» як «Краща акторка другого плану».

Цитата:
— Ви намагаєтеся забутися за допомогою безглуздого сексу… 
— Безглуздий секс?! У вас таке буває?

 

А як же Боб? / What About Bob? (1991)

Зіпсована відпустка — також історія непоодинока. Зазвичай так буває, якщо взяти роботу з собою. А в цьому фільмі робота сама попхалася за головним героєм-психотерапевтом, будучи його пацієнтом. Врешті-решт «робота» виявилася шалено чарівною — не лише за сюжетом, але й завдяки грі Білла Мюррея.

Яскравий представник комедій початку 90-х. Фільм з першокласним смаком і зразковою акторською грою.

Цитата: «Я чомусь ставлюся до людей, як до телефону: якщо я відчуваю, що комусь не подобаюсь, я подумки говорю собі: «Боб, цей тимчасово не працює, поклади слухавку і набери інший номер.»


Римські канікули / Roman Holiday (1953)

У 2015 році відбулася прем’єра фільму «Трамбо», який розповідає про голлівудського сценариста Далтона Трамбо, що дуже симпатизував комуністам. Так от, це саме той Далтон Трамбо, за сценарієм котрого Вільям Вайлер зняв свої «Римські канікули».

Браян Кренстон у ролі Далтона Трамбо, фільм «Трамбо», реж. Джей Роуч, 2015 р.

І оскільки Трамбо тоді перебував у «Чорному списку Голлівуду» через свої політичні погляди, його ім’я не було зазначене на афіші фільму. Ситуацію було виправлено аж у 2011 році, коли в офіційні описи фільму і в титри відновлених версій було внесено ім’я Далтона Трамбо як автора літературного сценарію.

У 1999 році «Римські канікули» було внесено до американського Національного реєстру фільмів, що «мають особливе культурне, історичне або естетичне значення».

Зйомки романтичної комедії про принцесу-втікачку, котра вирішила «подивитися Рим», вдавши із себе звичайну дівчину, відбувалися безпосередньо у самому місті, оскільки режисер ультимативно відмовився від зйомок у павільйоні і декорацій. На головні ролі Вайлер запросив Одрі Хепберн і Грегорі Пека.

Цитата:
— Як ви збираєтеся отримати це фантастичне інтерв’ю?
— Я збираюся увійти в кімнату, де вона лежить хвора, перетворившись на термометр.