Великий піст 2025: що заборонено їсти, пісне меню, рецепти

Великий піст у 2025 році розпочався 3 березня та продовжиться до 19 квітня. Цей піст вважається найсуворішим, адже триває 48 днів та має багато заборон стосовно їжі та дозвілля.

Що не можна їсти у Великий піст 2025?

Під час Великого посту 2025 року заборонено вживати їжу тваринного походження, веселитися та розважатися. В цей період віряни намагаються вести спокійний спосіб життя, аби очистити душу та тіло, молитися та з чистою душею увійти у святкування Світлого дня — Великодня.

Коли святкують Великдень у 2025 році?

Зазначимо, що Великдень у 2025 році відзначається на наступний день після закінчення Великого посту — в неділю 20 квітня. В цей день дозволяється їсти все! Проте потрібно памятати, що їсти багато тяжкої їжі не варто, адже можна нашкодити організму.

Аби облегшити вам життя, ми підготували для вас пісні рецепти страв, які принесуть корить вашому організму та насолоду від смаків.

Пісне меню: ТОП-5 рецептів страв

Страва №1. Морквяний суп

Інгредієнти: 

  • 1-3 столові ложки оливкової олії
  • 1 цибулина, дрібно нарізана
  • 1 ч. л тертого коріандру
  • 1 картопля, очищена і нарізана
  • 450 г моркви, очищеної та нарізаної кубиками
  • 1,2 л овочевого бульйону
  • Сіль
  • перець

Для подачі: 

  • Кокосові вершки
Фото: giorgostsoulis.com

Спосіб приготування: 

Нагріти глибоку каструлю на середньому вогні. Додайте оливкову олію, цибулю та карамелізуйте протягом 5 хвилин.

Додайте кінзу, картоплю і продовжуйте смажити ще 1 хвилину. Додайте моркву, овочевий бульйон, сіль і перець, накрийте каструлю кришкою і тушкуйте на середньому вогні 20-30 хвилин, поки морква не стане м’якою.

Читайте також: Легкий грибний суп з невеликою кількістю інгредієнтів

За допомогою ручного блендера перебийте всі інгредієнти та подавайте суп з кокосовими вершками.

Страва №2. Гриби на сковороді з часником

Інгредієнти: 

  • 500 г білих грибів (печериць), розрізаних навпіл (якщо великі, розрізати на 4 частини)
  • 50 г бальзамічного крему
  • 2 зубчики часнику, дрібно нарізані
  • 4 г чебрецю
  • 50 мл білого сухого вина
  • Сіль
  • Перець
  • Оливкова олія
Фото: giorgostsoulis.com

Спосіб приготування: 

Поставте велику сковороду на середньо-сильний вогонь і дайте їй розігрітися. Додайте оливкову олію, гриби, сіль, перець і обсмажуйте, поки гриби не стануть карамелізованими й м’якими.

Коли гриби стануть м’якими, додайте часник і обсмажуйте ще 1-2 хвилини. Влийте вино до грибів і готуйте, поки алкоголь не випарується.

Додайте бальзамічний крем, сіль і перець, перемішайте дерев’яною ложкою і готуйте ще 1 хвилину, поки соус не загусне. Зняти з вогню, додати чебрець і подавати гриби теплими.

Читайте також: Вегетаріанський рецепт: стейки з червонокачанної капусти та соусом песто

ВАЖЛИВО! Через те, що в рецепті присутній інгредієнт — вино, варто цю страву вживати лише в неділю. (За словами священника ПЦУ Анатолія Куліша, вживати вино в піст можна. Але лише в неділю та дні свят.).

Страва №3. Спрінг-ролли

Інгредієнти: 

  • 1 пачка листів рисового паперу
  • Соняшникова олія, для смаження

Для начинки:

  • 200 г капусти, натертої на тертці
  • 200 г моркви, натертої на тертці
  • 100 г цибулі, нарізаної соломкою
  • 100 г перцю, нарізаного тонкими паличками
  • 3 зелені цибулини, дрібно нарізані
  • 2 зубчики часнику, натерті
  • 30 мл соєвого соусу
  • 30 мл кунжутної олії
  • Перець
Фото: giorgostsoulis.com

Спосіб приготування: 

Розкладіть коржі на робочому столі й за допомогою гострого ножа наріжте їх на квадрати. Складіть їх один на одного і накрийте чистим вологим бавовняним рушником, щоб запобігти висиханню.

Для начинки у миску додайте всі інгредієнти для начинки й добре перемішайте. Покладіть перед собою квадратний лист коржа так, щоб він нагадував форму ромба.

Викладіть частину начинки уздовж по центру листа. Складіть лівий і правий боки всередину, накриваючи начинку. Змочіть верхній кут невеликою кількістю води, щоб тісто прилипло і добре запечатало його. Покладіть фарширований “млинець” на деко швом догори й повторіть той самий процес з рештою.

Читайте також: Веганські бургери з броколі — корисний та смачний рецепт

Поставити каструлю з достатньою кількістю соняшникової олії на сильний вогонь. Як тільки олія нагріється, обсмажити спрінг-ролли партіями до золотистого кольору. Перекладіть їх на деко, застелене паперовими рушниками, щоб стік жир.

Страва №4. Хрустка запечена картопля

Інгредієнти: 

  • 1/2 кг молодої картоплі, очищеної від шкірки
  • 50 г вершкового масла або оливкової олії
  • 1 ст.л шавлії, подрібненої
  • 2 г розмарину, подрібненого
  • сіль
  • перець
Фото: giorgostsoulis.com

Спосіб приготування:

Розігріти духовку до 180°C, ввімкнути вентилятор. Налийте в каструлю достатню кількість води та солі, покладіть картоплю і варіть її на сильному вогні 20 хвилин, поки вона не почне тріскатися.

Читайте також: Рецепт корисного сніданку: зелена шакшука

Коли картопля буде готова, злийте воду і висипте її у прямокутну форму для запікання або деко. Додайте вершкове масло або оливкову олію, посоліть, поперчіть та посипте шавлією і розмарином. Запікати в конвекційній духовці при температурі 180°C до приємного золотистого кольору, періодично помішуючи ложкою, щоб забезпечити рівномірне прожарювання.

Страва №5. Вівсяні батончики

Інгредієнти: 

  • 270 г вівсяних пластівців
  • 150 г горіхів, крупно подрібнених
  • 100 г кокосової стружки
  • 1 щіпка солі
  • 270 г меду
  • 270 г тахіні
  • 2 ст.л оливкової олії для намазки
Фото: giorgostsoulis.com

Спосіб приготування: 

Розігріти духовку до 180°C, ввімкнути вентилятор. У деко додати вівсяні пластівці, горіхи, кокосову стружку та сіль. Добре перемішати, рівномірно розподілити суміш на деку і випікати 10 хвилин. Коли буде готово, пересипте суміш у миску.

Читайте також: Салат з фалафелем — рецепт смачної вегетаріанської страви

Поставте невелику каструлю на повільний вогонь. Додайте мед і варіть 4 хвилини, постійно помішуючи ложкою. Вилити розтоплений мед у миску з вівсяною сумішшю, додати тахіні та добре перемішати.

Прямокутну форму для випікання розміром 30 х 25 см застелити пергаментним папером, змастити оливковою олією, вилити суміш зверху і рівномірно розподілити. Поставте суміш у холодильник на 30 хвилин, до повного застигання. Вийняти з форми, нарізати на шматочки та подавати до столу.