Чому українське вино не може коштувати 70 гривень

15 Серпня 2025
українське вино

Експерти винного бренду Villa UA пояснюють.

Вино починається не з полиці супермаркету, а з землі, на якій росте виноград, і з людей, які роками вчаться розуміти його характер. Адже це одна зі складових місцевої культури та традицій. У доброму вині немає випадковостей: смак формується впродовж місяців і навіть років. І поціновувачі цінують його аромат, що поступово розкривається та унікальні нотки смаку, що залежать від конкретного врожаю. Інколи один келих вина може вдало доповнити святкову вечерю, ще краще розкриваючи смак основних страв.

Якісне українське вино — це результат кропіткої праці великої кількості людей: від виноградарів та технологів до логістів та дизайнерів. Тож що насправді ховається за цифрами на ціннику?

1. Собівартість винограду

Якісний виноград для виноробства — це не той, що вирощується для їжі. Це спеціальні сорти, які потребують догляду, обробки від хвороб, правильного збору вручну та обмеженого врожаю з гектара. Тільки витрати на вирощування винограду вже перевищують 25–35 грн за літр майбутнього вина. І це без переробки, тари та податків.

2. Виноробство — це технологія і час

Процес бродіння, витримки, фільтрації, стабілізації являють собою досить складні процеси. Хороше вино не виготовляється за три дні. Воно дозріває: іноді в бочках, іноді — в резервуарах. Все це вимагає обладнання, фахівців і часу.

3. Тара, упаковка, логістика

Скляна пляшка, корок (або гвинтова пробка), етикетка, акцизна марка, коробка для транспортування, доставка — все це додає ще щонайменше 30–40 грн до вартості одиниці продукції.

4. Податки й акциз

Виробництво алкоголю в Україні обкладається чималими податками — ПДВ, акцизний збір, ліцензії на виробництво та реалізацію. Вартість лише акцизної марки складає кілька гривень, а сума податків може сягати 20–30% від загальної ціни.

5. Маркетинг та роздрібна націнка

Щоб продукт потрапив у супермаркет або магазин, винороб сплачує маркетингові збори, бере участь в акціях і окрім того залишає частину доходу ритейлеру. Часто — це ще 30–50% від ціни на полиці.

Тож що ж це за вино за 70 грн?

Справжнє українське вино — це насамперед якість, а не демпінг.

Українські винороби довели, що можуть створювати напої, які впевнено конкурують на світових конкурсах і повертають нам відчуття гордості за власний продукт. Але справжнє вино ніколи не може коштувати дешевше пляшки мінеральної води. Якщо ми хочемо, щоб у нашому келиху був не компроміс, а результат таланту, часу й чесної роботи, нам слід розуміти: якість завжди має свою ціну.

https://avtd.com/product_brend/villa-ua