У переддень Великодня відомий актор та амбасадор України Лієв Шрайбер разом із фронтменом гурту Gogol Bordello Євгеном Гудзем зустрілися у легендарному нью-йоркському українському ресторані Veselka, щоб створити особливу українську паску.
Унікальність цієї паски полягає в її інгредієнтах. Борошно для неї було змелене із зерна, яке виросло на звільненій та розмінованій землі Харківщини. Під час російської окупації ця територія була густо всіяна мінами та уламками, і українським саперам довелося ретельно, сантиметр за сантиметром, очищати кожне поле, щоб знову можна було сіяти пшеницю.
Ця випічка є символом незламності українського народу. Історія її створення розповідає про фермера, який, попри ракетний удар по елеватору, зібрав вціліле зерно. Це зерно подолало понад 7 000 кілометрів до США, щоб розповісти світові про стійкість української землі.
Наразі 139 000 кв. км території України потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами. Дві третини цих земель — родючі поля, які до повномасштабного вторгнення годували понад 400 мільйонів людей у більш ніж 50 країнах.
Лієв Шрайбер наголосив на важливості розмінування: «Є дуже багато причин, чому розмінування важливе. Воно дозволяє людям повернутися до нормального життя, дає змогу країні працювати, а дітям — знову безпечно гратися у полях. Це справді дуже-дуже серйозна справа».
Рецепт паски
Інгредієнти для закваски:
- 1,5 ст. л. сухих дріжджів
- ½ склянки води (кімнатна температура)
- 1 ч. л. цукру
- 1½ склянки молока (закип’ятити, остудити)
- 2½ склянка борошна
Для тіста:
- 5 склянок борошна (просіяти)
- ½ склянка цукру
- 4 яйця (збити)
- 4 ст. л. розтопленого масла (100 г)
- 2 ч. л. кошерної солі
Приготування:
Розчиніть у мисці з водою цукор і дріжджі. Додайте молоко, борошно та обережно перемішайте до однорідності. Накрийте поліетиленовою плівкою та поставте миску відстоятися за кімнатної температури, поки маса не стане пухирчастою та не збільшиться вдвічі, приблизно на 15-20 хвилин.
Додайте яйця, вершкове масло, сіль, решту цукру та борошно, щоб утворилася м’яка куля тіста.
Викладіть тісто на добре посипану борошном поверхню та вимішуйте приблизно 10 хвилин, поки воно не стане гладким і еластичним.
Покладіть тісто у велику миску, змащену маслом, накрийте поліетиленом і дайте йому піднятися приблизно на 45 хвилин у теплому місці, поки воно знову не збільшиться вдвічі.
Розкрийте тісто, продавіть його один раз рукою і дайте піднятися ще 35-40 хвилин.
Поки тісто підходить, підготуйте круглі форми для випікання, змастивши їх вершковим маслом.
Попередньо розігрійте духовку до 175 °C з конвекцією або 190 °C без неї. Рівномірно розподіліть тісто на дві форми, залишивши приблизно чверть кожного шматка для прикрашання.
Прикрасьте паску, обвалявши залишки тіста у борошні та створивши власний унікальний дизайн. Злегка збийте яйце з 1 ст. л. молока чи води й добре змастіть тісто перед випіканням.
Випікайте у розігрітій духовці 10 хвилин, потім зменшіть температуру приблизно на 4 °C, поверніть форми та продовжуйте випікати ще 20-30 хвилин.
Паска готова, коли вона стане золотисто-коричневого кольору й видаватиме глухий звук, якщо легко постукати по боках або дну.