Сьогодні своє 29-річчя святкує барний експерт, міксолог та учасник шоу «МастерШеф – 16» Олександр Карпусь. Він відомий у барній спільноті своїм нестандартним підходом до класики, авторськими коктейлями та умінням створювати смакові комбінації, які запам’ятовуються. З нагоди його дня народження ми зібрали топ варіацій негроні у виконанні Олександра.
Red Light Negroni

Простий твіст на цей коктейль. Для приготування замість джину використовується голландський “батько” джину — Genever. Я рекомендую від компанії Bols, названий на честь відомого району в Амстердамі — вулиці Червоних ліхтарів.
Інгредієнти:
- Genever — 30 мл (Bols)
- Campari — 30 мл
- Сухий червоний вермут — 30 мл (Martini)
Приготування:
- Додайте лід у змішувальний стакан.
- Змішайте всі інгредієнти.
- Перелийте через стрейнер у склянку Old Fashioned із льодом.
- Прикрасьте апельсиновою цедрою.
Kingston Negroni
Якщо вам подобається ром і негроні, то цей коктейль для вас. Його базова версія — ямайський ром, Campari і червоний солодкий вермут. Її придумав Хоакін Сіму в 2009 році. А я готуватиму покращену версію, створену Джоном Смітсом з хересом Oloroso та кавовими зернами. Замість червоного Campari я використовую мікс різних червоних гірких лікерів з Gomme Arabic.
Інгредієнти:
- Ямайський ром — 30 мл (Smith & Cross)
- Херес — 7,5 мл (Lustau Oloroso)
- Мікс червоних гірких лікерів з гуміарабіком — 30 мл
- Червоний солодкий вермут — 22,5 мл
- Кавові зерна — 5–10 штук
Приготування:
- Додайте у змішувальний стакан лід та кавові зерна.
- Змішайте інгредієнти.
- Процідіть у склянку Old Fashioned із льодом.
- Прикрасьте апельсиновою та лаймовою цедрою.

Яблучний Negroni
Його придумав Томас Чека в Мілані. Його фішка — це бокал, вирізаний з яблука для ефектного креативного подання. Якщо вам подобається пряні збалансовані коктейлі — він точно для вас.
Інгредієнти:
- М’якоть яблука
- Три палички кориці
- Кілька слайсів імбиру
- Джин — 30 мл (Bathtub Navi Streight)
- Червоний солодкий вермут — 30 мл
- Червоний гіркий лікер — 30 мл (Luxardo Bitter Rosso)
Приготування:
- Настоюйте всі інгредієнти 1 годину, потім процідіть.
- Змішайте з льодом.
- Перелийте через стрейнер у бокал з яблука.
- Додайте лаймову цедру.
Tiki Negroni
Тікіпіна готується з будь-яких тропічних інгредієнтів із загущувачем. Дивіться мою версію з маракуєю, ананасовим соком, сиропом гібіскусу, лаймом, щоб зрозуміти принцип, та експериментувати самостійно!
Ще одна фішка цього коктейлю — Fat Washed Campari, настояний на кокосовій олії. Також додається ананасовий, персиковий та банановий ром, тікібітер, манговий вермут, французький вишневий аперитив на основі вина та лікер Фалернум. Це дуже тропічно!
Інгредієнти:
- Ананасовий ром — 15 мл (Plantation)
- Банановий ром — 15 мл (Langs Banana)
- Персиковий ром — 15 мл
- Червоний лікер Coconut Fat Wash — 30 мл
- Манговий вермут Atxa Mango — 15 мл
- Вишневий лікер Maurin Quina — 15 мл
- Лікер Фалернум — 1 барна ложка (Velvet Falernum)
Приготування:
- Змішайте з льодом.
- Перелийте у бокал Old Fashioned з льодом.
- Прикрасьте тікіпіною та листям ананаса.
False Negroni
На жаль, в Україні не продається один з інгредієнтів Rabarbaro Zucca — амаро з ревеню. Замінити його можна на Amaro Averna або Amaro Ramazzotti. Джин у складі коктейлю теж з ревенем.
Інгредієнти:
- Червоний солодкий вермут — 22,5 мл
- Джин — 37,5 мл (Warner’s Rhubarb)
- Ревеневий амаро — 30 мл (Zucco Rabarbaro)
Приготування:
- Змішайте інгредієнти з льодом.
- Перелийте через стрейнер у склянку Old Fashioned.
- Прикрасьте часточкою апельсина.
Honey Negroni

Це мій авторський рецепт з медовим джином, замість вермуту я використовую Cocchi Americano, доповнюючи його сливовим лікером з медом. Campari я замінив на Amer Nouvelle. Фішка — лікер Драмбуі з витриманого шотландського віскі. Поєднання меду зі сливовим смаком — ідеальне та приємне, у коктейлі присутня легка гірчинка, але негроні він нагадує віддалено, з солодкістю та кислинкою.
Інгредієнти:
- Лікер Drambuie — 7,5 мл
- Медовий джин — 45 мл (Warner’s Honeybee)
- Вермут Cocchi Americano — 15 мл
- Апельсиновий лікер Amere Nouvelle — 22,5 мл
- Лікер Choya Royal Honey — 15 мл
Приготування:
- Змішайте з льодом.
- Перелийте у склянку Old Fashioned з льодом.
- Прикрасьте цедрою лимона та лікерною сливою.
Французький Negroni
Я не бачив жодного твіста на негроні на основі коньяку і вирішив зробити сам. Так назвав цей коктейль тому, що тут аж три інгредієнта родом із Франції: Amer Picon, коньяк і винний аперитив Дюбонне. Ще одна ідея була в тому, щоб замінити Кампарі на Амер Пікон. Тому що «амер» з французької перекладається як «гіркий». Так само як і з англійської «бітер». І завершальна нотка — Дюбонне.
Інгредієнти:
- Dubonnet — 22,5 мл
- Amer Picon — 22,5 мл
- Cocchi Americano — 22,5 мл
- Коньяк — 45 мл (Pierre Ferrand 1840)
Приготування:
- Змішайте інгредієнти з льодом.
- Процідіть у бокал Old Fashioned.
- Прикрасьте цедрою апельсина.
Кавовий Negroni
Пахне кавою та шоколадом. У складі цього авторського коктейлю — мікс кавових лікерів, мікс червоного вермута та хересу, який чудово поєднується з кавою, доповнюється нотками шоколадного бітеру, а також Bigallet China China та японський скотч. Для любителів кави та негроні — ідеально.
Інгредієнти:
- Шоколадні бітери — 1 деш
- Кавові лікери — 7,5 мл
- Червоні лікери — 15 мл
- Bigallet China-China — 15 мл
- Херес — 7,5 мл (Pedro Ximenez V.O.R.s)
- Червоний солодкий вермут — 22,5 мл
- Кавовий джин — 15 мл (XII Cafe)
- Японський віскі — 22,5 мл (Nikka Coffey Malt)
Приготування:
- Змішайте всі інгредієнти з льодом.
- Процідіть у склянку, прикрасьте апельсиновою цедрою та фундуком у чорному шоколаді.
Iron Negroni
Його придумав у 2018 році Саймон Діффорд, обігравши Ferro China — гіркий італійський лікер на основі хініну, а Ferro у цьому випадку, як “залізо” від цитрату заліза, який дійсно додають у лікер. Цей твіст на негроні абсолютно унікальний, має складний смак з цікавою гіркотою та приємним залізним смаком та цитринкою.
Інгредієнти:
- Гіркий лікер — 30 мл (Ferro China)
- Джин — 30 мл (Rutte)
- Червоний солодкий вермут — 30 мл
Приготування:
- Змішайте інгредієнти з льодом та цедрою апельсина.
- Перелийте через стрейнер у склянку Old Fashioned.
- Прикрасьте апельсиновою цедрою.