Вважається, що полуниця з’явилася в Європі в 16 столітті, коли її завезли з Північної Америки французькі дослідники. До цього в Європі культивувалися лише дикі види полуниці, які значно відрізнялися за смаком і розміром від сучасних сортів. Проте деякі дослідники вважають, що полуниця росла в Азії протягом тисячоліть. Археологічні знахідки свідчать про те, що полуницю вживали в їжу в Китаї ще в 3 столітті до н.е. Якби там не було, але полуниця вже давно перестала бути лише інгредієнтом для десертів. Її сміливо додають до салатів, м’ясних страв, роблять з неї освіжаючі напої та пікантні соуси.
Курячі грудки з полуничним соусом
Інгредієнти:
- 2 курячі грудки
- 250 г свіжої полуниці
- 1/2 склянки білого вина
- 1 столова ложка меду
- 1 столова ложка лимонного соку
- 1/2 чайної ложки солі
- 1/4 чайної ложки чорного меленого перцю
- 1 столова ложка оливкової олії
Для соусу:
- 1/2 склянки полуничного пюре
- 1/4 склянки бальзамічного оцту
- 1 столова ложка меду
- 1 чайна ложка крохмалю кукурудзяного
- 1/4 чайної ложки солі
Приготування:
- Курячі грудки помити, обсушити паперовим рушником. Злегка посолити, поперчити.
- Розігріти оливкову олію на сковороді на середньому вогні. Обсмажити курячі грудки з обох боків до золотистої скоринки, приблизно по 5 хвилин з кожного боку.
- Перекласти курку на тарілку, дати трохи охолонути.
- Для соусу: в блендері подрібнити полуницю до стану пюре. Процідити пюре через сито, щоб видалити насіння.
- У каструлі змішати полуничне пюре, бальзамічний оцет, мед, крохмаль кукурудзяний і сіль. Довести до кипіння, постійно помішуючи, варити 1-2 хвилини, поки соус не загусне.
- Додати до соусу трохи соку зі сковороди, де смажилась курка.
- Повернути курячі грудки на сковороду, залити полуничним соусом. Тушкувати на повільному вогні 5 хвилин, щоб курка просочилася соусом.
- Подавати курячі грудки з полуничним соусом з гарніром з рису, пасти або овочів.
Поради:
- Для більш насиченого смаку соусу можна додати 1/4 чайної ложки ванільного екстракту.
- Якщо у вас немає блендера, полуницю можна розім’яти вилкою.
- Замість бальзамічного оцту можна використовувати яблучний.
- Подавайте страву зі свіжою зеленню, наприклад, петрушкою або кропом.
Маргарита зі свіжою полуницею
- 10 ягід свіжої полуниці
- 50 мл срібної текіли
- 30 мл апельсинового лікеру
- сік половини лайма
- 1/2 столової ложки меду
- лід
- трохи цукру для оздоблення келиха
Приготування:
- Подрібніть у блендері полуницю (залишивши кілька штук для прикраси келиха).
- Додайте в блендер текілу, апельсиновий лікер, сік лайма, мед, перемішайте.
- Додайте льоду і ще раз подрібніть.
- Оздобте охолоджений келих цукром, розлийте коктейль, прикрасьте полуницею.
Салат з полуницею, фетою та шпинатом
Інгредієнти:
- 200 г свіжого шпинату
- 250 г свіжої полуниці
- 150 г сиру фета
- 1/4 склянки оливкової олії
- 2 столові ложки лимонного соку
- 1 столова ложка меду
- 1/2 чайної ложки солі
- 1/4 чайної ложки чорного меленого перцю
Приготування:
- Шпинат помити, обсушити паперовим рушником.
- Полуницю помити, видалити хвостики. Розрізати ягоди на половинки або четвертинки, залежно від розміру.
- Фету нарізати кубиками.
- В мисці змішати оливкову олію, лимонний сік, мед, сіль і перець.
- Додати шпинат, полуницю та фету до заправки.
- Обережно перемішати салат, щоб не пошкодити ягоди.
- Подавати салат негайно, поки шпинат не втратив свою свіжість.
Поради:
- Для більш насиченого смаку можна додати до салату трохи бальзамічного оцту.
- Замість фети можна використовувати інші сири з солоним смаком, наприклад, козячий сир або бринзу.
- До салату можна додати горіхи, насіння або сушені ягоди для додаткової текстури та смаку.
- Цей салат можна подавати з грінками або скибочками цілозернового хліба.
Інгредієнти:
Для тіста:
- 250 г борошна
- 150 мл теплої води
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 чайна ложка сухих дріжджів
- 1/2 чайної ложки солі
Для соусу:
- 200 г томатів у власному соку
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 цибулина
- 1 зубчик часнику
- 1 столова ложка орегано
- 1/2 чайної ложки солі
- 1/4 чайної ложки чорного меленого перцю
Для начинки:
- 250 г моцарели
- 250 г свіжої полуниці
- 1 столова ложка бальзамічного оцту
- 1 столова ложка оливкової олії
- Свіжа м’ята (за бажанням)
Приготування:
- Приготувати тісто: У мисці змішати борошно, дріжджі та сіль. Додати теплу воду та оливкову олію. Замісити тісто до однорідної консистенції. Накрити миску рушником і поставити в тепле місце на 1 годину, щоб тісто піднялося.
- Приготувати соус: Цибулю дрібно нарізати, часник подрібнити. Розігріти оливкову олію на сковороді, обсмажити цибулю до золотистого кольору. Додати часник і орегано, обсмажити ще 1 хвилину. Додати томати у власному соку, сіль і перець. Тушкувати на повільному вогні 15 хвилин.
- Розігріти духовку до 220°C.
- Тісто розділити на дві частини. Розкачати дві круглі піци.
- Викласти тісто на деко, змащене оливковою олією.
- Змастити тісто томатним соусом.
- Нарізати моцарелу скибочками, викласти на піцу.
- Полуницю помити, видалити хвостики. Розрізати ягоди на половинки або четвертинки, залежно від розміру. Викласти полуницю на піцу.
- Збризкати піцу бальзамічним оцтом і оливковою олією.
- Випікати піцу 15-20 хвилин, до золотистого кольору.
- Перед подачею посипати піцу свіжою м’ятою (за бажанням).
Поради:
- Для більш насиченого смаку до соусу можна додати трохи базиліку.
- Замість бальзамічного оцту можна використовувати яблучний.
- До піци можна додати інші ягоди, наприклад, малину або чорницю.
- Цю піцу можна подавати як гарячу, так і холодну.
Інгредієнти:
Для лосося:
- 4 філе лосося (приблизно по 150 г кожне)
- 1 столова ложка оливкової олії
- Сіль і перець до свого смаку
Для сальси:
- 250 г свіжої полуниці
- 1 цибулина
- 1 лайм
- 1 пучок кінзи
- 1/4 чайної ложки чилі пластівців (за бажанням)
- 1 столова ложка оливкової олії
- Сіль і перець до свого смаку
Приготування:
- Розігріти духовку до 200°C.
- Лосось посолити, поперчити. Розігріти оливкову олію на сковороді обсмажити лосось по 2-3 хвилини з кожного боку до золотистої скоринки.
- Викласти лосось на деко, застелене пергаментним папером. Запікати в духовці 10-15 хвилин, до готовності..
- Приготувати сальсу: полуницю помити, видалити хвостики. Розрізати ягоди на дві частини. Цибулю дрібно нарізати. З лайма вичавити сік. Кінзу подрібнити.
- У мисці змішати полуницю, цибулю, сік лайма, кінзу, чилі пластівці (за бажанням), оливкову олію, сіль і перець.
- Подавати лосось з полуничною сальсою.
Поради:
- Для більш насиченого смаку сальси можна додати трохи бальзамічного оцту.
- Замість чилі пластівців можна використовувати свіжий чилі.
- До сальси можна додати інші ягоди, наприклад, малину або чорницю.
- Цю страву можна подавати з рисом, овочами або салатом.