Що приготувати на День батька: смачні рецепти святкового столу

Побалуйте свого татка гамбургерами, стейками та овочами.

15.06.2024

День батька в Україні щороку відзначається на третю неділю червня, у 2024 році дата припала на 16 червня. Тому саме в цей день всіх татусів вітають з Днем батька. А ви вже привітали свого татка? 

На День батька крім листівок, побажань та вцілому привітань з Днем батька ми підготували для вас добірку фільмів та рецептів. Тому не зволікайте, приготуйте щось смачненьке своєму татку, виберіть фільм для сімейного перегляду, надішліть гарну листівку чи побажання у месенджер, аби ваш тато був у гарному настрої цілий день і насолоджуйтеся компанією один одного.

Читайте також: Місяць гордості: яскраві рецепти «веселкових» десертів

Що приготувати татку на День батька?

Побалуйте тата цього Дня батька його улюбленою домашньою стравою, смачною закускою чи блискучою випічкою. Незалежно від того, чи то класичний гамбургер, ніжний шоколадний пиріг чи шашлик, у нас є безліч варіантів страв і рецептів до Дня батька, які допоможуть вам відсвяткувати цей особливий день.

Гамбургер

Інгредієнти:

  • 2 моркви, подрібнені
  • 125 г редиски, тонко нарізаної
  • 2 лайма з цедрою та вичавленим соком
  • 2 столові ложки соусу шрірача
  • 100 г легкого майонезу
  • 750 г свинячого фаршу 5% жирності
  • 4 ріпчастої цибулі, дрібно нарізані
  • 15 г свіжої м’яти та свіжого коріандру
  • 1-2 свіжих чилі, очищених від кісточок і дрібно нарізаних кубиками (за бажанням)
  • 2 столові ложки соєвого соусу зі зниженим вмістом солі
  • олія, для смаження (за бажанням)
  • 6 булочок для гамбургерів (ми використовували булочки бріоші), підсмажених
  • 1 огірок, очищений від шкірки

Спосіб приготування: 

Змішайте моркву та редис з цедрою лайма та соком. Відставте маринувати. Змішайте шрірачу та майонез у маленькій мисці.

Змішайте свинячий фарш з ріпчастою цибулею, подрібненою зеленню, перцем чилі, якщо використовуєте та соєвим соусом. З’єднайте і розділіть на 6 котлет.

Розігрійте на сильному вогні сковороду й обсмажте котлети порціями по 5 хвилин з кожного боку або до готовності. Використовуйте кришку сковороди, щоб накрити їх, поки вони готуються, і додайте трохи олії, якщо вони прилипнуть.

Щоб зібрати, намажте булочки шрірача-майонезом, додайте котлети, огірок, мариновані овочі та відкладену зелень. Подавайте з рештою маринованих овочів і шрірача-майонезу.

Салат

Інгредієнти:

  • 1/3 c. майонезу
  • 1/4 c. сметани
  • 2 ст.л пахти
  • 1 ст.л дистильованого білого оцту
  • 1 зубчик часнику, дрібно натертий
  • 1/2 ч.л цибулевого порошку
  • 2 ч.л гострого соусу
  • 1 ч.л кошерної солі, плюс ще за смаком
  • 1/2 ч.л чорного перцю, плюс ще за смаком
  • 2 ст.л дрібно нарізаної свіжої петрушки
  • 2 ст.л дрібно нарізаного свіжого кропу
  • 1 пакет подрібненої суміші салату
  • 1 склянка подрібненої моркви
  • 2 цибулини шалот, тонко нарізані

Спосіб приготування: 

У великій мисці збити майонез, сметану, пахту, оцет, часник, цибульний порошок, гострий соус, сіль і перець до однорідної маси. Додайте петрушку та кріп.

Додати салат, моркву та цибулю-шалот і добре перемішати, щоб все з’єднати. За бажанням посолити й поперчити.

Картопля гриль

Інгредієнти:

  • 1 кг молодої картоплі, невеликого розміру
  • Сіль
  • дерев’яні шпажки
  • 1/4 ст. л масла
  • 1 зубчик часнику, подрібнений
  • Перець чорний, до свого смаку
  • 2 ст.л тертого сиру пармезан
  • 2 ст.л подрібненої свіжої петрушки

Спосіб приготування: 

Помістіть картоплю у велику каструлю або духовку і залийте холодною водою. Доведіть до кипіння на сильному вогні, потім зменшіть до кипіння. Готуйте, поки картопля не стане м’якою, 15-20 хвилин. Процідіть і перекладіть на тарілку, щоб охолонути до кімнатної температури.

Попередньо розігрійте гриль до середньої високої температури. Замочіть дерев’яні шпажки у воді.

Тим часом змішайте масло та часник у мисці, придатній для мікрохвильової печі. Готуйте, накривши кришкою, на високому рівні, поки не розтане, від 30 до 60 секунд.

На кожен шампур насадити по 3-4 картоплини. Змастити все масляною сумішшю. Поставте шампури на прямий вогонь на гриль і готуйте до золотистого кольору і трохи обвуглення, 6-8 хвилин з кожного боку.

Перекласти на сервірувальну тарілку. Змастіть залишками часникового масла, потім посипте пармезаном і свіжою зеленню.

Стейк 

Інгредієнти:

  • 2 стейки (має бути не тонким)
  • 2 ч.л солі
  • 1 ч.л чорного меленого перцю
  • 1 ст.л масла, за бажанням

Спосіб приготування: 

Для стейків: вийміть стейки з холодильника. Приправити всі сторони кожного стейка сіллю та перцем. Дайте настоятися при кімнатній температурі 30 хвилин.

У маленькій мисці змішайте розм’якшене вершкове масло, приправу і петрушку. Розім’яти виделкою, щоб з’єднати, і добре перемішати. Перекладіть масло на шматочок поліетиленової плівки. Поставте в холодильник мінімум на 30 хвилин.

Для гриля: попередньо розігрійте гриль (вугільний або газовий) до середньо-високої температури, розташувавши вугілля або полум’я лише під однією половиною гриля. Поставте стейк на прямий вогонь (сторона з полум’ям або вугіллям). Готуйте 3-5 хвилин, поки не з’являться сліди гриля. Переверніть і продовжуйте готувати на прямому вогні ще 3-5 хвилин. (Накрийте гриль, якщо виникне спалах.) Перемістіть стейки на непрямий нагрів (сторона без вугілля). Накрийте кришкою та готуйте ще 8-16 хвилин. Зніміть стейк з гриля і перекладіть на обробну дошку.

Розігрійте велику чавунну сковороду на середньому сильному вогні до дуже гарячого стану. Додайте 1 столову ложку олії та покрутіть, щоб покрити сковороду. Викладаємо один стейк на сковороду і обсмажуємо близько 5 хвилин до утворення золотистої скоринки. Переверніть і обсмажуйте ще 3-5 хвилин.

За допомогою ложки нахиліть сковороду і видаліть частину розтопленого жиру. Зменшіть вогонь до середнього. Переверніть стейк на жирну кришку (за потреби притуліть до стінки сковороди) і обсмажте 1 хвилину. Поверніть стейк на другий обсмажений бік і поставте сковороду в духовку на 8–16 хвилин. Вийміть стейк зі сковороди і перекладіть на обробну дошку. Обережно витріть сковороду та повторіть з рештою стейка.

Покрийте стейки скибочками масла і дайте відпочити 5 хвилин. Відріжте стейк від кістки й тонко наріжте по волокнах. Подавайте гарячим.

Полуничне морозиво

Інгредієнти: 

  • 400 г полуниці, очищеної та розрізаної навпіл
  • 1 ст.л цукрової пудри
  • ½ лимона з цедрою та вичавленим соком
  • 300 мл жирних вершків для збивання
  • 150 г згущеного молока
  • 15 г тахіні, добре перемішати
  • вафельні ріжки, для подачі (за бажанням)

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до 6, 220°C, вентилятор до 200°C. Змішайте полуницю, цукор, лимонну цедру та сік і 1 столову ложку води разом на деку, а потім обсмажте на середній потужності 20 хвилин, помішуючи наполовину. Залишити до повного охолодження.

Перелийте вершки у велику миску і за допомогою електричного віночка збийте до міцних піків. Додайте згущене молоко і тахіні, потім знову збийте, щоб з’єднати.

Охолоджену полуницю грубо розімніть виделкою. Додайте до вершкової суміші, включно з будь-яким соком, потім посипте в місткість об’ємом 2 л.

Накрийте харчовою плівкою, щоб вона торкалася поверхні, потім заморозьте принаймні на 4 години або на ніч. Вийміть із морозилки приблизно за 15 хвилин до того, як їсти.

СМАЧНОГО! Більше рецептів тут.

Читайте також: 

Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: FacebookTelegramInstagram