Новий рік і Різдво — зимові свята, що сусідять у часі. І вони насамперед — про відчуття магії, радості й віри. Але водночас ці свята дуже різні за сприйняттям. Якщо Новий рік утілює щастя, яке так і виривається в довколишній світ, то Різдво хочеться зберегти всередині себе. Об’єднатися родиною та зробити всі теплі емоції спільною таємницею. Вона тільки ваша, а тому неймовірно цінна. Отже, і різдвяні страви мають бути іншими. Такими, ніби їх наповнили чимось особливим і неодмінно комфортним. Вони мають наче промовляти: «Усе добре, я поруч» і втілювати відчуття якоїсь магічної сили.
Рецепт пшеничної куті від шеф-кухаря Євгена Клопотенка
Рецепт на 6 порцій, час приготування — 1 година 30 хвилин (додатково 8 годин для замочування пшениці)
ІНГРЕДІЄНТИ
· 1 СКЛЯНКА ПШЕНИЦІ
· 8 СКЛЯНОК ВОДИ
· 50 Г ВЕРШКОВОГО МАСЛА (ЯКЩО ГОТУЄТЕ ЩЕДРУ КУТЮ) АБО 2 СТ. Л. СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ (ЯКЩО ПІСНУ)
· 2–3 СТ. Л. МЕДУ
· 2 СТ. Л. МАКУ
· 50 Г ВОЛОСЬКИХ ГОРІХІВ
· 100 Г КУРАГИ
· 30 Г РОДЗИНОК
· СІК І ЦЕДРА ОДНОГО ЛИМОНА ·1 СМ КОРЕНЯ ІМБИР
ПРИГОТУВАННЯ
- Пшеницю залийте чотирма склянками води на ніч, щоб вона набухла. Уранці злийте воду й залийте новими чотирма склянками води. Варіть на невеликому вогні 1 годину до готовності. Якщо після готовності в пшениці залишиться трохи води, то злийте її.
- У теплу кашу додайте вершкового масла (або рослинної олії) — так смак стане насиченішим.
- Курагу наріжте невеликими кубиками. Якщо курага дуже тверда, можна попередньо запарити її в окропі впродовж 5 хвилин.
- Додайте в кашу нарізану кубиками курагу й жменю родзинок, а також мак і корінь імбиру, натертий на дрібній тертці.
- Всипте жменю подрібнених волоських горіхів і перемішайте, щоб усі компоненти рівномірно розподілилися.
- Лимон добре помийте й промокніть паперовим рушником. Натріть цедру на дрібній тертці. Додайте в кутю 2–3 ст. ложки меду й цедру лимона.
- Додайте 1–2 ст. ложки лимонного соку й ще раз ретельно все перемішайте. Залиште кутю мінімум на 2 години в холодильнику, щоб вона настоялася.