За лаштунками світу Маестро: у Києві відкрилася виставка «Сторіччя. Фелліні у світі»

05.06.2021

У Музеї кіно Національного центру Олександра Довженка (Довженко-центр) розпочала свою роботу виставка, присвячена класику італійського кіно Федеріко Фелліні — «Сторіччя. Фелліні у світі». Захід проводиться у рамках 50-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» за ініціативи та підтримки Італійського інституту культури в Україні і присвячений 100-річчю легендарного режисера.

фото: Довженко-центр

«Солодке життя». «8 з половиною». «Ночі Кабірії». Ці фільми стали класикою кіномистецтва. Сцени з них розбирають на кафедрах кінознавства з першого до останнього кадру, а сучасні режисери цитують їх у своїх фільмах. І ще — він досі єдиний режисер, який отримав 5 премій «Оскар».

Ювілей маестро відбувся минулого року, але через пандемію COVID-19 до Києва виставка дійшла лише сьогодні.

Опинитися всередині простору Федеріко Фелліні, відчути його ритміку, уявити себе на знімальному майданчику, куди ось-ось увійде маестро — є можливість, відвідавши мандрівну виставку «Сторіччя. Фелліні у світі».

У Музеї кіно Довженко-центру зібрали понад 150 ексклюзивних, неймовірно цінних для кожного прихильника таланту Фелліні експонатів, що зараз належать різним колекціонерам: оригінальні графічні малюнки режисера, сценічні костюми з фільмів, кіноафіші, листи, кадри й фрагменти фільмів, фото зі зйомок та прижиттєві фото самого маестро та його музи Джульєтти Мазіни.

Можна переглянути фільм-етюд, присвячений Фелліні та зібраний з найупізнаваніших кадрів його фільмів.

Формат мандрівної виставки придумали італійські куратори Алессандро Нікозіа та Вінченцо Молліка, які були знайомі з Федеріко Фелліні особисто. 4 червня її презентувала племінниця режисера Франческа Фаббрі Фелліні, там же відбулася українська прем’єра її анімаційного фільму «Феллінетта» / La Fellinette (2020), який увійшов до програми короткометражного конкурсу кінофестивалю «Молодість». «Феллінетта» починається з малюнка, якого Фелліні подарував п’ятирічній Франчесці.

«Сторіччя. Фелліні у світі» вже виставлялася в Бразилії, Канаді, Німеччині і Литві. У Києві виставка триватиме до 25 липня.

Виставка працює:

Музей кіно Довженко-центру

Київ, вул. Васильківська, 1 (м. Голосіївська)

05 червня – 25 липня 2021

середа – неділя 12:00 – 19:00 (каса до 18:45)

понеділок – вівторок вихідні

вартість квитка — 80 грн

18+