Пейзаж Івана Марчука «Зійшов місяць над Дніпром» пішов з аукціону за $300 тисяч

Це рекордна сума для продажів українського сучасного мистецтва

12.06.2024

Картину українського художника Івана Марчука «Зійшов місяць на Дніпром» продали на аукціоні Goldens у Києві за $300 000. Ця сума стала рекордною для продажів українського сучасного мистецтва. Про це повідомив український аукціонний дім Goldens.

На аукціоні “Колекційне класичне мистецтво” представили 42 рідкісні колекційні лоти. Приблизно 40% з них пішли з молотка. Головним лотом аукціону стала картина Івана Марчука «Зійшов місяць над Дніпром», написана у 1980 році. Стартова ціна пейзажу була у проміжку між $150 000 та $200 000. Проте він пішов з молотка за рекордні $300 000 разом із комісією та авторськими зборами.

Ця ціна стала найвищою серед усіх проданих робіт Івана Марчука не лише на українських, а й світових аукціонах. Крім того, вона стала рекордною серед вартості усіх робіт сучасних українських митців.

«Цей результат є свідченням високої оцінки творчості Івана Марчука не лише в Україні, але й на міжнародному рівні. Його унікальний стиль та глибина художнього бачення продовжують вражати колекціонерів та поціновувачів мистецтва з усього світу», — зазначили в аукціонному домі Goldens .

Картину придбав для власної колекції громадянин США, який залишився анонімним. Серед виставлених на аукціонний продаж робіт були твори Григорія Світлицького, Йосипа Бокшая, Миколи Глущенка, Юлія Синькевича, Ольги Рапай, Віктора Зарецького та інших.

Іван Марчук

Видатний український художник, відомий своєю оригінальною творчістю в живопису. Автор унікальної техніки пльонтанізму, який створив тисячі неперевершених полотен. Свою творчість художник розділяє на 13 циклів, різних за назвами та стилем. У творчому доробку Марчука майже 5000 робіт.

Іван Марчук

Фото: ivan-marchuk.com

Іван Марчук єдиний з українців входить до рейтингу «100 геніїв сучасності», складеного британським виданням The Daily Telegraph у 2007 році.

«Найбільшою несподіванкою для мене стало те, що новий власник твору, з яким я особисто не знайомий, до слова, американець, подякував мені за те задоволення, що має від придбаного твору», — написав Іван Марчук на своїй сторінці у Facebook.

Інші рекорди з аукціонів

Полотна Івана Марчука неодноразово виставлялися на різних аукціонах. Так, два роки тому на благодійному аукціоні Goldens його картину «Сад спокуси» продали за $120 000. А восени минулого року роботу «Тут спокій поселився» продали на аукціоні Sotheby’s за $81,4 тис.

картина

Іван Марчук «Сад спокуси»

Протягом довгого часу рекордним для українського сучасного мистецтва на комерційних аукціонах став продаж картини Анатолія Криволапа «Кінь. Вечір», яка була продана на аукціоні Phillips у 2013 році за $186 000. На благодійних аукціонах рекорди належать картинам Марії Примаченко. Одну з них під назвою «Моя хата, моя справа» було продано за $100 000 два рокі тому на благодійному аукціоні Benefit for Ukraine’s People & Culture. Уже за місяць на тому ж аукціоні картину 1990 року «Квіти виросли коло четвертого блока» продали за пів мільйона доларів. Останню придбав анонімний український емігрант.

Читайте також: В Києві на «Площі зірок» відкрили зірку всесвітньо відомому художнику Івану Марчуку

Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: Facebook, Telegram, Instagram