Цей приголомшливий рецепт шоколадно-апельсинового тирамісу вразить ваших гостей цього Різдва чи іншого свята.
З шарами соковитого апельсина, шоколадного заварного крему маскарпоне та змочених кавою печива савоярді цей ніжний десерт точно зникне швидко з вашого святкового столу!
Інгредієнти:
- 3 середні апельсини, 1 дуже тонко нарізаний, 1 із цедрою
- 60 мл марсали
- 75 г чорного шоколаду, крупно нарізаного
- 500 г маскарпоне
- Заварний крем 500 г
- 100 мл міцної охолодженої кави
- 200 г печива савоярді (для тирамісу)
- 200 мл вершків для збивання (жирних)
- 1 столова ложка какао-порошку
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 110 °C, вентилятор до 90 °C і застеліть деко папером для випікання. Розкладіть скибочки апельсина на підносі в один шар. Випікайте 2-3 години, перевертаючи кожні 30 хвилин-1 годину, щоб вони рівномірно просохли. Відставити до повного охолодження.
Гострим ножем зріжте шкірку та серцевину з 2 апельсинів, що залишилися (спочатку верхівку та хвостик, а потім навколо апельсина). Тонко наріжте, перекладіть у миску, полийте 1 ст. л. марсали та відставте.
Розтопіть шоколад у жаростійкій мисці, поставленій над (але не торкаючись) каструлею з киплячою водою; відставте охолоджуватися на 5 хв. Покладіть маскарпоне в миску і збийте, щоб трохи розм’якшити, потім введіть заварний крем. Перекладіть половину суміші в охолоджену миску з шоколадом і додайте 2 ст. л. кави. Додайте апельсинову цедру до звичайної заварної суміші та збийте з 2 ст. л. марсали.
Вистеліть дно та стінки 20-сантиметрової тарілочки або скляної миски половиною скибочок апельсина, злегка перекриваючи один одного. Злийте сік зі скибочок апельсина, що залишилися, у миску та додайте решту кави та 1 ст. л. марсали. Швидко занурюйте печиво на третину в сік, по черзі, а потім викладіть у тарілку, нещільно наповнивши скибочками апельсина (не має значення, якщо вони повністю покриті).
Вилийте половину заварного крему з апельсиновою цедрою та обережно розгладьте верхню частину ложкою. Зверху накрийте ще одним шаром змоченого печива савоярді. Полийте половиною шоколадного заварного крему, розрівняйте верх, потім додайте останній шар печива. Зверху викладіть заварний крем, що залишився, а потім шоколадний крем. Покладіть шар поверх скибочок свіжого апельсина, що залишилися, і охолодіть протягом години.

Збити вершки до м’якої маси, потім викладіть ложкою по центру, залишивши частину апельсинових часточок відкритими по краях. Завершіть, посипавши какао-порошком, і прикрасьте сушеними скибочками апельсина, як показано на фото.