Інна Величко, мисткиня, господиня Центру культури та мистецтв «Поліська хата», що розташований у мальовничому селі Городське Коростишівського району Житомирщини, ділиться традиційними рецептами рідного Полісся, які підійдуть до велокоднього столу.
Щодня ми працюємо на інфофронті, виствілюючи подвиги українських жінок та впливаючи на світову спільноту інформаційно.
Ми просимо нас підтримати, аби ми й надалі могли виконувати нашу місію на шляху до української перемоги
Підтримати womo.uaУ цибулинні, в якому варились крашанки можна приготувати надзвичайно смачну традиційну поліську страву. Не всі господині мали можливість закоптити сало до великоднього столу, але кожна хотіла потішити родину смаколиками, тому і вдавалась до хитрощів. Адже цибулиння дає салу колір, який нагадує копчення, а смак такої страви — особливо м`який.
Сало у цибульному лушпинні
Для приготування сала у цибулинні, беремо гарний шмат сала з підчеревиною. Знімаємо необхідне лушпиння цибулі — чим більше, тим краще, але навіть якщо його буде небагато, результат все одно вийде бажаним. Заливаємо це лушпиння водою, щоб воно постояло і намокло. Через деякий час потрібно прокип’ятити воду з лушпинням. Для цього не обов’язково мати піч, як у нас у Поліській хаті: можна використовувати звичайну каструлю та газову плиту.
Сало можна брати з підчеревиною, або й звичайне. Варити його можна або цілим шматком, або розрізати на не дуже маленькі скиби. Коли вода з лушпинням прокипить, додайте у неї сіль на смак та занурюйте сало. Накривайте кришкою і — знову на вогонь. Час готування дуже легко визначити: якщо ви купили 1 кг сала, то воно готується 1 годину. Якщо півкіло — то потрібно 30 хвилин. Чи готове сало? Спробуйте проштрикнути його ножом. Якщо воно м`якеньке — можна його діставати з лушпиння та дати стекти.
Останні новини
- «Кіра. Дорога додому». Вийшла друком книга української журналістки Олесі Остафієвої
- «Я не годуватиму демона». Оприлюднені щоденники багатодітної матері, засудженої за жорстоке поводження з дітьми
- Чому нам потрібні інклюзивні міста?
- Фільм «Ворон» скоро вийде в український прокат: дата прем’єри, трейлер, сюжет
- Від смерті до життя. Незвичайна виставка відкрилася в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї Новости на главной
Після цього сало можна приправити чорним меленим перцем. До перцю можна додати інші спеції, а також товчений часник, бо яке ж сало без часнику. Обмажте сало спеціями та часником, тайте йому охолонути.
Сало можна подавати до столу. В нього приємний золотавий колір й довершений смак.
Сирники з манкою
Сирники — достатньо типова українська страва. Але на Поліссі найпоширенішим є рецепт з манкою. Готуємо його так: на 1 кг сиру беремо 0,5 кг манки, 3 яйця, 1 стакан цукру, родзинки, дрібку солі. Все добре перемішуємо і залишаємо суміш «відпочивати» 1-2 години, щоб манка добре розбухла. Далі можна сформувати млинці і жарити на олії, або покласти суміш у форму та випікати у духовці — так ви отримаєте смачну запіканку. Полісся — край лісових скарбів, тому подавати поліські сирники краще з соковитою малиною, суницею, чорницею або ожиною.