Кілька тижнів тому на SHE Congress, організованому WоМо, я говорила з Уляною Супрун про здорове харчування українців. Тоді ми зійшлися на тому, що всі рекомендації з цього приводу вже розроблено кращими світовими фахівцями, а нам залишається лише доносити їх до людей. Вчора ж Управління громадського здоров’я МОЗ України разом з Асоціацією дієтологів України презентували проект «ПроЗдорове», який включає національні рекомендації зі здорового харчування.
Щодня ми працюємо на інфофронті, виствілюючи подвиги українських жінок та впливаючи на світову спільноту інформаційно.
Ми просимо нас підтримати, аби ми й надалі могли виконувати нашу місію на шляху до української перемоги
Підтримати womo.ua
Вже років п`ять як я особисто намагаюся правильно харчуватися. З початку цього року серйозно зайнялася цим питанням, на 90% відмовилася від цукру, а також почала харчуватися за порадами дієтологів, завдяки проекту Wowbody від зіркового тренера «Зважених та щасливих» Аніти Луценко. За три місяці правильного харчування та щоденних коротких тренувань я скинула майже 7 кг. Після завершення проекту продовжила життя у такому ж стилі, і загалом за півроку без особливих зусиль стала легшою більше, ніж на 10 кг.
Я зрозуміла, що нормальна їжа – це не тільки схуднення, це ще й відчуття легкості, наповненості енергією, це гарний настрій та більше сил на будь-що. Ну і звичайно, такі бонуси, як кращий стан шкіри, сильніший імунітет, менше захворювань. Це не тимчасова дієта, це не про обмеження і муки, коли бачиш красиве тістечко, це про новий спосіб життя, від якого зовсім не хочеться відмовлятися.
Не дивно, що питання здорового харчування мене сильно зацікавило, адже це так просто і водночас настільки сильно змінює життя. Я почала вивчати рекомендації українських фахівців, таких як дієтолог Світлана Фус, пройшла онлайн-курс «Наука живлення» на FutureLearn. На цьому курсі мені дуже сподобався розділ про тарілки здорового харчування, які прийняті на державному рівні у різних країнах, які турбуються про здоров’я своїх громадян. Ще тоді я написала про це на Facebook, дивуючися, як це просто і доступно візуалізовано. Мені дуже хотілося, щоб і в Україні з’явилася така тарілка, адже це так просто зробити – всі рекомендації вже давно розроблені і прийняті до виконання у стількох країнах!



Вчора моя мрія збулася – я потрапила на презентацію першої, національної тарілки здорового харчування! Як сказав один зі спікерів: «Такі тарілки ви побачите будь-де у розвинених країнах – в садочках і школах, в офісах і магазинах, і навіть на зупинках транспорту». Навчання здоровому харчуванню дає свої плоди, наприклад, у Фінляндії, завдяки державним кампаніям з 1970 років до 2006 року смертність від серцево-судинних захворювань зменшилася на 80%!
Останні новини
- iPhone: Чому це найкращий вибір серед смартфонів?
- ТОП-5 книжкового рейтингу Goodreads з доставкою додому
- “Ми маємо бути надійним тилом для наших захисників та захисниць”: Історії трьох волонтерок про збори, добро та віру
- У світі пригод та подорожей: 7 дитячих і підліткових книжок
- “Малюючи мапу від минулого в майбутнє”: українські діти приєдналися до воркшопу Алевтини Кахідзе в Будинку Анни Франк Новости на главной
У Фінляндії 70-х років підійшли до цього питання, як до вирішення катастрофи національного рівня. В Україні 2017 року ситуація не краща. 50% населення старше 35 років мають надлишкову вагу і ожиріння, з віком цей показник ще погіршується. Зайва вага – одна з основних причин розвитку серцево-судинних недуг, від яких в Україні помирають двоє з трьох українців, а середня тривалість життя у нас на 10 років менше, ніж в європейських країнах. Протягом останніх десятиліть ситуація постійно погіршувалася, і зараз Україна входить в десятку країн, де тривалість життя менша, ніж у 70-х роках минулого століття.
Загальнонаціональні рекомендації щодо здорового харчування можуть стати тим першим кроком, яким ми розпочнемо вихід з безодні. Але для цього потрібно донести принципи правильного раціону до максимальної кількості громадян – від малят у садочку до пенсіонерів. Зі свого боку я готова взятися за шкільну аудиторію, оскільки маю відповідний досвід, завдяки edutainment-проекту Боброквест. Відразу ж після SHE Congress разом з однодумцями, волонтерами і активістами ми розпочали проект поки що під назвою #ЗдоровеХарчуванняДляДітей. Приєднуйтеся до нас, шукайте пости проекту за вищевказаним хештегом. Зараз у нас розпочався пілотний флешмоб #МійСуперСніданок, який покликаний в тренувальному режимі звернути увагу на необхідність снідати. План-максимум у цьому проекті – побудувати систему постійного додаткового, але обов’язково цікавого і практичного навчання в школах усієї України через онлайн- і офлайн-інструменти.
Повертаємося до вчорашнього заходу, на якому Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, презентував тарілку здорового харчування і 7 основних рекомендацій.
Наша тарілка не сильно відрізняється від європейських:
- Основну частину раціону мають складати овочі та бобові. Судячи з зображення тарілки – не менше третини щоденного обсягу їжі.
- Фрукти та ягоди – візуально 1/6 тарілки, 300 г на добу.
- Молочна і кисломолочна продукція – 1/6 тарілки, 2-3 порції на добу, низької жирності.
- Цільнозернові продукти, горіхи та насіння – 1/6 тарілки, 70-90 гр цільних злаків та 2 ложки горіхів та насіння на добу.
- Риба і м’ясо – 1/6 тарілки, риба – двічі на тиждень, м’ясо – переважно птиці, не червоне.
- Корисні олії – до 70 г рослинних олій на добу.
- Рідина – переважно вода, обсягом 4% від маси тіла.
- Сіль і цукор – обмежено, до 5 гр солі і 50 гр цукру.
7 основних рекомендацій щодо правильного харчування звучать так:
- Споживати адекватну кількість калорій зі здорових продуктів.
- Споживати різноманітну, корисну їжу (див. Тарілка здорового харчування).
- Зменшити споживання солі, цукру, жирів, а також технічно перероблених продуктів, трансжирів.
- Дотримуватися режиму харчування (3 основні прийоми їжі і 1-2 перекуси), сформувати здорові харчові звички.
- Пити достатньо рідини, в основному за рахунок простої природної води (зменшити споживання солодких напоїв, алкоголю – бажано до нуля).
- Дотримуватися правил харчової безпеки – чистота, свіжі продукти та ін.
- Бути фізично активними, рухатися протягом дня, не менше 30 хвилин для дорослих і 60 хвилин для дітей.
Сподіваюся, це був не разовий захід, а кампанія з пропаганди здорового способу життя у нас продовжиться і триватиме доти, доки не отримаємо таких же, або кращих показників, як у Фінляндії. Повний текст рекомендацій щодо здорового харчування дорослих.