Усвідомлене харчування як ресурс для якісного життя

Катерина Крупкіна

Серед базових потреб людини — їжа та відчуття безпеки й психологічного комфорту. Частково їх покриває усвідомлене харчування, яке дає організму поживні речовини, психологічний спокій та стресостійкість. Про те, як зробити усвідомлене харчування стилем життя, розповіла Катерина Крупкіна — нутриціологиня з міжнародною освітою, health-коучиня та засновниця школи свідомого харчування Mindful Eating School. Катерина підходить до пошуку ресурсу через зміну образу життя та формування свідомої особистості.

У сучасному світі ми живемо в оточенні величезної кількості їжі. Це як рятує нас від голоду, так і спонукає часом обирати легший шлях — їмо неякісні продукти, на ходу, а часом і зовсім забуваємо поїсти.  Такий вибір може призвести до зайвої ваги, діабету, загальних проблем зі здоров’ям та погіршення психічного стану. 

Звісно, якщо ви перебуваєте в екстремальних умовах, де головне з’їсти бодай щось, важливо насамперед опікуватися отриманням енергії та сил. Коли ж ви маєте можливість контролювати свій раціон, варто стежити за його поживністю та тим, як на обране харчування реагує ваше тіло. 

Останнє — критично важливий маркер. Є достатньо наукових досліджень, які підтверджують, що їжа приносить заспокоєння та знижує ризик розвитку депресії. Зокрема, це довела ця праця 2017 року, яку обговорювали у Гарварді. До цього ж додаються фізіологічні ознаки того, що харчування вам пасує, серед яких, зокрема, безпроблемне травлення, наявність енергії після їди, відсутність здуття та важкості.  

Усвідомлене харчування поєднує в собі самоусвідомлення, уважність до реакцій організму та вибір якісних продуктів. 

Крок перший: самоусвідомлення

Самоусвідомлення — це про турботу про себе. У межах харчування важливо розуміти, що їжа є фундаментом вашого здоров’я і наповнювати кошик поживними продуктами. Тобто тими, які є джерелами білків, жирів, вуглеводів та клітковини та є цільними й необробленими. Також можна формувати харчування згідно з вашими цілями. Однак прагнете ви схуднути, відновитися після хвороби чи просто підтримувати здоров’я, раціон не має суттєво відрізнятися від звичайного, оскільки головна мета — зробити усвідомлене харчування стилем життя. Щоб це здійснити, будьте уважними до реакцій організму. 

Крок другий: чуйте своє тіло

Головне правило усвідомленого харчування — їсти за почуттям фізичного голоду та стежити за відчуттями в тілі. Це легко, якщо ставитися до приймання їжі, як до медитації. Ключове тут уповільнення та надання собі 10-15 хвилин на те, щоб бути у моменті, відчувати текстуру та смак їжі, розуміти подобається вона вам чи ні, чи насичує, чи приносить задоволення. 

Крок третій: продукти та правило 80 на 20

Стосовно задоволення є корисний підхід 80 на 20, де 80% — це поживні продукти, які наповнюють організм потрібними елементами, а 20% — улюблені смаколики на кшталт чипсів, фастфуду та газованих напоїв. Харчування за цим принципом дозволяє мати різноманітний та збалансований раціон й не обмежувати себе у менш поживній їжі, яку ми любимо за емоції, які вона нам дає. 

Загалом усвідомлене харчування — це наші відносини з їжею. Щоб ці відносини були здоровими, важливо приймати себе та свої бажання, знати, які овочі, фрукти, білок та злаки найкраще сприймає ваш організм і спокійно час від часу тішити себе улюбленими смаколиками.

Немає хорошої та поганої їжі, є лише наше відношення до себе та свого життя. У своїй школі харчування я допомагаю побудувати зв’язок між собою та їжею без жодних обмежень та стресу для організму та психіки.  Їжа має дарувати енергію та сили, а не спонукати прилягти або погіршувати настрій. Якість життя залежить від якості харчування. Натомість ваше самопочуття після їжі залежить від того, наскільки добре ви знаєте потреби свого організму.