П’ять незвичайних і пікантних рецептів з полуницею

27.05.2024

Вважається, що полуниця з’явилася в Європі в 16 столітті, коли її завезли з Північної Америки французькі дослідники. До цього в Європі культивувалися лише дикі види полуниці, які значно відрізнялися за смаком і розміром від сучасних сортів. Проте  деякі дослідники вважають, що полуниця росла в Азії протягом тисячоліть. Археологічні знахідки свідчать про те, що полуницю вживали в їжу в Китаї ще в 3 столітті до н.е. Якби там не було, але полуниця вже давно перестала бути лише інгредієнтом для десертів. Її сміливо додають до салатів, м’ясних страв, роблять з неї освіжаючі напої та пікантні соуси.

Курячі грудки з полуничним соусом

Інгредієнти:

  • 2 курячі грудки
  • 250 г свіжої полуниці
  • 1/2 склянки білого вина
  • 1 столова ложка меду
  • 1 столова ложка лимонного соку
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 1/4 чайної ложки чорного меленого перцю
  • 1 столова ложка оливкової олії

Для соусу:

  • 1/2 склянки полуничного пюре
  • 1/4 склянки бальзамічного оцту
  • 1 столова ложка меду
  • 1 чайна ложка крохмалю кукурудзяного
  • 1/4 чайної ложки солі

Приготування:

  • Курячі грудки помити, обсушити паперовим рушником. Злегка посолити, поперчити.
  • Розігріти оливкову олію на сковороді на середньому вогні. Обсмажити курячі грудки з обох боків до золотистої скоринки, приблизно по 5 хвилин з кожного боку.
  • Перекласти курку на тарілку, дати трохи охолонути.
  • Для соусу: в блендері подрібнити полуницю до стану пюре. Процідити пюре через сито, щоб видалити насіння.
  • У каструлі змішати полуничне пюре, бальзамічний оцет, мед, крохмаль кукурудзяний і сіль. Довести до кипіння, постійно помішуючи, варити 1-2 хвилини, поки соус не загусне.
  • Додати до соусу трохи соку зі сковороди, де смажилась курка.
  • Повернути курячі грудки на сковороду, залити полуничним соусом. Тушкувати на повільному вогні 5 хвилин, щоб курка просочилася соусом.
  • Подавати курячі грудки з полуничним соусом з гарніром з рису, пасти або овочів.

Поради:

  • Для більш насиченого смаку соусу можна додати 1/4 чайної ложки ванільного екстракту.
  • Якщо у вас немає блендера, полуницю можна розім’яти вилкою.
  • Замість бальзамічного оцту можна використовувати яблучний.
  • Подавайте страву зі свіжою зеленню, наприклад, петрушкою або кропом.

Маргарита зі свіжою полуницею


Інгредієнти:

  • 10 ягід свіжої полуниці
  • 50 мл срібної текіли
  • 30 мл апельсинового лікеру
  • сік половини лайма
  • 1/2 столової ложки меду
  • лід
  • трохи цукру для оздоблення келиха

Приготування:

  • Подрібніть у блендері полуницю (залишивши кілька штук для прикраси келиха).
  • Додайте в блендер текілу, апельсиновий лікер, сік лайма, мед, перемішайте.
  • Додайте льоду і ще раз подрібніть.
  • Оздобте охолоджений келих цукром, розлийте коктейль, прикрасьте полуницею.

Салат з полуницею, фетою та шпинатом

Інгредієнти:

  • 200 г свіжого шпинату
  • 250 г свіжої полуниці
  • 150 г сиру фета
  • 1/4 склянки оливкової олії
  • 2 столові ложки лимонного соку
  • 1 столова ложка меду
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 1/4 чайної ложки чорного меленого перцю

Приготування:

  1. Шпинат помити, обсушити паперовим рушником.
  2. Полуницю помити, видалити хвостики. Розрізати ягоди на половинки або четвертинки, залежно від розміру.
  3. Фету нарізати кубиками.
  4. В мисці змішати оливкову олію, лимонний сік, мед, сіль і перець.
  5. Додати шпинат, полуницю та фету до заправки.
  6. Обережно перемішати салат, щоб не пошкодити ягоди.
  7. Подавати салат негайно, поки шпинат не втратив свою свіжість.

Поради:

  • Для більш насиченого смаку можна додати до салату трохи бальзамічного оцту.
  • Замість фети можна використовувати інші сири з солоним смаком, наприклад, козячий сир або бринзу.
  • До салату можна додати горіхи, насіння або сушені ягоди для додаткової текстури та смаку.
  • Цей салат можна подавати з грінками або скибочками цілозернового хліба.

Піца з полуницею та моцарелою

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 250 г борошна
  • 150 мл теплої води
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 1 чайна ложка сухих дріжджів
  • 1/2 чайної ложки солі

Для соусу:

  • 200 г томатів у власному соку
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 1 цибулина
  • 1 зубчик часнику
  • 1 столова ложка орегано
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 1/4 чайної ложки чорного меленого перцю

Для начинки:

  • 250 г моцарели
  • 250 г свіжої полуниці
  • 1 столова ложка бальзамічного оцту
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • Свіжа м’ята (за бажанням)

Приготування:

  • Приготувати тісто: У мисці змішати борошно, дріжджі та сіль. Додати теплу воду та оливкову олію. Замісити тісто до однорідної консистенції. Накрити миску рушником і поставити в тепле місце на 1 годину, щоб тісто піднялося.
  • Приготувати соус: Цибулю дрібно нарізати, часник подрібнити. Розігріти оливкову олію на сковороді, обсмажити цибулю до золотистого кольору. Додати часник і орегано, обсмажити ще 1 хвилину. Додати томати у власному соку, сіль і перець. Тушкувати на повільному вогні 15 хвилин.
  • Розігріти духовку до 220°C.
  • Тісто розділити на дві частини. Розкачати дві круглі піци.
  • Викласти тісто на деко, змащене оливковою олією.
  • Змастити тісто томатним соусом.
  • Нарізати моцарелу скибочками, викласти на піцу.
  • Полуницю помити, видалити хвостики. Розрізати ягоди на половинки або четвертинки, залежно від розміру. Викласти полуницю на піцу.
  • Збризкати піцу бальзамічним оцтом і оливковою олією.
  • Випікати піцу 15-20 хвилин, до золотистого кольору.
  • Перед подачею посипати піцу свіжою м’ятою (за бажанням).

Поради:

  • Для більш насиченого смаку до соусу можна додати трохи базиліку.
  • Замість бальзамічного оцту можна використовувати яблучний.
  • До піци можна додати інші ягоди, наприклад, малину або чорницю.
  • Цю піцу можна подавати як гарячу, так і холодну.

Лосось з полуничною сальсою

Інгредієнти:

Для лосося:

  • 4 філе лосося (приблизно по 150 г кожне)
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • Сіль і перець до свого смаку

Для сальси:

  • 250 г свіжої полуниці
  • 1 цибулина
  • 1 лайм
  • 1 пучок кінзи
  • 1/4 чайної ложки чилі пластівців (за бажанням)
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • Сіль і перець до свого смаку

Приготування:

  • Розігріти духовку до 200°C.
  • Лосось посолити, поперчити. Розігріти оливкову олію на сковороді обсмажити лосось по 2-3 хвилини з кожного боку до золотистої скоринки.
  • Викласти лосось на деко, застелене пергаментним папером. Запікати в духовці 10-15 хвилин, до готовності..
  • Приготувати сальсу: полуницю помити, видалити хвостики. Розрізати ягоди на дві частини. Цибулю дрібно нарізати. З лайма вичавити сік. Кінзу подрібнити.
  • У мисці змішати полуницю, цибулю, сік лайма, кінзу, чилі пластівці (за бажанням), оливкову олію, сіль і перець.
  • Подавати лосось з полуничною сальсою.

Поради:

  • Для більш насиченого смаку сальси можна додати трохи бальзамічного оцту.
  • Замість чилі пластівців можна використовувати свіжий чилі.
  • До сальси можна додати інші ягоди, наприклад, малину або чорницю.
  • Цю страву можна подавати з рисом, овочами або салатом.