Фарширована селера з пастернаковим кремом: рецепт на Різдво

Незалежно від того, хто прийде на Різдво, усім сподобається ця фарширована селера, яка має справжній вау-фактор, але при цьому є веганською, безглютеновою та безмолочною стравою.

Наповнена кіноа з журавлиною і подається з насиченим горіховим кремом з пастернаку — це здорова, ефектна страва, яку може скуштувати кожен.

Інгредієнти:

  • 1 велика селера, почищена
  • 1 невелика солодка картопля (приблизно 120 г), почищена та нарізана кубиками розміром 1 см
  • 2½ ст.л оливкової олії
  • 1 цибулина, дрібно нарізана кубиками
  • ½ ч.л насіння кмину
  • 1 зубчик часнику, дрібно нарізаний кубиками
  • 75 г несолоних горіхів, грубо подрібнених
  • ½ x 250 г кіноа
  • 10 г сушеної журавлини
  • 25 г замороженої журавлини
  • 40 г листя шпинату, грубо нарізаного
  • капуста, приготована на пару, для подачі
  • гілочки чебрецю (за бажанням)

Для крему з пастернаку:

  • 400 г пастернаку, очищеного і грубо нарізаного
  • 400 мл мигдалевого молока
  • 1 ст.л нарізаної цибулі
  • щіпка тертого мускатного горіха

Спосіб приготування:

Розігріти духовку до 200°C, вентилятор 180°C. Загорнути селеру у великий шматок фольги й покласти у форму для запікання. Запікати в духовці 1 годину.

Тим часом довести до кипіння каструлю з водою. Додайте солодку картоплю, накрийте кришкою і варіть 8-10 хвилин до готовності. Відцідити воду.

У сковороді розігріваємо ½ ст.л оливкової олії. Обсмажити половину цибулі з кмином і часником протягом 5 хвилин, потім додати горіхи й смажити, помішуючи, 2-3 хвилини до золотистого кольору. Додайте солодку картоплю, кіноа, журавлину та шпинат, приправте і добре перемішайте.

Вийняти селеру з духовки, розгорнути й дати охолонути протягом 10 хвилин. Вирізати у верхній частині селери коло шириною 8 см і ложкою вийняти середину. Знову зробіть надріз і черпайте, повторюючи, поки не залишиться приблизно 1 см від дна. Нарізати витягнуту селеру і перемішати з зерновою сумішшю.

Повернути видовбану селеру на фольгу у форму для запікання і ложкою викласти на неї суміш зерен, нагромаджуючи надлишки зверху і з боків. Полити 1 ст.л оливкової олії, загорнути у фольгу і запікати протягом 1 години (відкриваючи фольгу на останні 10 хвилин приготування) або поки селера не стане м’якою.

Тим часом розігріти решту оливкової олії на сковороді та обсмажити другу половину цибулі з пастернаком протягом 4 хвилин. Додайте мигдальне молоко та 200 мл води, доведіть до кипіння, накрийте кришкою та варіть 10-12 хвилин, поки пастернак не стане м’яким.

За допомогою ручного блендера збити суміш з пастернаку. Приправити за смаком, додати цибулю та мускатний горіх.

Подавайте селеру з пастернаковим кремом, паровою капустою та веганською підливою, а також, за бажанням, з кількома гілочками чебрецю зверху.