Сирна паска: найкращі рецепти без випікання

Як приготувати сирну паску до Великодня 2024 - добірка простих та смачних рецептів.

26.04.2024

Зовсім скоро всі українці будуть відзначати світле свято Великодня 2024. В цей всі, хто дотримувався Великого посту, зможе нарешті насолодитися святковими стравами, серед яких є великодній десерт — сирна паска.

Сьогодні ми розповімо, які готувати сирну паску до Великодня без випічки й мінімум інгредієнтів.

Читайте також: Великдень 2024: 5 оригінальних рецептів смачних пасок

ТОП-5 рецептів сирних пасок без випікання 

Сирна паска від Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • Кисломолочний сир (9% жирності) — 700 г
  • Вершки (не менше 33% жирності) — 350 мл
  • Жовтки — 5 шт.
  • Цукор — 150 г
  • Ванільний цукор — 10 г
  • Вершкове масло (85,2%) — 100 г
  • Цедра 1 лимона
  • Смажений мигдаль — 50-75 г
  • Сіль

Спосіб приготування: 

Дістаньте 100 г масла з холодильника за кілька годин до початку приготування, щоб стале м’яким. Перетріть 700 г сиру через сито або ретельно перебийте блендером.

Відділіть жовтки від білків. З’єднайте в мисці 5 жовтків зі 150 г цукру, 10 г ванільного цукру та дрібкою солі. Добре перетріть віничком до білого кольору.

Налийте в сотейник 200 мл вершків та прогрійте на невеликому вогні, постійно помішуючи до появи пари над поверхнею.

Перелийте вершки в миску до жовтків і добре перемішайте віничком. Поверніть отриману суміш у сотейник.

Варіть суміш на маленькому вогні, безперервно помішуючи. Доведіть її до легкого загустіння. Має вийти консистенція рідкої сметани.

Додайте до сирної маси заварені жовтки та 100 г розм’якшеного вершкового масла.

Добре перемішайте до повного об’єднання усіх інгредієнтів. На цьому етапі можете додати натерту цедру одного лимона або апельсина.
150 мл вершків збийте міксером. Акуратно вмішайте вершки у сирну масу за допомогою лопатки.

Подрібніть смажений мигдаль та додайте до маси. Знову перемішайте, щоб горіхи рівномірно розподілилися по масі. Горіхи можна замінити родзинками або цукатами.

У форму викладіть марлю, складену в чотири шари. Перекладіть у неї сирну масу. Злегка утрамбуйте сирну масу й закрийте марлею. Установіть форму на тарілку, зверху викладіть ще одну та встановіть важіль, наприклад, банку з водою, щоб притиснути масу. Поставте в холодильник щонайменше на 6 години для застигання.

Сирна паска без яєць

Інгредієнти:

  • Сир кисломолочний — 500 г
  • Сметана жирна — 120 г
  • Цукор — 100 г
  • Вершкове масло — 100 г
  • Ванільний цукор — на свій смак
  • Родзинки, цукати — на свій смак

У сметані розчинити звичайний і ванільний цукор, перемішати до розчинення цукру.

У сир вмішати м’яке масло і сметану.

Збити масу міксером і викласти у форму для паски.

Зверху поставити важкий вантаж, залишити в холодильнику на кілька годин.

Сирна паска без випікання

  • Сир кисломолочний — 500 г
  • Яйце куряче, жовток — 4 шт.
  • Сметана — 450 г
  • Масло вершкове 73% — 100 г
  • Цукор — 100 г
  • Цукор ванільний — 15 г
  • Волоські горіхи — на свій смак
  • Родзинки — на свій смак

Спосіб приготування: 

Перетріть сир через сито або скористайтеся блендером, збивши масу до однорідності.

Викладіть сир до великої миски, додайте сметану та цукор. Ретельно перемішайте.

Додайте розм’якшене вершкове масло та добре перемішайте до однорідності й повного розчинення цукру.

Додайте до сирної маси горішки та заздалегідь замочені родзинки. Також можна додати й інші сухофрукти на ваш смак.

Читайте також: Рецепт печива «Лапки зайчика»

Форму для паски поставте на тарілку, вистеліть її марлею. Викладіть сирну масу, придавіть чимось важким та поставте до холодильника на добу.

Заварна сирна паска без випічки

Інгредієнти: 

  • Сир — 550 г
  • Яйця — 3 шт
  • Цукор — 100 г
  • Вершкове масло — 100 г
  • Щіпка ванільного цукру
  • Сухофрукти, горіхи, цукати — на свій смак

Спосіб приготування: 

Міксером збити сир з яйцями, цукром і маслом кімнатної температури. Сирну масу викласти в каструлю і поставити на середній вогонь. Нагрівати до появи перших бульбашок, але не кип’ятити. Зняти сирну масу з вогню, додати ванілін і перемішати блендером.

Каструлю з сиром поставити в холодильник на кілька годин. Потім додати сухофрукти або горіхи, перекласти у форми для паски й притиснути зверху чимось важким.

 

Тришарова сирна паска

Інгредієнти: 

  • Сир кисломолочний — 600 г
  • Шоколад чорний — 60 г
  • Джем — 50 г
  • Цукрова пудра — 30 г
  • Куркума — 0.5 ч. л
  • Вершки — 240 мл
  • Желатин — 8 г
  • Вода — 50 мл

Спосіб приготування: 

Кисломолочний сир розділіть на 3 рівні частини. У першу частину додайте джем, у другу — цукрову пудру і куркуму, а третю поки залиште так, без інгредієнтів.

Гіркий шоколад дрібно порубайте ножем або натріть на грубій тертці. Желатин замочіть у 50 мл холодної кип’яченої води.

Вершки нагрійте у каструлі до появи перших бульбашок. Далі зніміть з вогню і додайте туди набухлий желатин. Розмішайте все віничком до повного розчинення желатину.

У миску із сиром та джемом влийте 80 мл вершків, стільки ж влийте у сир з куркумою та цукровою пудрою. У вершки, які лишилися в каструлі, додайте шоколад і розмішайте до його повного розчинення (можна поставити на невеликий вогонь до повного розчинення шоколаду).

Влийте шоколадну масу в миску із сиром без добавок. Збийте вміст кожної миски із сиром занурювальним міксером/блендером до однорідності.

Форму для паски або глибоку миску (якщо немає форми) вистеліть марлею, попередньо змоченою у воді, і добре її розправте.

Викладіть сирну масу з усіх трьох мисок у форму пошарово у будь-якому порядку за бажанням. Накрийте верхівку форми вільними краями марлі та приберіть у холодильник на 10-12 годин. Дістаньте паску, переверніть, зніміть марлю та прикрасьте.

СМАЧНОГО! Більше смачних рецептів тут

Читайте також: 

Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: FacebookTelegramInstagram