Кавуновий гайд: як обирати та що готувати

21.08.2023

Марко Черветті, італієць, гедоніст та бренд-шеф ресторанних проєктів Fozzy Group, розповідає, як обирати кавун, радить експериментувати зі смаками та готувати різні кавунові страви, а ще вчить не викидати нічого: і насіння, і шкірки кавуна мають неабиякий гастрономічний потенціал.

Як обирати кавун?

Почнемо з головного. Є декілька правил, які дозволять обрати найкращий, справді солодкий та хрусткий кавун.

1. Постукайте по кавуну: звук має бути дзвінким. Це означатиме, що кавун дозрів.
2. У кавунів має бути пляма, так звана “точка поля”. Це місце, яким кавун лежав на землі. Пляма має бути жовтенькою. Якщо вона біла або її немає зовсім, це означає, що кавун зірвали зарано, не давши йому дозріти.
3. Між кавунами однакового розміру обирайте той, що важить більше. Він буде солодшим! 4. Обирайте той кавун, у якого навколо плодоніжки буде більше смужечок.

Лайфхаки: не викидайте шкірки та насіння Є у світовій гастрономії такий популярний тренд zero waste: він полягає в тому, щоб максимально використовувати потенціал будь-якого продукту, уникати залишків та чинити якомога менший вплив на навколишнє середовище. Простий приклад: шкірку та насіння від кавуна не варто викидати. В насінні є безліч корисних речовин. Просушіть насіння кавуна в духовці та додавайте в салати, як, наприклад, гарбузове. Корисно та смачно. А з кавунових шкірок можна зварити смачне варення. І це ще не все: з кавуном взагалі можна робити безліч неочікуваних страв від салатів до «стейків».

Варення з кавунових шкірок

Інгредієнти:

  • Кавун – 500 г
  • Апельсиновий фреш – 100 г
  • Цукор  – 200 г
  • Кориця – 1 ціла палиця

Як готувати:

  1. Відріжте зі шкірки верхній, найзеленіший шар. Наріжте кавунові шкірки великими кубиками.
  2. Перекладіть їх в каструлю та додайте цукор з розрахунку 200-250 грамів цукру на пів кіло шкірок. Додайте пів склянки апельсинового фрешу.
  3. Вмикайте вогонь. Коли суміш закипить, додайте паличку кориці й зменште вогонь.
  4. Варіть, доки варення не стане густим та в’язким.

Залишилося розлити по банках і поставити в холодне місце.

Салат з кавуном і фенхелем

Інгредієнти:

  • Кавун – 150-200 г
  • Фенхель – 120 г
  • Листя салату – 120 г
  • М’ята – 15 г
  • Фісташки – 15 г
  • Мигдаль у пластівцях – 5 г
  • Пармезан – 5 г 
  • Брускета – 1 шматочок хліба
  • Оливкова олія – 30 г

Як готувати:

  1. М’якуш кавуна наріжте кубиками, покладіть у тарілку і відставте: поки ви готуватимете інші інгредієнти, з кавуна витече зайва рідина.
  2. Наріжте фенхель – спочатку зніміть верхні два шари з качану, а потім нашинкуйте його.
  3. Руками подрібніть листя салату та м’яти, поєднайте їх у тарілці, посоліть, додайте оливкову олію. Киньте туди ж фенхель, кавун і пластівці мигдалю. 
  4. Підготуйте брускету: велику скибку хліба змастіть оливковою олією, підсмажте на пательні з обох боків.
  5. Викладіть поруч з брускетою або на неї салат, прикрасьте страву подрібненими фісташками та тертим пармезаном.

Кавун BBQ («стейк» з кавуна)

Інгредієнти:

  • Кавун (половина) — 3 кг приблизно
  • Чорний перець — 5 г
  • Сушений часник — 5 г
  • Сушена цибуля — 5 г
  • Паприка — 15 г
  • Сіль — 3 г
  • Соус барбекю

Як готувати:

  1. Невеликий кавун розріжте навпіл. Зніміть з половинки шкірку так, щоб залишилася лише червона частина.
  2. В ступці розтовчіть чорний перець, пів столової ложки сушеного часнику і стільки ж сушеної цибулі. Туди ж додайте паприку й трохи солі. Перемішайте і щедро вкрийте сумішшю кавун. Перекладіть кавун на деко з решіткою і посипте залишками спецій. 
  3. Поставте духовку на 135 градусів і випікаєте кавун 4 години. Важливо, щоб він був на решітці, і кудись міг стікати зайвий сік.
  4. Змастить з усіх боків запечений кавун соусом барбекю і знову поставте в духовку. Цього разу на кілька хвилин за температури 220 градусів, щоб отримати карамелізовану скоринку
  5. Наріжте кавун на «стейки» та подайте до столу.