ТОП-4 рецепти простих та смачних салатів з дайкону

16.11.2023

Редька дайкон відмінно вписується в раціон прихильників здорового способу життя. У низькокалорійному овочі напрочуд багато ферментів, мінералів і вітамінів. Її головна відмінність від звичайної редьки — відсутність гірчичної олії, що родить її смак не пекучим, а ніжним і соковитим. Ці смакові якості дають змогу використовувати дайкон у їжу практично щодня. Як правило, подають її в сирому вигляді в салатах. Японська редька, як ще називають дайкон, частий гість у стравах як китайської, так і японської кухні. Там її додають до бульйонів, смажать та маринують.

Салат із дайкона та моркви

Інгредієнти:

  • 1 шт. редька дайкон
  • 1 шт. морква
  • 2-3 пера зеленої цибулі
  • 1 ст. л. кунжутної олії
  • 2 ст. л. рисового оцту (можна замінити яблучним або білим вином)
  • сіль, перець до свого смаку
  • для декору насіння чорного кунжуту або білого обсмаженого на сковороді


Приготування:
Змішайте в мисці олію та оцет. Натріть дайкон тонкою соломкою. Поперчіть і посоліть, перемішайте. Поріжте пір’ячко цибулі. Полийте овочі заправкою і перемішайте, зверху прикрасьте зеленою цибулею і кунжутом.

Салат із дайконом і тофу

Інгредієнти:

  • 1 середній дайкон
  • 1 огірок
  • 1/3 червоного чилі
  • 1/3 маленького жовтого перцю
  • 1/3 зеленого чилі
  • 1 ст. л. кунжутної олії
  • 150 г грибів-шампіньйонів
  • 150 г тофу
  • 1 ст.л. насіння підсмаженого кунжуту
  • свіжовичавлений сік з 1 лайма
  • 1 ч.л. коричневого цукру
  • червоні пластівці чилі
  • коріандр
  • тамариндова паста

Приготування:

Наріжте дайкон і огірок тоненькою соломкою. У розігріту кунжутну олію киньте шматочки тофу і грибів, смажте протягом 5-6 хвилин до досягнення красивого золотисто-коричневого відтінку. Змішайте нарізані дайкон і огірок з перцем чилі, додайте підсмажені гриби і тофу, посипте коріандром і кунжутом. Для заправки змішайте тамариндову пасту, сік лайма і пластівці чилі. Перемішайте з салатом.

Салат із дайконом і телятиною

Інгредієнти:

  • 2*500 г телятини
  • 2 моркви
  • 1 середній дайкон (близько 300 г)
  • 1 огірок
  • салат латук
  • оливкова олія
  • перець чилі
  • листя м’яти
  • 1/2 ст.л. кунжутної олії
  • сіль до свого смаку
  • сік вичавленого лимона
  • 1 ч.л. соєвого соусу
  • 1 ст.л. пальмового цукру

Приготування:

Підсмажте шматочки м’яса на оливковій олії на гриль-скворі по 1-2 хвилині з кожного боку на великому вогні, залежно від товщини. Одночасно порвіть салат, наріжте моркву і дайкон тоненькою соломкою (або натріть на тертку), а огірок — тонкими слайсами. Змішайте інгредієнти для соусу і заправте салат. Прикрашайте кільцями перцю чилі та листочками м’яти.

Салат із дайкона та капусти

Інгредієнти:

  • 1/2 качана капусти (червонокачанна або білокачанна)
  • 1 морква
  • 200 гр. дайкона
  • 1 цибуля
  • 2 круто зварених яйця

Для маринаду:

  • 2 ст. л. яблучного оцту
  • 3 ст. л. води
  • цукор і сіль до свого смаку

Для заправки:

  • 2 ст.л. сметани
  • 1 ч. л. гірчиці
  • 1 ст.л. соєвого соусу
  • свіжа зелень для декору

Приготування:

Очистить дайкон і натріть на тертці для моркви по-корейськи. Перекладіть у миску і полийте яблучним або винним оцтом, посоліть, посипте цукром, додайте води (кип’яченої, охолодженої). Перемішайте і залиште на 15 хвилин. Дайкон має трохи промаринуватися. Тим часом займіться іншими інгредієнтами. Моркву очистить і також натріть на тертці. Червонокачанну капусту (якщо такої немає, сміливо замінюйте на білокачанну) наріжте тонкою соломкою і додайте в миску з уже натертою морквою. Цибулю наріжте тонкими півкільцями, додайте її до підготовлених овочів. Маринований дайкон відіжміть і перекладіть у миску. Усі інгредієнти ретельно перемішайте. Для заправки змішайте сметану, готову гірчицю та соєвий соус. Відварені яйця очистить і наріжте на четвертинки. Готовий салат викладіть на блюдо для подачі, навколо нього розкладіть шматочки яєць і, за бажанням, прикрасьте його свіжою зеленню. Заправляйте салат безпосередньо перед подачею на стіл.