Кіноресторан WoMo. «Вибачте, мені телефонує моя мікрохвильовка!»

Рецепт курки, запеченої з картоплею, з фільму Амелі / Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001) Жан-П'єра Жене з Одрі Тоту у головній ролі

Надя Куприненко, киновед, обозреватель WoMo

Вигаданий світ Амелі, як вигаданий світ кіно. Де кожне явище можна інтерпретувати по-своєму, підлаштувавши його під власне світосприйняття. А самі явища банальні до абсурду, тому не лишається нічого іншого, як додавати у них крихту своїх ілюзій. Цього достатньо, щоб веселково розмалювати все навколо.

«Амелі». Затишний, червоно-зелений світ.

 

 

Амелі / Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001) Жан-П’єра Жене — фільм про парадокси. Живучи у вигаданому світі, можна стати поводирем у реальний світ для незрячого, звертаючи його увагу лише на ті деталі, які не кожен зрячий помітить, і які найкраще розкажуть йому про реальний стан речей навколо нього, звертаючи увагу на ціни на м’ясо у вітрині і на те, які зморшки навколо очей у зустрічного мсьє, принагідно розказавши історію, чому зустрічна мадам одягнена у мундир свого покійного чоловіка. Можна впливати на долі людей і дати змогу вплинути своє власне життя. Виходити за рамки кіноекрану, зруйнувавши умовну четверту стіну, і не змогти зруйнувати стіну між собою і власним батьком.

«Ніби Дон Кіхот, вона боролася з невтомним млином людського горя. Ця безнадійна битва безповоротно поглинула її життя.»

Амелі Пулен у виконанні Одрі Тоту, зіткана із парадоксів, які насправді парадоксами не являються. Вона — чарівна, творча, весела, з великими очима і широкою посмішкою. Офіціантка у кафе-ресторані «Два млини», де щодня подає відвідувачам каву і вино і у кожному бачить бездонний внутрішній світ. Вона причетна до всього, що відбувається навколо і здатна враз перевернути звичайний плин подій. У той час, як на її власне життя може вплинути лише така подія, як загибель принцеси, яка у наш час така сама ілюзія і умовність, як і іграшковий світ Амелі.


Атмосфера фільму зіткана із затишних вуличок Монмартру, запаху свіжої зелені на ятках паризьких торговців, музики Яна Тірсена і з розсипаного бісеру подій, які складаються в результаті в одну цілісну і таку щемну історію.

Тут є місце найменшій деталі, від відсутності якої, здавалося б, історія нічого не втратить, але без неї була б неможливою закінчена картина з пазлів. Тому така особлива увага приділяється звичці одного з героїв щовівторка готувати курку. Бо це важливо.

«Сьогодні вранці, як зазвичай щовівторка,  Домінік Бретодо йшов на ринок купити курку. Зазвичай він тушить її з картоплею. Потім відрізає ніжки, біле м’ясо і крильця. І з насолодою розбирає пальцями гарячий курячий остов, починаючи з гузна.»

Рецепт курки, запеченої з картоплею

Існує теорія, що курка на наших столах, так само як і гуска й індичка, — це голос крові наших предків, які приносили ці страви у жертву богам. Тому найчастіше ми любимо їх готувати на сімейні урочистості — Новий рік чи Різдво, на дні народження чи інші сімейні свята.
Пропонуємо рецепт курки, запеченої з картоплею, з фільму «Амелі». Готуйте цю страву з любов’ю — так, як створював свій фільм Жан-П’єр Жене. 

Інгредієнти

  • курка — 1,5-2 кг;
  • картопля -1 кг;
  • лимон -1 шт.;
  • часник — 1-2 голівки;
  • вершкове масло -2 столові ложки ;
  • лавровий лист — 3 шт.;
  • сіль — 1 столова ложка;
  • мелений чорний перець — ¼ чайної ложки;
  • куркума — ¼ чайної ложки;
  • сушений базилік — дрібка ;
  • 1 склянка води (або по пів склянки курячого бульйону та білого вина)

Приготування

  1. Картоплю чистимо, миємо та ріжемо скибками: великі картоплини на чотири частини, а менші – половинками.
  2. Лимон запарюємо окропом на 5 хвилин, щоб цедра не гірчила.
  3. Чистимо часник і розкладаємо зубчики серед картоплі.
  4. Курку миємо та обсушуємо паперовими рушниками.
  5. Змішуємо сіль та спеції, натираємо цією сумішшю курку, трошки залишаємо для картоплі.
  6. Змащуємо форму для запікання вершковим маслом, трошки масла кладемо під шкурку на курячій грудці, щоб не була сухою. Крильця обгортаємо фольгою, щоб не пригоріли.
  7. Кладемо курку до форми, довкола – картоплю із часником, у форму наливаємо склянку води.
  8. Накриваємо форму фольгою для запікання та запікаємо у духовці за 160 С протягом 1 години.
  9. Через годину дістаємо форму, знімаємо фольгу, акуратно перемішуємо, додаємо лимонні кружальця та повертаємо курку із картоплею до духовки іще на 50 хвилин.
  10. Дістаємо форму, додаємо лавровий лист, поливаємо бульйоном та запікаємо іще 30 хвилин при 220 С, до зарум’янювання.

 

Читайте також: Кіноресторан WOMO. «Ви куштували тут штрудель? Цілком пристойний.»