Мʼясо і білок – не одне і те саме. Які продукти потрібні домашньому улюбленцю

Навколо раціону тварин зустрічається багато помилкових переконань. Одне з них – особливо розповсюджене: часто можна почути, що мʼясо на 100% складається з білка, а крупи – виключно вуглеводи, і що тварини, які харчуються мʼясом, здоровіші. Розглянемо, що таке білки у раціоні тварини, яка їх роль для здоровʼя, де вони містяться, та чи достатньо вашій тварині годуватися виключно мʼясом, щоби бути здоровою.  

Що ж таке білки? 

Білки – одні з основних поживних речовин, разом з вуглеводами та жирами. Білки є будівельним матеріалом для організму живих істот, джерелом енергії та підтримки імунітету. Якщо в раціоні замало білку або співвідношення між різними його типами незбалансоване, тварина може хворіти.  

З чого складаються білки?  

Будь-які білки складаються з амінокислот – органічних сполук, які є будівельними блоками білків. Амінокислоти поділяються на замінні та незамінні, і знати про цей поділ важливо: замінність чи незамінність означає, чи може/не може живий організм сам синтезувати конкретну амінокислоту з інших сполук. Важливо, щоби у складі корму містилися потрібні незамінні сполуки, адже якщо їх бракує, організм тварини не може їх нізвідки взяти. Отже, треба впевнитися, що незамінні амінокислоти надходять з харчуванням у необхідній кількості та у правильному співвідношенні.  

Які продукти є джерелами білків? 

Зазвичай головним джерелом білка вважають мʼясо та мʼясні продукти. Тваринні продукти дійсно містять багато білка, проте білок є і в рослинних продуктах – як-от у сої, пшениці, кукурудзі тощо. Як у крупах та бобових є білки, так само у мʼясі є вуглеводи та жири, а отже, мʼясо не є суто білковим продуктом.  

​​“Для тварин, чиї предки були хижаками, тобто для собак і котів, мʼясо  дійсно має бути в раціоні. Наприклад, організм кота не здатний синтезувати ряд незамінних амінокислот, які містяться у тваринних продуктах. Разом з цим, одомашнення котів призвело до того, що організм цих тварин став добре засвоювати продукти, якими їхні предки у дикій природі навряд чи харчувалися”, – каже Олександр Айшпур, кандидат ветеринарних наук, фахівець з навчання Royal Canin.​​ 

​​​Дегідратоване чи свіже мʼясо: де більше білків?​​ 

​​​Виробники кормів для тварин дуже часто використовують дегідратоване м’ясо. Попри популярну думку, свіже мʼясо не є кращим або більш корисним за дегідратоване. У процесі зневоднення з мʼяса видаляється вода, тож загальний відсоток білка у дегідратованому мʼясі відповідно збільшується. Свіже мʼясо містить до 90% води (тобто зі 100 г м’яса тварина отримає 15-20 г білка), а зневоднене – навпаки, містить до 90% білка. Таким чином, дегідратоване мʼясо стає продуктом з високою харчовою цінністю, високим вмістом білка та поживних речовин, і на додачу до цього воно є безпечнішим для перевезення та зберігання. ​​ 

Загалом, м’ясні продукти є важливим джерелом білків, проте важливо памʼятати – саме тільки мʼясо не здатне забезпечити вашого улюбленця всім необхідним для здоровʼя. При годуванні тварин важливо враховувати баланс мінералів у їхньому раціоні. М’ясо, хоч і є цінним джерелом поживних речовин, характеризується високим вмістом фосфору та низьким вмістом кальцію. А для здоров’я тварини важливо, щоб раціон містив більше кальцію, ніж фосфору. Тому, годуючи тварину лише м’ясом, неможливо забезпечити необхідне співвідношення цих мінералів. Як власне і жоден мʼясний продукт не є джерелом всіх необхідних вітамінів, мінералів та речовин, необхідних організму вашої тварини. Щоби ваш кіт чи собака були здоровими, варто звернутися по пораду щодо його раціону до ветеринарного лікаря – це допоможе забезпечити улюбленцю довгі та енергійні роки життя.