Різдво — чи не найбільш сімейне свято, однією з основних традицій якого є приходити до рідних на гостину, а значить обов’язково частувати інших і самим отримувати гостинці. Один з найпопулярніших шеф-кухарів України Євген Клопотенко рекомендує святкові страви, які порадують ваших рідних і друзів під час різдвяного сімейного застілля.
Вегетаріанський пиріг вівчаря

Розраховано на 6 порцій, час приготування — 40 хвилин.
Інгредієнти
·1 ЦИБУЛИНА
·1 МОРКВИНА
·2 ЗУБЧИКИ ЧАСНИКУ
·2 СТ. Л. СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ ·6–7 КАРТОПЛИН
·200 Г СОЧЕВИЦІ (ЧЕРВОНОЇ АБО ЗЕЛЕНОЇ)
·1 Ч. Л. СУХОГО ОРЕГАНО ·50 Г ТОМАТНОЇ ПАСТИ
— СІЛЬ, ПЕРЕЦЬ
Приготування
- Картоплю відваріть до готовності, додайте половину порції олії та зробіть пюре. Сочевицю відваріть до стану напівготовності, часник подрібніть.
- Розігрійте духовку до 180 °C. Дрібно нарізану цибулю пасеруйте до напівготовності з рештою олії, потім додайте потерту моркву і готуйте ще 5–7 хвилин. Додайте томатну пасту, часник, сухий орегано, відварену сочевицю та влийте 100 мл води. Тушкуйте кілька хвилин, не забудьте про сіль і перець.
- Викладіть масу в форму, а зверху рівномірно розподіліть картопляне пюре. Запікайте 20–25 хвилин до появи золотистої скоринки.
Вергуни бабусині з цукровою пудрою
Розраховано на 6 порцій, час приготування — 45 хвилин.
Інгредієнти
·400 Г БОРОШНА
·250 МЛ КЕФІРУ
·1 ЯЙЦЕ
·2 СТ. Л. ЦУКРУ
·50 Г ВЕРШКОВОГО МАСЛА ·1 Ч. Л. СОДИ
·ДРІБКА СОЛІ
·350 МЛ ОЛІЇ (ДЛЯ СМАЖЕННЯ)
·2 СТ. Л. ЦУКРОВОЇ ПУДРИ (ДЛЯ ДЕКОРУ)
Приготування
- Підготуйте тісто для вергунів. У борошно додайте кефір, яйце, цукор, вершкове масло, соду та сіль. Замісіть м’яке тісто, яке не липне до рук.
- Накрийте тісто чистим рушником і залиште на столі на 20 хвилин, щоб «відпочило». Посипте стіл борошном і розкачайте тісто в пласт завтовшки близько 0,4–0,5 см. Наріжте ромбами зі стороною 5–6 см і посередині кожного ромба зробіть розрізи завдовжки 2 см.
- Проверніть гострий кут ромба через розріз посередині, щоб сформувати вергун. Підсмажте в розігрітій олії на сковорідці по 2 хвилини з кожного боку до золотистої скоринки.
- Викладіть готові вергуни на паперовий рушник — він вбере зайву олію. Холодні вергуни перед подачею щедро притрусіть цукровою пудрою.
Короп фарширований
Розраховано на 6 порцій, час приготування — 3 години.
Інгредієнти
·1,5–2 КГ КОРОПА
·4 ШМАТОЧКИ БАТОНА
·50 МЛ ВЕРШКІВ 33 % ЖИРНОСТІ
·70 Г САЛА
·120 Г ПЕЧЕРИЦЬ
·1 МОРКВИНА
·1 ЦИБУЛИНА
·2 ВАРЕНІ ЯЙЦЯ
·1 СИРЕ ЯЙЦЕ
·3 ЗУБЧИКИ ЧАСНИКУ
· ПОЛОВИНА ЛИМОНА
·2 СТ. Л. СМЕТАНИ
·3 СТ. Л. ВЕРШКОВОГО МАСЛА
· СІЛЬ, ПЕРЕЦЬ
Приготування
1. Коропа очистьте від луски. Зніміть шкіру з тушки рибини, але плавники залиште (допоможіть собі кухонними ножицями). Надрізи хребта зробіть біля голови та хвоста. Натріть шкіру соком лимона й залиште маринуватися.
2. Приготуйте фарш. Візьміть обрізки рибної м’якоті, моркву, печериці, сало, цибулю та варені яйця. Варені яйця нададуть страві цікавого присмаку, а сало з печерицями — соковитості. Перемеліть усі складники на м’ясорубці з найдрібнішим ситом, щоб у їжу не потрапили дрібні кістки. Додайте сире яйце, сіль і перець. Ретельно вимішайте фарш до однорідного стану.
3. Розгорніть шкіру коропа й викладіть фарш. Сформуйте тушку, рівномірно розподіливши начинку всередині. Зашийте живіт коропа кулінарною ниткою.
4. Тушку коропа перекладіть на деко з пергаментом, попередньо змастивши його олією. Додатково змастіть коропа сметаною для утворення золотистої скоринки.
5. Готуйте фаршированого коропа в духовці при температурі 180 °C упродовж 45 хвилин. Дістаньте з духовки, дайте охолонути й поставте в холодильник мінімум на 2 години.
6. Подавайте холодним.
Чай трав’яний із журавлиною
Розраховано на 6 порцій, час приготування — 15 хвилин.
Інгредієнти
·2 СТ. Л. ЛИПОВОГО ЦВІТУ
·40 Г СУХОЇ ЖУРАВЛИНИ
·1 Л ВОДИ
·5 ГІЛОЧОК ЧЕБРЕЦЮ
·МЕД
Приготування
- У заварний або скляний чайник насипте 2 ст. л. липового цвіту, жменю сухої журавлини й покладіть гілочки чебрецю. Залийте крутим окропом і настоюйте впродовж 10 хвилин.
- Подавайте чай гарячим уприкуску з медом. Або дайте завареному чаю охолонути до 45 °C і додайте улюблений мед на свій смак.