Геловін — моторошне та захоплююче свято, яке приховує у собі безліч таємниць. До цього свята, яке щорічно відзначається 31 жовтня, люди готуються заздалегідь: купують страшні прикраси для дому, перевдягаються у лякаючі костюми та готують тематичні закуски та страви, аби вразити своїх гостей.
Тому сьогодні ми хочемо вразити вас, презентувавши рецепти страшно красивих тортів, які можуть стати зіркою вашого святкового столу на Геловін 2024.
Читайте також: Що приготувати на Геловін: тематичні рецепти «страшних» страв
Що приготувати на Геловін: рецепт пряного гарбузово-яблучного торта з ірисками
Цей вражаючий торт, вкритий шарами карамелі та шоколаду, з центральною частиною з липких, солодких яблук в ірисках.
Інгредієнти:
- 4 яйця
- 200 г темно-коричневого м’якого цукру
- 150 мл арахісової олії
- 100 г родзинок
- 100 г сушеної кокосової стружки
- ½ ч.л суміші спецій
- 200 г борошна грубого помелу
- 375 г гарбуза, очищеного та натертого на тертці
- 50 г цукрової пудри (за бажанням для прикрашання)
Для ірисок з яблук:
- 3 невеликих яблука
- 200 г цукрової пудри
- ½ ч.л білого винного оцту
- 2 ст.л золотистого сиропу
- 2 ст.л подвійних вершків
- 50 г кураги, дрібно нарізаної
- 150 г очищених фісташок, дрібно нарізаних
- 3 шоколадні палички
Читайте також: Що приготувати з гарбуза: 5 простих рецептів
Для глазурі:
- 275 г несолоного вершкового масла, розм’якшеного
- 300 г цукрової пудри, просіяної
- 75 г какао-порошку, просіяного
Для солоної карамелі:
- 397 г карамелі зі згущеного молока
- ½ ч.л пластівців морської солі
- 65 г чорного шоколаду
Спосіб приготування:
Розігріти духовку до 190°C, вентилятор 170°C. Змастіть дно і боки 2 круглих форм розміром 19 см, потім вистеліть їх антипригарним папером для випічки.
Читайте також: Що приготувати з груш: найсмачніші осінні рецепти
Щоб приготувати корж, збийте яйця і цукор у великій мисці. Поступово влийте олію, постійно збиваючи. Додайте решту інгредієнтів для тіста, а потім розділіть по формах. Випікайте 30-35 хвилин, поки не підніметься і не стане пружним. Охолодіть протягом 2 хвилин, перш ніж виймати з форми, потім перекладіть на решітку і залиште до повного охолодження.
Тим часом приготуйте яблука для ірисок. Вимийте яблука в гарячій воді, щоб видалити восковий наліт, потім викладіть на деко з антипригарним папером для випічки й наколіть кожне яблуко шпажкою. Нагрійте цукор у невеликій каструлі з 50 мл води до повного розчинення. Додайте оцет і сироп та доведіть до кипіння. Варити 10-12 хвилин, поки крапля не застигне, якщо капнути в склянку з холодною водою. Додайте вершки й варіть 1-2 хвилини, потім зніміть з вогню.
Висипати сушені абрикоси та 50 г фісташок на тарілку. Обваляйте кожне яблуко в ірисках, а потім занурте в фісташково-абрикосову суміш. Перекладіть на папір для випічки, щоб застигли. Вийміть шпажки й замініть їх шоколадними паличками, щоб надати кожному яблуку «стеблинку».
Для глазурі збийте 250 г розм’якшеного вершкового масла з цукровою пудрою та какао-порошком. Для солоної карамелі покладіть решту масла в невелику каструлю з карамеллю зі згущеного молока і нагрівайте разом, помішуючи, до отримання однорідного соусу. Зніміть з вогню, додайте сіль і залиште охолоджуватися, поки будете перемазувати торт.
Покладіть одну половину коржа на тарілку і розподіліть зверху 2-3 ст.л глазурі. Посипте 50 г фісташок. Зверху покладіть другий корж, а потім розподіліть решту масляної глазурі зверху і з боків торта.
Вилити половину солоної карамелі й розподілити по краях так, щоб вона стікала по боках. Подрібніть 15 г чорного шоколаду і розмішайте з рештою карамелі, поки вона не розтопиться; вилийте на торт і дайте стекти по боках, створюючи чіткий другий шар.
Акуратно викладіть яблука в ірисках на верх торта плодоніжками догори й посипте рештою фісташок. Розтопити решту шоколаду в жароміцній мисці над каструлею з киплячою водою і полити яблука та торт.
Читайте також: Що приготувати з яблук: найсмачніші осінні рецепти
Якщо прикрашаєте цукровою пудрою, розтопіть цукор у невеликій каструлі, не помішуючи, на середньому вогні. Зніміть з вогню, коли цукор стане золотисто-коричневим, і залиште трохи охолонути. Потім тримайте сковорідку над тортом і за допомогою виделки нанесіть карамель на торт і яблука в ірисках.
Геловін 2024: рецепт торта «Павутиння»
Налякайте своїх гостей до смерті цим моторошним тортом у вигляді павучого гнізда. Він може виглядати жахливо з чорною вдовою, що сидить на верхівці, але справжній сюрприз чекає всередині.
Інгредієнти:
Для пирога:
- 180 г вершкового масла, розм’якшеного, плюс додатково для змащування
- 400 г цукрової пудри
- 3 яйця, збиті
- 2 ч. л ванільного екстракту
- 3 тюбики червоного харчового барвника по 10 г
- 500 г звичайного борошна
- 50 г какао-порошку
- 1 упаковка пахти 284 мл
- 1½ ч.л бікарбонату соди
- 1 ст.л яблучного оцту
Для масляної глазурі:
- 300 г злегка підсоленого вершкового масла, розм’якшити
- 225 г цукрової пудри, просіяної, плюс додатково для обсипання
- 1½ ст. молока
- 2 ч.л меленої кориці
- ½ ст.л ванільного екстракту
Для прихованих яєць павука:
- 3 кульки стеблового імбиру, дрібно нарізані
- 175 г білого розтопленого шоколаду
- 50 г висушеної кокосової стружки
Для мух:
- 8 родзинок в шоколаді
- 16 пластівців мигдалю
Для прикраси:
- 1 блок готової до розкатування помадної глазурі вагою 1 кг
- 170 г білого мінізефіру (для павутинки)
Читайте також: Що приготувати зі слив: 5 смачних та простих рецептів
Спосіб приготування:
Розігріти духовку до 180°C, вентилятор 160°C. Змастіть маслом і вистеліть формочки для сендвічів розміром 3 на 20 см. Для коржа збити вершкове масло з цукром у міксері за допомогою електричного вінчика до легкої та пухнастої маси. Поступово додайте яйця, добре збиваючи після кожного додавання. Додати ваніль і червоний харчовий барвник.
В окрему миску просійте борошно, какао-порошок і 1 ч. л солі. Додайте третину борошняної суміші в миску з яйцями, а потім третину пахти. Повторюйте, доки не буде додано все борошно та пахту.
У невеликій мисці змішати соду та оцет і додати до тіста, збиваючи до однорідності. Рівномірно розподілити тісто по формах і випікати 28-30 хвилин, або до тих пір, поки шпажка, вставлена в центр, не вийде чистою. Вийміть паски з духовки й залиште охолоджуватися у формах на 10 хвилин, а потім перекладіть на решітку для повного охолодження.
Читайте також: Американський яблучний пиріг з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
Коли корж охолоне, розріжте його навпіл по горизонталі, щоб вийшло 6 шарів. За допомогою формочки для печива діаметром 8 см виріжте з середини 4-х коржів круг і обережно вийміть, залишивши отвір. Висипте кружечки в миску і відкладіть для яєць павука.
Для вершкової глазурі покладіть вершкове масло в міксер і збивайте протягом 5-8 хвилин, поки воно не стане м’яким і пухнастим. Додайте половину цукрової пудри та, починаючи з низької швидкості, збивайте 3-5 хвилин. Вбити решту цукрової пудри, потім додати молоко, корицю та ванільний екстракт, перемішати до однорідності. Накрити кришкою і поставити в холодильник.
Для прихованих яєць павуків покласти крихти торта, що залишилися, в миску з 3 ст.л масляної глазурі та імбиром; перемішати, щоб з’єднати. Чистими руками сформувати кульки шириною приблизно 1,5 см. Викладіть на тацю, накрийте харчовою плівкою і поставте в холодильник на 1 годину (або заморозьте на 15 хвилин).
Розтопити білий шоколад у жароміцній мисці, встановленій над каструлею з неглибокою киплячою водою. Занурте кожну кульку в шоколад, а потім вийміть виделкою, даючи зайвому шоколаду стекти. Обваляйте кульки у висушеній кокосовій стружці та викладіть на деко, застелене антипригарним папером для випічки. Поставте в холодильник на 30 хвилин або до повного застигання.
Тим часом приготуйте мух. Гострим ножем акуратно зробіть надріз з обох боків кожної родзинки й встроміть в щілину мигдалеву крихту, щоб вийшли крильця. Відкладіть в сторону.
Читайте також: Гарячий шоколад: топ-5 найкращих рецептів з різними смаками
Щоб зібрати торт, покладіть один корж без дірок на підставку для торта. Змастіть шаром вершкового крему, а потім викладіть ще один корж — цього разу з отворами. Змастіть ще одним шаром масляного крему і повторіть цю процедуру з іншими трьома коржами з отворами, щоб утворилася центральна порожнина. Наповніть порожнину стільки яєць павуків, скільки в неї поміститься, а потім накрийте рештою коржів. Розподіліть глазур, що залишилася, зверху і з боків торта (це називається крихтою), а потім поставте в холодильник принаймні на 30 хвилин.
Для прикраси посипте чисту робочу поверхню цукровою пудрою і розкатайте помадну глазур в коло, достатньо велике, щоб покрити верх і боки торта. Підніміть глазур качалкою і нанесіть її на торт. Розрівняйте глазур зверху і з боків, а потім обріжте надлишки глазурі біля основи.
Покладіть зефір у миску, придатну для використання в мікрохвильовій печі, і розігрійте в режимі 30-секундних циклів, доки він не розплавиться. Перемішайте розтоплений зефір, поки він не охолоне, а потім пальцями зачерпніть невелику кількість, потягніть і розтягніть його, щоб вийшли тонкі, схожі на павутиння пасма; прикрасьте весь торт так безладно, як вам подобається. Прикріпіть мух до павутинки з зефіру. Зверху торт прикрасьте пластиковим павуком або купіть заготовку шоколадну.
Жахливий двоярусний торт на Геловін
Цей простий рецепт торта на Геловін ідеально підходить для вечірки в останню хвилину, адже потрібно лише прикрасити два готові бісквіти чорною глазур’ю та цією зеленою «краплею» з білого шоколаду. Чорна та зелена глазур створюють драматичний ефект, який сподобається гостям, та й на смак — смакота.
Інгредієнти:
- 2 пачки заготовлених безквітних коржів для торта
- 150 г несолоного вершкового масла
- 300 г цукрової пудри, плюс додатково для посипання
- 2 пачки готової до розкатування чорної глазурі по 250 г
Для крапельної глазурі:
- 300 г білого шоколаду, дрібно нарізаного
- 150 мл подвійних вершків
- 1 тюбик зеленого гелевого харчового барвника по 10 г
Спосіб приготування:
Покладіть 1 бісквітний корж на 22-сантиметрову дошку для торта. Обріжте другий корж так, щоб він мав діаметр 10 см, і відкладіть вбік. Щоб приготувати масляний крем, покладіть вершкове масло в миску і поступово додайте цукрову пудру, доки вона не змішається. Викладіть масляний крем на обидва коржі (тримаючи їх окремо), щоб покрити та розрівняти мастихіном.
Щоб покрити великий торт чорною глазур’ю, розкатайте коло діаметром 17 см на антипригарному папері для випічки (для цього вам знадобиться близько 120 г глазурі). Дуже обережно збризніть невеликою кількістю холодної води. Покладіть на корж мокрою стороною донизу й обріжте надлишки, залишивши обрізки. Виміряйте висоту й окружність торта і розкатайте стільки глазурі, щоб вийшов прямокутник такого розміру. Змочіть його невеликою кількістю води і приклейте мокрою стороною до боків торта. Обережно розгладьте боки пластиковою лопаткою для торта або руками. Повторіть з рештою чорної глазурі, щоб покрити маленький корж, зробивши 10-сантиметровий круг для верхівки.
Читайте також: Що приготувати з кабачків? Смачні та прості рецепти страв на будь-який смак
Покладіть шоколад у термостійку миску. Нагріти вершки в каструлі на середньому вогні, поки не почнуть утворюватися бульбашки, потім вилити на шоколад в мисці і перемішати. Залиште охолоджуватися на 5 хвилин, потім додайте харчовий барвник до однорідного яскраво-зеленого кольору. Дати охолонути майже до кімнатної температури.
Вилийте зелену глазур на торт або нанесіть її трубочкою, щоб вона стікала по краях. Дати трохи застигнути, а потім покласти зверху менший корж. Якщо потрібно, використовуйте шпажку, щоб утримати тістечка на місці.
Порада: Щоб покрити дошку для торта, розкатайте додатково 250 г чорної глазурі й приклейте її цукровою пудрою, змішаною з водою. Обрізати, дати висохнути, а потім покласти зверху торт. Щоб вирізати глазур рівно, скористайтеся формочкою для піци та лінійкою.