Усвідомлене харчування як ресурс для якісного життя

07 октября, 2024
Катерина Крупкіна

Серед базових потреб людини — їжа та відчуття безпеки й психологічного комфорту. Частково їх покриває усвідомлене харчування, яке дає організму поживні речовини, психологічний спокій та стресостійкість. Про те, як зробити усвідомлене харчування стилем життя, розповіла Катерина Крупкіна — нутриціологиня з міжнародною освітою, health-коучиня та засновниця школи свідомого харчування Mindful Eating School. Катерина підходить до пошуку ресурсу через зміну образу життя та формування свідомої особистості.

У сучасному світі ми живемо в оточенні величезної кількості їжі. Це як рятує нас від голоду, так і спонукає часом обирати легший шлях — їмо неякісні продукти, на ходу, а часом і зовсім забуваємо поїсти.  Такий вибір може призвести до зайвої ваги, діабету, загальних проблем зі здоров’ям та погіршення психічного стану. 

Звісно, якщо ви перебуваєте в екстремальних умовах, де головне з’їсти бодай щось, важливо насамперед опікуватися отриманням енергії та сил. Коли ж ви маєте можливість контролювати свій раціон, варто стежити за його поживністю та тим, як на обране харчування реагує ваше тіло. 

Останнє — критично важливий маркер. Є достатньо наукових досліджень, які підтверджують, що їжа приносить заспокоєння та знижує ризик розвитку депресії. Зокрема, це довела ця праця 2017 року, яку обговорювали у Гарварді. До цього ж додаються фізіологічні ознаки того, що харчування вам пасує, серед яких, зокрема, безпроблемне травлення, наявність енергії після їди, відсутність здуття та важкості.  

Усвідомлене харчування поєднує в собі самоусвідомлення, уважність до реакцій організму та вибір якісних продуктів. 

Нові стратегії лідерства: досвід BRAVE1, PR-service, Raiffeisen Bank, ПУМБ та 40 інших провідних топменеджерів та державних діячів.

11 квітня на Business Wisdom Summit зануртесь у світ бізнесу, дізнайтесь, як лідери трансформують індустрії та створюють нові можливості для розвитку та співпраці. Відвідайте захід, щоб отримати реальні поради та інсайти від тих, хто вже досяг успіху.

Забронювати участь

Крок перший: самоусвідомлення

Самоусвідомлення — це про турботу про себе. У межах харчування важливо розуміти, що їжа є фундаментом вашого здоров’я і наповнювати кошик поживними продуктами. Тобто тими, які є джерелами білків, жирів, вуглеводів та клітковини та є цільними й необробленими. Також можна формувати харчування згідно з вашими цілями. Однак прагнете ви схуднути, відновитися після хвороби чи просто підтримувати здоров’я, раціон не має суттєво відрізнятися від звичайного, оскільки головна мета — зробити усвідомлене харчування стилем життя. Щоб це здійснити, будьте уважними до реакцій організму. 

Крок другий: чуйте своє тіло

Головне правило усвідомленого харчування — їсти за почуттям фізичного голоду та стежити за відчуттями в тілі. Це легко, якщо ставитися до приймання їжі, як до медитації. Ключове тут уповільнення та надання собі 10-15 хвилин на те, щоб бути у моменті, відчувати текстуру та смак їжі, розуміти подобається вона вам чи ні, чи насичує, чи приносить задоволення. 

Крок третій: продукти та правило 80 на 20

Стосовно задоволення є корисний підхід 80 на 20, де 80% — це поживні продукти, які наповнюють організм потрібними елементами, а 20% — улюблені смаколики на кшталт чипсів, фастфуду та газованих напоїв. Харчування за цим принципом дозволяє мати різноманітний та збалансований раціон й не обмежувати себе у менш поживній їжі, яку ми любимо за емоції, які вона нам дає. 

Загалом усвідомлене харчування — це наші відносини з їжею. Щоб ці відносини були здоровими, важливо приймати себе та свої бажання, знати, які овочі, фрукти, білок та злаки найкраще сприймає ваш організм і спокійно час від часу тішити себе улюбленими смаколиками.

Немає хорошої та поганої їжі, є лише наше відношення до себе та свого життя. У своїй школі харчування я допомагаю побудувати зв’язок між собою та їжею без жодних обмежень та стресу для організму та психіки.  Їжа має дарувати енергію та сили, а не спонукати прилягти або погіршувати настрій. Якість життя залежить від якості харчування. Натомість ваше самопочуття після їжі залежить від того, наскільки добре ви знаєте потреби свого організму.