салати

ТОП-3 улюблені салати від Тетяни Песик

20 Травня 2025

Весна – ідеальний час для оновлення не лише природи, а й нашого організму. Адже після холодів, коли в раціоні переважала важка їжа, хочеться чогось свіжого. Дієтологи радять обовʼязково додати салати з сезонних овочів, фруктів та зелені до щоденного меню. Одразу трьома смачними рецептами, що легко повторити вдома, поділилася комікеса Тетяна Песик, учасниця шоу «VIP Тернопіль».

Салат «Стейк»

Інгредієнти:
 листя салату – 3-4 шт.
 томати чері – 3 шт.
 перець червоний – 1 шт.
 огірок квашений або свіжий – 1 шт.
 картопля – 2 шт.
 філе куряче – 0,5 шт.
 сир твердий – 70 г
 олія оливкова – 1 ст. л.
 гірчиця в зернах – 1 ст. л.
 гірчиця негостра – 1 ст. л.
 сік – з 1 лимона
 сіль, перець – за смаком
Приготування страви:

  1. Помийте листя салату та викладіть на тарілку. Наріжте томати й теж додайте.
  2. Помийте перець, викладіть на деко й запечіть у розігрітій до 170 градусів духовці протягом 25 хвилин. Дайте охолонути й наріжте крупними шматочками.
  3. Також окремо приготуйте картоплю, нарізану кубиками, та ціле філе. Можна разом запекти в духовці протягом 30 хвилин. Наріжте філе й огірок широкими смужками та додайте до страви.
  4. В окремій тарілці змішайте олію, дві гірчиці та сік лимона. Полийте соусом салат, додайте сіль, перець і посипте тертим сиром. Смачного!

Салат з фіолетовою капустою

Інгредієнти:
 капуста червоноголова – 200 г
 морква – 1 шт.
 яблуко – 0,5 шт.
 цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
 горіхи – 30 г
 олія оливкова – 1 ст. л.
 гірчиця в зернах – 1 ст. л.
 оцет бальзамічний – 1 ст. л.
 часник – 2-3 зубчики
 сіль, перець – за смаком
Приготування страви:

  1. Дрібно нашаткуйте капусту. Натріть моркву та яблуко на дрібній тертці.
  2. Наріжте цибулю півкільцями. Усе ретельно перемішайте.
  3. Змішайте соус: олію, гірчицю, бальзамічний оцет і вичавлений через прес часник. Полийте готовий салат, доведіть до смаку сіллю та перцем. Додайте горіхи та ще раз перемішайте.

Салат з печеним гарбузом, буряком і фетою

Інгредієнти:
 рукола – 70 г
 гарбуз – 100 г
 буряк – 100 г
 сир фета – 60 г
 олія гарбузова – 1 ст. л.
 гірчиця в зернах – 1 ст. л.
 горіх волоський – 40 г
 сіль, перець – за смаком
Приготування страви:

  1. Спочатку запечіть гарбуз без додавання олії, приправ. Поставте деко з помитими шматочками в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин. Після дайте охолонути.
  2. Паралельно поставте варитися буряк до повної готовності. Після того, як закипіла вода, потрібно 50 хвилин. Коли буряк зварився, перекладіть його на деко й запікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів, ще протягом 15 хвилин.
  3. Помийте та викладіть на дно тарілки руколу. Наріжте тонко гарбуз, буряк, сир і викладіть.
  4. Для соусу змішайте олію та гірчицю. Рівномірно полийте ним овочі та посипте горіхами. Доведіть до смаку сіллю – і готово!