Сир та вино: як правильно поєднувати різні сорти

30 января, 2022

Чи задумувалися ви над поєднанням смаків, коли обирали вино до сиру? Можна піти від простого й пити завжди своє улюблене вино з усіма сирами. А можна — експериментувати та створювати нові смакові поєднання.

Оксана Чернова, дипломована сирна експертка, одна із засновниць фестивалю ProCheese Awards, гастромандрівниця та дослідниця сирної культури, розповідає про найпопулярніші сирно-винні пари, щоб ви могли спробувати вже сьогодні ввечері.

Блакитні сири + солодкі вина 

Ця пара досить проста — солоність і гострота блакитних сирів у цьому випадку компенсуються солодкістю вина. Спробуйте поєднати блакитні сири з так званими льодовими винами, які виробляють на базі вже відомих вам сухих Riesling та Grüner Veltliner.

Розуміючи, що зараз усі надають перевагу сухим  винам, хочу порекомендувати своє улюблене поєднання — Рокфор + біле сухе вино Шаблі. 

Рішуча. Справжня. Небайдужа.

17 грудня 2025 року у Києві SHE Congress від WoMo об’єднає понад 2000 учасниць та більш ніж 25 спікерок для обміну сценаріями жіночої реалізації. Лідерки бізнесу, ІТ, культури та інших напрямів поділяться досвідом подолання викликів війни, ефективної організації робочих процесів та стратегіями управління.

Забронюйте Вашу участь вже сьогодні!

Сири з митою скоринкою + ігристі вина 

Такий яскравий представник цієї категорії, як Лангр, заведено афінувати шампанським. Це не спроста, адже завдяки схожим ноткам продукти з одного регіону будуть гармонійно поєднуватися між собою. У випадку з Лангром це правило спрацьовує, адже сир народився в регіоні Шампань, де й виготовляють однойменний напій із бульбашками. 

Якщо ви не любите ігристі вина, раджу обрати червоні бургундські. Вони стануть чудовою парою до сиру Епуас. Вгадайте, де він народився? Правильно, у Бургундії. 

 

Свіжі козячі сири + білі вина 

Свіжі козячі сири типу Шевре завжди мають травʼянистий, іноді квітковий аромат, тому чудово їх підкреслюють: легкі білі вина — Совіньйон Блан, Піно Гріджіо, Рислінг; червоне Tempranillo; легкі рожеві вина. 

Напівтверді сири + червоні вина 

Існує велика кількість напівтвердих сирів, усі вони мають різні смаки. Мої улюблені пари:

  1.  Грюйер + Гевюрцтрамінер;
  2. Амадеус + австрійські квіткові вина (обов’язково спробуйте Weingut Wieninger, Nussberg Alte Reben);
  3. Манчего + насичені червоні вина, наприклад, Tempranillo;
  4. Тет де Муан + червоні бургундські вина.

Тверді сири + ігристі вина 

Одні з моїх найулюбленіших поєднань — Грана Падано з Martini Asti чи Москато дʼАсті. Тут ідеально усе: спокуслива солодкість вина у поєднанні з цитрусовою солодкістю сиру. Це справжня любов із першого ковтка вина та скибочки сиру! 

Те ж саме стосується і Парміджано Реджано. Він має подібні нотки до Грана Падано, тому смакувати не пересмакувати. А якщо полюбляєте червоні вина, то сміливо купуйте пляшечку червоного Кʼянті або Піно Нуар.

Перерахувати усі вдалі поєднання — неможливо. Багато залежить від ваших уподобань і свіжості сиру, смак і аромат якого можуть змінюватися по мірі закінчення терміну придатності.