5 смачних веганських страв від Джеймі Олівера

Легка їжа з красивою подачею

05.01.2024

Про користь і шкоду вегетаріанства сперечаються безліч учених і дієтологів. Веганство ж — суворий вид вегетаріанства, який своєю чергою викликає ще більшу бурю емоцій. Але водночас у світі є багато страв, що виключають зі свого складу всі продукти тваринного походження, можуть бути корисними й смачними, це підтверджує й чарівний Джеймі Олівер.

Веганська локшина з кокосовим соусом

Веганська локшина з кокосовим соусом по рецепту Джеймі Олівера

Веганська локшина з кокосовим соусом по рецепту Джеймі Олівера робиться із двох видів цукіні 

Час на приготування: 45 хвилин

Інгредієнти:

  • 2 зелених цукіні
  • 2 жовтих цукіні
  • 1 велика морква
  • 2 качани кукурудзи (зерна)
  • 200 г горошку
  • свіжа зелень на смак

Соус:

  • 1 невелика цибулина
  • трохи імбиру
  • 1 маленький зубчик часнику
  • 2 чайні ложки куркуми
  • 1 лайм
  • 200 мл кокосового молока
  • 100 г несолодкої кокосової стружки
  • 1 чайна ложка порошку каррі

Приготування:

Для початку приготуйте соус: наріжте цибулю, імбир і часник. Додайте до них сік лайма і куркуму. Потім змішайте всі інгредієнти для соусу в блендері. Приправте спеціями на свій смак. Соус має вийти м’яким і вершковим. Потім наріжте цукіні та моркву соломкою, щоб вийшла довга локшина. Помістіть у миску з іншими овочами, полийте соусом і гарненько перемішайте. Залиште маринуватися на 30 хвилин, поки локшина з цукіні не розм’якне.

Дхал із цвітної капусти

Дхал із цвітної капусти по рецепту Джеймі Олівера це смачна та поживна страва для всієї родини

Час на приготування: 55 хвилин

Інгредієнти:

  • 4 цибулини
  • 1 зубчик часнику
  • 1 маленька цвітна капуста
  • 1 маленька жменя листя каррі (або трохи порошку каррі)
  • 2 чайні ложки насіння гірчиці (або 2 чайні ложки порошку гірчиці)
  • ½ висушеного червоного перцю чилі
  • 300 г сухого гороху
  • 400 г кокосового молока

Приготування:

Очистить і наріжте цибулю. Розділіть на суцвіття цвітну капусту. Обсмажте більшу частину цибулі та часник до м’якості, потім додайте карі та гірчицю. Обсмажуйте суміш протягом двох хвилин. Перекладіть усе це в каструлю і додайте цвітну капусту, горох і кокосове молоко. Доведіть суміш до кипіння, потім зменште вогонь і варіть на повільному вогні протягом 40 хвилин, періодично помішуючи. Якщо суміш ставатиме занадто густою, додавайте воду. Цибулю, що залишилася, обсмажте до хрусткої скоринки разом із рештою карі та гірчицею. Викладіть обсмажену цибулю зверху на дхал під час подачі на стіл.

Рататуй

Рататуй по рецепту Джеймі Олівера

Рататуй по рецепту Джеймі Олівера особливо сподобається тим, хто любить баклажани 

Час на приготування: 1 година

Інгредієнти:

  • 2 баклажани
  • 5 столових ложок оливкової олії
  • 2 червоні цибулини
  • 4 зубчики часнику
  • 2 червоних перці (або 1 червоний і 1 жовтий)
  • 1 фенхель
  • 3 великі кабачки
  • 4 великих стиглих помідори
  • 2 чайні ложки сухих трав-спецій (прованські трави)

Для заправки 

  • жменя листя петрушки
  • жменя базиліка
  • щіпка коріандру
  • жменя м’яти
  • 1 зубчик часнику
  • 1 чайна ложка каперсів
  • оливкова олія
  • ½ лимона

Приготування:

Розігрійте гриль (можете використовувати ребристу сковороду або духовку з функцією гриля). Наріжте баклажани й обсмажте на грилі до золотистого кольору з обох боків. Очистить і дрібно наріжте цибулю, часник, перець і кріп. Наріжте кабачки. В олії обсмажте цибулю, додайте часник, перець, кріп, кабачки. Готуйте поки овочі не розм’якнуть. Очистить помідори від шкірки, розріжте їх навпіл і видаліть насіння. Наріжте їх і відправте до овочевої суміші разом із сухими травами. Зменште вогонь, накрийте сковорідку і готуйте на повільному вогні впродовж 20 хвилин поки овочі не приготуються. Для заправки видаліть жорсткі стебла в зелені, почистить часник, а потім гарненько перетріть інгредієнти в пасту, додавши трохи морської солі. Додайте до пасти подрібнені каперси, олію, цедру і сік лимона на свій смак. Приправте цією заправкою рататуй перед подачею.

Каррі з нутом

Каррі з нутом по рецепту Джеймі Олівера

Каррі з нутом по рецепту Джеймі Олівера — просто, смачно і дуже корисно

Час на приготування: 35 хвилин

Інгредієнти:

  • 400 г нуту
  • перець чилі
  • 2 столові ложки соняшникової олії
  • 1 чайна ложка насіння гірчиці
  • ½ чайної ложки асафетиди (або замінити іншими сушеними травами до свого смаку)
  • 400 г помідорів (або томатної пасти)
  • 1 чайна ложка порошку червоного перцю чилі
  • 1 чайна ложка куркуми
  • 1-2 чайних ложки цукру, за бажанням
  • кілька гілочок свіжого коріандру
  • ½ чайної ложки гарам масала
  • імбир
  • зіра до свого смаку

Приготування:

Очистить і дрібно наріжте цибулю, процідіть і обполосніть нут (нут краще залишити у воді на ніч), і дрібно наріжте зелений перець чилі. Нагрійте олію в каструлі на середньому вогні й додайте насіння гірчиці; щойно воно почне тріскатися, додайте асафетиду. Додайте цибулю і почекайте, поки вона стане золотавою. Подрібніть і додайте помідори або пасту, потім варіть протягом 5 хвилин, перш ніж додати імбир, часник, перець чилі, чилі порошок, цукор (якщо використовується) і дрібку морської солі. Продовжуйте помішувати та готуйте ще 5 хвилин. Складіть нут у каструлю. Додайте 250 мл води, щоб вийшов густий соус. Накрийте кришкою каструлю, зменште вогонь і варіть на повільному вогні від 5 до 7 хвилин. Готову страву приправте коріандром, гарам масалою.

Кус-кус у турецькому стилі

Кус-кус у турецькому стилі по рецепту Джеймі Олівера

Кус-кус у турецькому стилі по рецепту Джеймі Олівера

Час на приготування: 15 хвилин

Інгредієнти:

  • 250 г кускусу
  • 1 чайна ложка меленого кмину
  • 1 чайна ложка паприки
  • морська сіль
  • свіжомелений чорний перець
  • 1 середня червона цибуля, очищена
  • 1 середній огірок
  • 2 стиглих томати
  • 1 свіжий червоний перець чилі
  • 1 пучок свіжої м’яти
  • ½ пучка свіжого коріандру
  • 1 пучок свіжої петрушки
  • 1 столова ложка томатної пасти
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • ½ лимона

Приготування:

Покладіть кус-кус, кмин, червоний перець і велику щіпку солі в миску. Гарненько перемішайте, потім залийте окропом. Накрийте миску і залиште приблизно на 10 хвилин. Водночас дрібно наріжте цибулю, огірки, помідори та перець чилі. Дрібно наріжте м’яту, листя коріандру та петрушки. Змішайте кус-кус із томатним пюре, додайте нарізані овочі. Перемішайте із соком і цедрою лимона, а також оливковою олією.