Чому вино за 200 грн смачніше, а порошкові вина — це міф: розповідає сомельє 

Автор Мария Сартания, журналист WoMo

Червоне чи біле, солодке чи сухе? Випити келих вина люблять чи не всі, а ось розуміються на ньому одиниці. Світ вина дуже різноманітний, сповнений міфів і упереджень. Як правильно обирати і пити вино? Яке українське вино смакує найкраще? Чи існує порошкове вино? На ці та інші питання відповідає сомельє Анна-Євгенія Янченко.

Як обрати якісне вино?

Зважаючи на свій досвід, я склала список «винних скрижалей», які працюють під час вибору вина.

1. Завжди купуйте вино із зазначенням року врожаю (це не стосується ігристих вин). Вино — це жива субстанція, яка змінюється з часом під впливом невпинних процесів, тож якщо на пляшці немає дати врожаю, такий напій краще обійти десятою дорогою.

2. Купуйте вино із зазначенням країни та території походження винограду. Пам’ятайте, що вино народжується на винограднику: що більше на етикетці інформації про походження сировини, то краще.

3. Ніколи не купуйте пляшку вина, яка була під прямими сонячними променями або стояла під лампою.

4. Ніколи не купуйте вино з багатими золотавими етикетками та назвами на кшталт «Шепіт монаха», «Радість монахині», «Мамина радість», «Кров верблюда», «Мрії незнайомки» — шалені олдскульні пострадянські назви мають вас налякати. Але якщо ви бачите якусь абсурдну назву, а на етикетці зазначений регіон походження винограду, то дозволяю ризикнути: можливо, воно смачне і виготовили його для мiленiалiв.

5. Ніколи не купуйте вина у цілодобових міні-маркетах на розі або у кіосках.

Про вибір вина та його цiну

Один відомий винний критик сказав, що максимальна вартість пляшки вина має бути 20 доларів, а все, що дорожче, то плата за маркетинг. Проте у винному світі ціни визначають більш-менш логічно.

Зазвичай на вартість впливають такі чинники:

  • місцерозташування виноробні;
  • цінність та складність вирощування винограду;
  • технологічні нюанси.

Але сказати, що дороге вино — найкраще, не можна. Я провела експеримент, коли винні аматори оцінювали вина вартістю 200, 300 та 1000 гривень. Лише третина опитаних обрала найдорожче вино. Тобто на наші вподобання не впливає вартість. Вам більше смакуватиме вино за 200 гривень, ніж за 2000. Ймовірно, таке і буде.

До речі, зараз я працюю над магістерським дипломом у співпраці з університетом Geisenheim і дуже прошу вас допомогти зробити дослідження і заповнити цю анкету. Це забере у вас 10 хвилин, а мені допоможе втілити мрію та отримати 1000 відповідей.

Навіщо спльовують вино під час дегустації?

Якщо ви дегустатор або винний баєр, то за день вам потрібно скуштувати понад 100 зразків вина. Повірте, навіть якщо ви найвитриваліша людина у світі, вам стане зле від алкоголю. Саме тому й випльовують.

Про українське вино

Останнім часом українські винороби тішать споживачів новинками та цікавинками. Я обожнюю майже все, що виготовляють «Бейкуш», «Шабо» та «Чизай», втім, стежу й за іншими виробниками. Сміливо купую українські ігристі і всім раджу. Також рекомендую спробувати вино сорту Тельті Курук, бо це український автохтон, такого у світі ніде немає.

Про різницю між гвинтовою кришкою і корком. Вина під гвинтовою кришкою гірші?

Вино у пляшці з гвинтовою кришкою таке саме, як й інше. Такі кришки вигадали спеціально для того, щоб унеможливити захворювання вина через деякі мікроорганізми, які часто живуть у корку.

Корок — це оброблена кора з певного виду дуба, що росте у Португалії. Так от, ці корки призначені для пляшок, вино в яких довгий час витримуватиметься у льохах, бо саме вони дозволяють мінімальній кількості кисню потрапляти до вина, щоб воно дозрівало.

Якщо ви купуєте вино для того, аби відкоркувати протягом тижня-двох, то не зважайте. Я, наприклад, оберу пляшку з гвинтовою кришкою, бо не люблю, коли мені попадеться вино з корковою хворобою, а таких пляшок у світі від 2 до 10%.

Порошкове вино — це міф?

Мені здається, що міф виник через напис «сухе вино» на етикетці. Насправді порошкового вина не існує. Вино у пакетах (наприклад, за технологією Bag in box) у нас не дуже поширене, хоча у багатьох країнах купують вина саме у такій тарі, бо вона вважається екологічнішою за пляшки. На українських полицях я не довіряю винам у пакетах, які коштують менше 100 гривень, і нікому не рекомендую їх споживати.

У чому різниця між рожевим і помаранчевим вином?

Рожеве вино виготовляється з червоних сортів винограду, а помаранчеве, або бурштинове, — з білих. Тож і смакують вони по-різному.

Що таке аперитив і дижестив?

Аперитив — це напій (вино, коктейль тощо), який вживають перед вечерею, аби посилити відчуття голоду. А от дижестив — це міцний алкоголь або кріплене вино, яке п’ють після вечері. Це дуже давня традиція, коли вважалося, що це сприяє травленню.

Як виробляють портвейн сьогодні?

Портвейни виготовляють за однаковою технологією приблизно від 1756 року. Роблять червоне вино, які кріплять 77%-вим виноградним бренді та витримують. Портвейн — португальське кріплене вино, інші не мають права так називатися, бо вони абібаси.

Топ вин на всі випадки життя

1. Шампанське.

2. Кава гран резерва. Це коли хочеться чогось густого з бульбашками, є настрій відкоркувати не одну пляшку та покликати друзів.

3. Витриманий Піно нуар з Бургундії. Це для важливих вечорів, коли є час та натхнення медитувати з келихом.

3. Багатий концентрований чилійський Каберне Совіньйон з довгою витримкою. Я щоразу закохуюся в евкаліптові нотки чорносмородинового вина, хоча випити такого напою більше келиха складно.

4. Шаблі. Уночі спитайте мене, яке вино я хочу, я ще не прокинусь, а скажу Шаблі. І нехай це не дуже оригінально, але чесно. Це неймовірне вино, не просто ж так монахи від 10 століття вивчали виноградники Бургундії.

5. Сансер. Гостросюжетне кислотне вино з долини Луара сорту Совіньйон блан таке особливе, що про нього можна написати роман. Але краще відкоркувати пляшку і гарно провести вечір.

6. Аргентинський зубодробильний класичний Мальбек. Життя у Буенос-Айресі позначилося на моїх уподобаннях, і бодай раз на сезон мені потрібен вечір зі стейками та дахозносно насиченим Мальбеком.

7. Помаранчева Грузія або Словенія. До групи фанатів «скін контакту» я долучилася з першого ж ковтка цих вин. Таніни, багатий смак, чудова кислотність — мій вибір.

8. Солодкий угорський Токай або французький Сотерн. Складні солодкі вина для особливих вечорів з родичами, для супроводу десертів або для того, щоб випити малесенький келишок, щоб покращити вечір важкого дня.

Топ вин, якi можна подарувати друзям

Якщо моя подружка обожнює Піно нуар, то я шукатиму для неї класну Бургундію.

Якщо мій друг полюбляє насичене вино, то віднайду для нього Шираз з Австралії або вино-концентрат з Півдня Італії.

А от нещодавно на подарунок другу-айтішнику шукала вино з португальського сорту Бага, просто через те, що назва збігається з їхнім сленговим словом. Другу сподобалося.

Якщо не знаю, що смакують знайомі і чи знаються вони на винах, то беру з собою в гості ледь солодкуватий Рислінг або Гевюрцтрамінер Гран крю з Ельзасу зі старих лоз. Уподобають і винні профі, і ті, хто зазвичай вино не п’є.