Це меню — відповідь на ритм сучасного життя, створена для тих, хто хоче турбуватись про себе свідомо, без дієт та обмежень.
Життя сьогодні — це гонка між безперервним намаганням всюди досягти успіху та бажанням усе кинути й залягти на дно, тож починати роботу зі своїм тілом потрібно з простого — з того, що лежить на тарілці.
П’ять років тому Анна Завертайло, співзасновниця київської мережі кондитерських HONEY та пекарень «Завертайло», почала працювати з концепцією нутритивного харчування та розробила раціони, що допомагали підтримувати себе через функціональну й смачну їжу. Основою для них стали її знання про нутриціологію, функціональне харчування і гастрономію. З кожним сезоном нутритивне меню еволюціонувало: від балансу БЖВ до усвідомленого складання страв за принципом користі для організму.

«Коли ти роками вивчаєш їжу, працюєш з нею руками, смаком, інтуїцією, ти точно знаєш: просто «здорово» вже не працює. Люди змінюються, темп пришвидшується. Система «порахуй калорії і все буде ок» більше не витримує реального життя зі стресом, втомою, апатією, туманною головою після безсонної ночі, зривами, гормональними гойдалками. Їжа має працювати не на цифру на вагах, а на енергетичний стан, ясність думки, цикл, апетит, шкіру, сон, лібідо. Так народилась ідея створити меню, яке говорить з тілом через гормони», — говорить Анна Завертайло.
Цього ж літа HONEY підсилили власну експертизу понад десятьма роками медичної практики лікарки-ендокринолога Євгенії Рогальської та спільно створили меню «Нагодуй свої гормони», яке змінює підхід до їжі.
«Назва нашого меню — це метафора, але вона дуже точна. Гормони — це ж не щось абстрактне, це білкові, ліпідні молекули, які також мають свої потреби: у жирних кислотах, холестерині, мікроелементах, рівновазі. «Нагодувати гормони» — значить дати організму ті поживні речовини, яких він потребує саме зараз. Наприклад, щитоподібній залозі — йод, селен, тирозин, статевим гормонам — жири, цинк, вітамін В6. Це і є турбота про себе на глибшому рівні», — зазначає Євгенія Рогальська.


Усі страви в меню команда створювала не від форми, а від функції:
- підтримка мікрофлори;
- стабілізація рівня глюкози;
- зменшення запалення;
- легкість травлення;
- синтез вітаміну D, заліза, B12 тощо.
Тобто, кожна із них покликана бути і смачною, і водночас працювати завдяки відповідному поєднанню сезонних інгредієнтів та балансу вітамінів, антиоксидантів і клітковини.


Про нутритивне меню
«Це не дієта. Тут немає голоду, покарань чи жорстких сніданків-обідів-вечерь. Є сніданок, який тримає тебе до обіду без зривів. Є вечеря, після якої тобі хочеться обійняти себе, а не зважитись. А ще є страви, що працюють як саплементи — тільки смачніші», — ділиться Анна.
До меню увійшли десять страв та чотири смузі з власною «зоною впливу» і функціоналом, що підтримують здоровʼя зсередини. Вони є універсальними і підходять фактично кожному, хто готовий піклуватись про себе свідомо.


«Наше меню — це система відновлення та трансформація через їжу, тому ми намагались уніфікувати його шляхом здорового середнього, де будуть збережені і поживність, і смак. У ньому зібрано все, що дійсно працює, і що я десятки разів перевіряла у своїй практиці з пацієнтами» — коментує Євгенія.
«Ми не обіцяємо універсального порятунку, але обіцяємо систему, в якій кожна страва — крок до балансу», — говорить Анна.


Анна Завертайло та Євгенія Рогальська хочуть, щоб турбота смаком про своє тіло та розум стала для гостей HONEY природною частиною буденності. Тому меню «Нагодуй свої гормони» — це історія для тих хто хоче не просто «харчуватись правильно», а день за днем повертати собі силу, енергію та настрій.
Спробувати, як це — коли їжа любить тебе у відповідь вже можна у HONEY на Олімпійській, на Подолі та на Золотих.