Сприймати подорож лише як пляжний відпочинок — поширена помилка. Стосовно відпочинку на Кіпрі її припускаються особливо часто. Причина очевидна — майже 330 сонячних днів на рік посеред теплого Середземного моря, при тому, що вода на Кіпрі вважається найчистішою в Європі. Та все ж острів приховує набагато більше цікавого й несподіваного для мандрівників. Розгадували – разом із туроператором Join UP!.
Простір для відкриттів
Кіпр — невелика країна. Проте компактні розміри йдуть острову лише на користь, адже завдяки цьому буквально на кожному кроці можна знайти щось цікаве. Недарма, в путівниках весь Кіпр часто називають музеєм під відкритим небом. І це дійсно правда, адже тут чимало археологічних знахідок.
Так, чого лише вартують руїни давнього міста-держави Куріон, яке заснували понад три тисячоліття тому вихідці з давньогрецького міста Аргос. Тут можна знайти чимало античних мозаїк, будинок гладіаторів, а також відреставрований театр греко-римського періоду.
Ще одна знахідка для мандрівників — стародавні мозаїки Пафосу, на яких зображені сюжети відомих міфів. Ці мистецькі твори, що буквально пережили тисячоліття, дійсно вражають своєю красою. До того ж, у Центрі Ремесел поруч туристи можуть спробувати створити власну мозаїку й зрозуміти, наскільки це цікава й складна задача.
Також там все оповито міфами, саме Кіпр вважається островом Афродіти. Цій богині краси і кохання присвячений окремий маршрут — Шляхи Афродіти, який поєднує цікаві природні й історичні локації.
Музеї на острові є не тільки під небом, але й під водою. MUSAN — відомий на весь світ підводний скульптурний парк і навіть ліс. Щоправда ліс — штучний, але виготовлений із спеціальних нейтральних матеріалів, які не порушують екобаланс. Музей розташований на глибині до 10 метрів і відвідати його можна під час туру з аквалангом. Крім майже сотні скульптур тут також можна зустріти й підводних мешканців.
Природа як скарб
На відміну від курортних країн, де найцікавіше відбувається на узбережжі, Кіпр демонструє свій характер не тільки у моря. Гірські селища також приваблюють мандрівників особливою атмосферою, а також неймовірно смачними фруктами на місцевих ринках, локальним вином і хрусткою випічкою «аркатена».
Аромат цього хлібу відчувається ще сильніше після прогулянок мальовничими горами Троодос. Що особливо зручно — більшість маршрутів доступні мандрівникам без особливої підготовки, а часто ними гуляють і з дітьми.
Ще одна точка, яку варто відвідати — півострів Акамас. Саме так, навіть на острові є свій власний півострів. Тут збереглась природа в недоторканому вигляді, тож варто прогулятись гірськими стежками між дерев і подивитись на розташовану тут купель Афродіти — невеликий гріт у скелях із природним басейном.
На півострові збереглося чимало унікальних рослин і тварин, а якщо пощастить, то можна побачити навіть логгерхедів — величезних черепах, які припливають сюди відкладати яйця. Найчастіше їх зустрічають на віддаленому пляжі Лара.
Слід додати, що кіпріоти цінують свою природу, а тому ставляться до неї відповідально. На острові не женуться за натовпами туристів і хочуть, щоб острів зберігав свою унікальну атмосферу. Чистота відчувається всюди, а особливо на узбережжі — відзнаку Blue Flag мають 74 пляжи та 2 марини (гавані для яхт).
Смак Кіпру
Говорити про Кіпр і не згадати його кухню — майже неможливо. Останнім часом тут старанно розвивають екогастротуризм, тобто намагаються акцентувати увагу на традиційних стравах, що зроблені з місцевих продуктів з дотриманням усіх стандартів у екологічно чистій місцевості.
Одна з найвідоміших локальних страв — сир Халумі. Солоний, він зварений із козиного чи іноді овечого молока, а подають його найчастіше підсмаженим із овочами. Для тих, хто споживає м’ясо, знахідкою буде страва клефтіко — приготована за особливим рецептом баранина, яку тушкують багато годин.
Вікові традиції виноробства також не залишають байдужими ані кіпріотів, ані гостей курортів. На Кіпрі є цілих 7 винних маршрутів, проїхавши якими, можна дізнатись про процес виготовлення того чи іншого вина локального виробництва, і, звичайно, спробувати його.
Візитівкою є зроблене з родзинок солодке й густе вино Коммандарія. Тим, хто віддає перевагу більш легким винам, слід спробувати сухе біле Ксиністері. Ці сорти вин є унікальними, суто кіпрськими. До речі, й тут не обійшлось без музею, де можна дізнатись як про різні сорти місцевих він, так і про старовинні технології витримки в амфорах, що тут мали назву «пісарі».
Зрозуміло, що їжа — це ще й певний процес і досвід пізнання культури. Тому на острові варто відвідати в першу чергу маленькі таверни, які популярні як у найбільших містах, так і в невеликих селищах, де і кухня, і музика, і вся атмосфера пронизані місцевою традицією. А ще тут можна спробувати приготувати щось самостійно. Для цього є чимало воркшопів, де майстри й майстрині поділяться історією страви та навчатимуть робити її за традиційним рецептом. А якщо ви хочете поринути в кулінарну атмосферу острова цілком і повністю, то варто спробувати маршрути від проєкту Heartland of Legends. Вони розроблені для тих, хто цікавиться зануренням у місцеве життя, любить насолоджуватись, а не поспішати й уникає курортної метушні.
Гостинність кіпріотів
Кажуть, що українцям із кіпріотами нескладно порозумітись. Місцеві також мають досвід війн та окупації понад 30% території (так звана Турецька Республіка Північного Кіпру). Тим не менш, країні вдалось розвинутись і стати повноправним членом ЄС. Тут із розумінням ставляться до українців і намагаються зменшити частку туристів із країни-агресора (з 2022 року для громадян рф скасовані спрощені процедури отримання туристичних віз).
Кіпріоти гостинні й щиро раді вітати українців на своєму острові. Тури на острів від українського туроператора Join UP! доступні в різних форматах: від бюджетної подорожі на тиждень (від 20 197 грн) до розкішних апартаментів deluxe ultra all-inclusive за 50 000 грн за сім днів. Найбільш комфортні пропозиції — між крайнощами. Напівпансіон (сніданок і вечеря) у Ларнаці в чотиризірковому готелі Sandy Beach Hotel 4* коштуватиме від 37 890 грн, на узбережжі Пафосу у 4* готелі Golden Coast Hotel – 41 122 грн*, з дворазовим харчуванням.
Дістатися Кіпру з Києва доволі легко. Найбільшу частину шляху займатиме подорож до Кишинева — близько 14 годин автобусом, а потім трохи більше двох годин літаком до Ларнаки, де буквально через кілька хвили ви опинитесь у своєму готелі.
У сучасній Україні подорож — це перш за все можливість хоч на деякий час уникнути стресового перевантаження. Кіпр в цьому плані ідеальне місце, де можна розслабитись, заспокоїтись і отримати враження, яких вистачить надовго.
*вказані ціни – за одну особу, при двомісному розміщенні, актуальні на момент публікації матеріалу