Незалежно від того, хто прийде на Різдво, усім сподобається ця фарширована селера, яка має справжній вау-фактор, але при цьому є веганською, безглютеновою та безмолочною стравою.
Наповнена кіноа з журавлиною і подається з насиченим горіховим кремом з пастернаку — це здорова, ефектна страва, яку може скуштувати кожен.
Інгредієнти:
- 1 велика селера, почищена
- 1 невелика солодка картопля (приблизно 120 г), почищена та нарізана кубиками розміром 1 см
- 2½ ст.л оливкової олії
- 1 цибулина, дрібно нарізана кубиками
- ½ ч.л насіння кмину
- 1 зубчик часнику, дрібно нарізаний кубиками
- 75 г несолоних горіхів, грубо подрібнених
- ½ x 250 г кіноа
- 10 г сушеної журавлини
- 25 г замороженої журавлини
- 40 г листя шпинату, грубо нарізаного
- капуста, приготована на пару, для подачі
- гілочки чебрецю (за бажанням)
Для крему з пастернаку:
- 400 г пастернаку, очищеного і грубо нарізаного
- 400 мл мигдалевого молока
- 1 ст.л нарізаної цибулі
- щіпка тертого мускатного горіха
Спосіб приготування:
Розігріти духовку до 200°C, вентилятор 180°C. Загорнути селеру у великий шматок фольги й покласти у форму для запікання. Запікати в духовці 1 годину.
Тим часом довести до кипіння каструлю з водою. Додайте солодку картоплю, накрийте кришкою і варіть 8-10 хвилин до готовності. Відцідити воду.
У сковороді розігріваємо ½ ст.л оливкової олії. Обсмажити половину цибулі з кмином і часником протягом 5 хвилин, потім додати горіхи й смажити, помішуючи, 2-3 хвилини до золотистого кольору. Додайте солодку картоплю, кіноа, журавлину та шпинат, приправте і добре перемішайте.
Вийняти селеру з духовки, розгорнути й дати охолонути протягом 10 хвилин. Вирізати у верхній частині селери коло шириною 8 см і ложкою вийняти середину. Знову зробіть надріз і черпайте, повторюючи, поки не залишиться приблизно 1 см від дна. Нарізати витягнуту селеру і перемішати з зерновою сумішшю.
Повернути видовбану селеру на фольгу у форму для запікання і ложкою викласти на неї суміш зерен, нагромаджуючи надлишки зверху і з боків. Полити 1 ст.л оливкової олії, загорнути у фольгу і запікати протягом 1 години (відкриваючи фольгу на останні 10 хвилин приготування) або поки селера не стане м’якою.
Тим часом розігріти решту оливкової олії на сковороді та обсмажити другу половину цибулі з пастернаком протягом 4 хвилин. Додайте мигдальне молоко та 200 мл води, доведіть до кипіння, накрийте кришкою та варіть 10-12 хвилин, поки пастернак не стане м’яким.
За допомогою ручного блендера збити суміш з пастернаку. Приправити за смаком, додати цибулю та мускатний горіх.
Подавайте селеру з пастернаковим кремом, паровою капустою та веганською підливою, а також, за бажанням, з кількома гілочками чебрецю зверху.