Кіноресторан WoMo. Суфле Одрі Хепберн з фільму «Сабріна»

Рецепт суфле з фільму "Сабріна" / Sabrina (1954) режисера Біллі Вайлдера, з Одрі Хепберн, Хамфрі Богартом і Вільямом Холденом у головних ролях

У фільмі «Сабріна» режисера Біллі Вайлдера героїня Одрі Хепберн вчиться готувати суфле у французькій школі кулінарії. Суфле у неї не вийшло, що розчарувало наставника, але після навчання у Парижі Сабріна знаходить інші шляхи, щоб підкорити серце коханого чоловіка. 

Кінокритик і оглядачка WoMo Надя Купріненко пропонує закрити гештальт Сабріни й таки приготувати те суфле, щоб посмакувати ним під час перегляду фільму.

Фільм доступний до перегляду на стрімінговій платформі Megogo.

Надя Куприненко, киновед, обозреватель WoMo

Пік кар’єри Одрі Хепберн випав на Золотий вік Голлівуду. Вони пасували одне одному якнайкраще. ЇЇ знімали найкращі режисери свого часу: Біллі Вайлдер, Вільям Вайлер, Стенлі Донен, Теренс Янг, Джордж К’юкор… А партнерами на знімальному майданчику були перші за величиною зірки: Грегорі Пек, Кері Грант, Фред Астер, Пітер О’Тул.

Нащадок давнього аристократичного роду, вона стала іконою стилю і комерційно найуспішнішою актрисою свого часу. Вона досі надихає стилістів, художників і парфумерів.

На головні ролі у комедії «Сабріна» режисер Біллі Вайлдер запросив Одрі Хепберн, Хамфрі Богарта і Вільяма Холдена. З Холденом у Одрі навіть розпочався роман, але актор зізнався, що пройшов процедуру вазектомії, і Одрі пішла від нього, адже дуже хотіла мати дітей.

Одрі Хепберн і Вільямм Холден, «Сабріна» (1954)

Сам фільм, знятий Вайлдером у 1954 році, отримав прихильність глядачів, п’ять номінацій на «Оскар» і статуетку за «Кращі костюми».

Це історія кохання простої дівчини Сабріни до заможного гульвіси Девіда Леррабі. Так, знову принц і Попелюшка.

Батько Сабріни, який працює шофером у сім’ї Леррабі, знає про доньчину пристрасть і намагається зробити все, щоб вона забула гультіпаку. Для цього він відправляє її до Парижа у школу кухарів. Їй, м’яко кажучи, погано вдаються всі уроки кулінарії, зате що насправді вдається Сабріні — то це перетворитися з гидкого каченяти (тут мені важко виправдати Біллі Вайлдера, оскільки зробити з Одрі Хепберн гидке каченя можливо хіба що умовно) на прекрасну панночку. Яку нарешті помічає Девід. І нарешті закохується у неї, що ставить під загрозу його потенційний шлюб з багатою партією.

Батьки Девіда страшенно незадоволені таким ходом подій, тому старший брат Девіда задумує закохати Сабріну у себе, що та відчепилася від Девіда, але несподівано закохується у неї сам.

Сама Хепберн хотіла, щоб її костюми у цьому фільмі були від Кристобаля Баленсіаги, але кутюр’є відмовився, і з «Сабріни» почалася багаторічна співпраця актриси з французьким модельєром Дживанші. Він придумав для неї чотирикутне декольте, яке досі має назву «Сабріна-декольте».

Сцени в школі кулінарії, де навчалася Сабріна, легко-іронічні, з французьким шармом і зворушливим невмінням головної героїні навіть вдало розбити яйце — одні з тих у фільмі, які запам’ятовуються найбільше. «Суфле повинно бути веселим і життєрадісним. Життєрадісним, як два метелики, що порхають у сонячному промінні», — наказує наставник школи учням і безнадійно заглядає у форму для випічки, яку тримає в руках Сабріна.

Одрі Хепберн у фільмі «Сабріна» (1954)

Так, суфле у Сабріни не вийшло. Пропоную виправити її помилку і до перегляду фільму приготувати сирне суфле за рецептом Євгена Клопотенка — шеф-кухаря та кулінарного експерта.

«Ця страва стане відмінним варіантом для легкої вечері, так як складається вона в основному з “не важких” інгредієнтів – сиру, вареної курочки і сиру моцарела. Ну а готувати це суфле, за традицією, зовсім нескладно», — стверджує Євген.

Суфле вважається стравою високої кухні, воно обов’язково присутнє в меню ресторанів, що отримали зірку Мішлен. Страва буває несолодкою або десертною.  З французької «суфле» перекладається буквально як «дихання».

Спочатку суфле подавалося як основна несолодка страва на прийомах і балах у знаті, а в XVIII  столітті з’явилася його десертна версія. Рецепт солодкого суфле було офіційно визнано у1742 році і  зафіксовано у кухарській книзі Le cusinier moderne французького мандрівника і шеф-кухаря Вінсента Ла Шапеля.

СУФЛЕ ІЗ СИРУ

Інгредієнти

Приготування

  1. Курячі грудки (1 шт.) разом з молоком (50 мл) подрібніть блендером до однорідної консистенції.
  2. Змішайте сухі інгредієнти: борошно (150 г), розпушувач (0,5 ч.л.), сіль (дрібку), перець (дрібку), корицю (дрібку).
  3. Збийте яйця (4 шт.) і додайте борошно зі спеціями.
  4. Акуратно введіть перетертий сир (250 г), подрібнену з молоком грудку, дрібно нарізаний базилік (0,5 пучка) і натерту моцарелу (50 г).
  5. Розкладіть суфле в форми, змащені вершковим маслом і присипані манкою.
  6. Поставте в нагріту до 180 градусів духовку і випікайте близько години.

Суфле