Що приготувати на Масницю: рецепт вареників з цибулею та беконом

Солодкий шалот, ніжна картопля та смачний солоний бекон складають начинку цих традиційних кнедликів. Відварені, а потім обсмажені до привабливої золотистої скоринки, ці маленькі вареники ідеально підходять для пікантної закуски в день святкування Масниці.

Інгредієнти:

  • 450 г картоплі для запікання, почищеної, нарізаної кубиками по 2 см і добре промитої
  • ½ ст.л рослинної олії
  • 80 г пачки копченого бекону
  • 80 г несолоного вершкового масла
  • 250 г цибулі-шалот, дрібно нарізаної
  • 150 г напівжирного сиру панір, дрібно накришеного
  • 8 г свіжої зеленої цибулі, дрібно нарізаної

Для тіста:

  • 250 г звичайного борошна, плюс додатково для присипання
  • ½ ч. л дрібної морської солі
  • 1 середнє яйце, збите
  • 150 г нежирних сметани, плюс додатково для подачі (за бажанням)
  • 25 г несолоного вершкового масла, розтопленого

Спосіб приготування:

Для тіста змішайте у великій мисці чотири продукти й сіль. Додайте яйце, сметану та вершкове масло, щоб вийшло однорідне, липке тісто. Накрийте та відставте на 10 хвилин. Інтенсивно вимісити на злегка присипаній борошном поверхні протягом 2-3 хвилин до однорідності та еластичності; накрити та відставити на 30 хвилин.

Тим часом відварити картоплю протягом 12-15 хвилин до готовності. Добре відцідити, висушити на парі та розім’яти в пюре.

У великій антипригарній сковороді розігріти олію і смажити бекон на середньому вогні 6-8 хвилин, помішуючи, до утворення хрусткої скоринки. Додайте вершкове масло і цибулю-шалот, потім збільште вогонь до середнього. Смажити 5-7 хвилин, помішуючи, поки цибуля-шалот не стане хрусткою і золотистою (будьте обережні, оскільки вона може легко пригоріти).

Вийняти шумівкою, залишивши олію в сковороді. Половину беконно-шалотної суміші дрібно нарізати й додати до картопляного пюре з сиром; приправити на свій смак і залишити охолоджуватися.

Розкатати тісто на присипаній борошном поверхні у велике коло товщиною 3 мм, а потім нарізати кружальцями по 9 см. Викладіть ложкою по 2 чайні ложки начинки на кожен кружечок, трохи відступивши від центру, потім переверніть тісто, щоб загорнути його, і за допомогою виделки запечатайте краї. Викладіть на вистелені деко. Повторюйте, перевертаючи тісто, поки не використаєте все тісто і начинку.

Довести до кипіння велику каструлю з водою. Варити вареники на повільному вогні партіями по 3-4 хвилини, поки вони не спливуть і не розваряться, потім перекласти на решітку. Обсмажуйте вареники в олії на середньому вогні по 2-3 хвилини з кожного боку до золотистого кольору та хрусткої скоринки. Додайте цибулю-шалот і бекон, що залишилися, а потім посипте шніт-цибулею. Подавати з додатковою сметаною, якщо бажаєте.