Цієї весни спаржа — справжній must have на кухні. Це той самий випадок, коли корисне поєднується смачним. А готувати — швидко і без зайвих складнощів.
Мене часто запитують, як краще готувати спаржу, щоб розкрити її смак на повну. Ділюсь перевіреними способами, а також — моїм улюбленим рецептом закуски з аспарагусом.
Три прості способи приготування спаржі
Відварювання
Класика, особливо для білої спаржі. Аспарагус потрібно помити та очистити, обрізати тверді кінчики й відварити в підсоленій воді 5–7 хвилин. Спаржа має стати м’якою, але не розповзатися. Страву можна доповнити вершковим маслом або соусом голландез.
Запікання
Для цього варіанту приготування краще підійде зелена спаржа. Найперше її слід помити та очистити. Потім викласти на деко, полити оливковою олією, додати сіль, перець, трохи лимонного соку або натертого пармезану. Аспарагус потрібно запікати 10–15 хвилин при 200°C. У результаті вийде карамелізована, ароматна і хрумка страва.

Гриль
Ідеальний варіант для пікніка чи просто вечора на природі. Спаржу потрібно змастити олією, посолити та смажити по 2–3 хвилини з кожного боку. Вона залишиться хрусткою, але отримає легкий димний аромат. А ще — можна загорнути її у бекон перед смаженням. Це поєднання ніколи не підводить.
До всього, спаржа легко поєднується із різними інгредієнтами. Її можна додати до сніданку, особливо до пашоту чи скремблу. Поєднати з козячим сиром або пармезаном. Смакувати з лососем, тунцем або беконом. А також підсилити страву горіхами, зеленню чи цедрою лимона.
Рецепт: весняна закуска з аспарагусом
Інгредієнти:
- зелена та біла спаржа
- 1 ст. л. винного оцту
- 3 ст. л. оливкової олії
- жменя волоських горіхів
- трохи пармезану
- кулька бурати
- кілька оливок
- цибуля шніт (або зелена цибуля)
- сіль, перець
Спосіб приготування:
Крок 1
Спаржу помити, зачистити та обрізати тверді кінці
Крок 2
Занурити спаржу у киплячу воду на 1 хвилину, а потім одразу перекласти в крижану воду. Це допоможе зберегти яскравий колір і хрумкість.
Крок 3
Змішати винний оцет з оливковою олією, додати дрібно нарізану шніт-цибулю, сіль і перець — це буде дресинг.
Крок 4
Нарізати спаржу шматочками та перемішати з дресингом.
Крок 5
Викласти на тарілку, додати оливки, горіхи, скибочки пармезану. Зверху — кулька бурати.
Порада: подавайте з хрустким підсмаженим хлібом, особливо смачним буде цибулевий або зерновий.