ПроЗдорове: Як в Україні нарешті з’явилася тарілка здорового харчування

І які рекомендації з неї варто взяти до уваги вже зараз

14.12.2017

Кілька тижнів тому на SHE Congress, організованому WоМо, я говорила з Уляною Супрун про здорове харчування українців. Тоді ми зійшлися на тому, що всі рекомендації з цього приводу вже розроблено кращими світовими фахівцями, а нам залишається лише доносити їх до людей. Вчора ж Управління громадського здоров’я МОЗ України разом з Асоціацією дієтологів України презентували проект «ПроЗдорове», який включає національні рекомендації зі здорового харчування.

Вже років п`ять як я особисто намагаюся правильно харчуватися. З початку цього року серйозно зайнялася цим питанням, на 90% відмовилася від цукру, а також почала харчуватися за порадами дієтологів, завдяки проекту Wowbody від зіркового тренера «Зважених та щасливих» Аніти Луценко. За три місяці правильного харчування та щоденних коротких тренувань я скинула майже 7 кг. Після завершення проекту продовжила життя у такому ж стилі, і загалом за півроку без особливих зусиль стала легшою більше, ніж на 10 кг.

Я зрозуміла, що нормальна їжа – це не тільки схуднення, це ще й відчуття легкості, наповненості енергією, це гарний настрій та більше сил на будь-що. Ну і звичайно, такі бонуси, як кращий стан шкіри, сильніший імунітет, менше захворювань. Це не тимчасова дієта, це не про обмеження і муки, коли бачиш красиве тістечко, це про новий спосіб життя, від якого зовсім не хочеться відмовлятися.

Не дивно, що питання здорового харчування мене сильно зацікавило, адже це так просто і водночас настільки сильно змінює життя. Я почала вивчати рекомендації українських фахівців, таких як дієтолог Світлана Фус, пройшла онлайн-курс «Наука живлення» на FutureLearn. На цьому курсі мені дуже сподобався розділ про тарілки здорового харчування, які прийняті на державному рівні у різних країнах, які турбуються про здоров’я своїх громадян. Ще тоді я написала про це на Facebook, дивуючися, як це просто і доступно візуалізовано. Мені дуже хотілося, щоб і в Україні з’явилася така тарілка, адже це так просто зробити – всі рекомендації вже давно розроблені і прийняті до виконання у стількох країнах!

Вчора моя мрія збулася – я потрапила на презентацію першої, національної тарілки здорового харчування! Як сказав один зі спікерів: «Такі тарілки ви побачите будь-де у розвинених країнах – в садочках і школах, в офісах і магазинах, і навіть на зупинках транспорту». Навчання здоровому харчуванню дає свої плоди, наприклад, у Фінляндії, завдяки державним кампаніям з 1970 років до 2006 року смертність від серцево-судинних захворювань зменшилася на 80%!

У Фінляндії 70-х років підійшли до цього питання, як до вирішення катастрофи національного рівня. В Україні 2017 року ситуація не краща. 50% населення старше 35 років мають надлишкову вагу і ожиріння, з віком цей показник ще погіршується. Зайва вага – одна з основних причин розвитку серцево-судинних недуг, від яких в Україні помирають двоє з трьох українців, а середня тривалість життя у нас на 10 років менше, ніж в європейських країнах. Протягом останніх десятиліть ситуація постійно погіршувалася, і зараз Україна входить в десятку країн, де тривалість життя менша, ніж у 70-х роках минулого століття.

Загальнонаціональні рекомендації щодо здорового харчування можуть стати тим першим кроком, яким ми розпочнемо вихід з безодні. Але для цього потрібно донести принципи правильного раціону до максимальної кількості громадян – від малят у садочку до пенсіонерів. Зі свого боку я готова взятися за шкільну аудиторію, оскільки маю відповідний досвід, завдяки edutainment-проекту Боброквест. Відразу ж після SHE Congress разом з однодумцями, волонтерами і активістами ми розпочали проект поки що під назвою #ЗдоровеХарчуванняДляДітей. Приєднуйтеся до нас, шукайте пости проекту за вищевказаним хештегом. Зараз у нас розпочався пілотний флешмоб #МійСуперСніданок, який покликаний в тренувальному режимі звернути увагу на необхідність снідати. План-максимум у цьому проекті – побудувати систему постійного додаткового, але обов’язково цікавого і практичного навчання в школах усієї України через онлайн- і офлайн-інструменти.

Повертаємося до вчорашнього заходу, на якому Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, презентував тарілку здорового харчування і 7 основних рекомендацій.

Наша тарілка не сильно відрізняється від європейських:

  • Основну частину раціону мають складати овочі та бобові. Судячи з зображення тарілки – не менше третини щоденного обсягу їжі.
  • Фрукти та ягоди – візуально 1/6 тарілки, 300 г на добу.
  • Молочна і кисломолочна продукція – 1/6 тарілки, 2-3 порції на добу, низької жирності.
  • Цільнозернові продукти, горіхи та насіння – 1/6 тарілки, 70-90 гр цільних злаків та 2 ложки горіхів та насіння на добу.
  • Риба і м’ясо – 1/6 тарілки, риба – двічі на тиждень, м’ясо – переважно птиці, не червоне.
  • Корисні олії – до 70 г рослинних олій на добу.
  • Рідина – переважно вода, обсягом 4% від маси тіла.
  • Сіль і цукор – обмежено, до 5 гр солі і 50 гр цукру.

7 основних рекомендацій щодо правильного харчування звучать так:

  • Споживати адекватну кількість калорій зі здорових продуктів.
  • Споживати різноманітну, корисну їжу (див. Тарілка здорового харчування).
  • Зменшити споживання солі, цукру, жирів, а також технічно перероблених продуктів, трансжирів.
  • Дотримуватися режиму харчування (3 основні прийоми їжі і 1-2 перекуси), сформувати здорові харчові звички.
  • Пити достатньо рідини, в основному за рахунок простої природної води (зменшити споживання солодких напоїв, алкоголю – бажано до нуля).
  • Дотримуватися правил харчової безпеки – чистота, свіжі продукти та ін.
  • Бути фізично активними, рухатися протягом дня, не менше 30 хвилин для дорослих і 60 хвилин для дітей.

Сподіваюся, це був не разовий захід, а кампанія з пропаганди здорового способу життя у нас продовжиться і триватиме доти, доки не отримаємо таких же, або кращих показників, як у Фінляндії. Повний текст рекомендацій щодо здорового харчування дорослих.

— Читайте також: Евгений Клопотенко: «Наша страна развивается, а питание – нет, мы до сих пор едим оливье и кормим им своих детей»